REISGIDS Tsjechië

Geografie en weer in Tsjechië

Over Tsjechië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Praag
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Tsjechië

De beste periode om Tsjechië te bezoeken

Tsjechië is het hele jaar door een vakantie bestemming. Het klimaat is erg seizoensgebonden – lente, zomer, herfst en winter zijn heel verschillend, zoals belichaamd door een Tsjechisch gezegde: “Březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem, máj, půjdeme v háj” wat niet meer wil zeggen dan “ Maart: we gaan achter de kachel, april: we zitten er nog steeds, mei: we gaan naar de tuin “.

In de winter kunnen de temperaturen dalen tot onder de 0°C, terwijl ze in de zomerperiode van mei tot augustus de temperaturen boven de 30°C kunnen stijgen.

Het is nogal onhandig dat in de zomer ook de meeste regenval in het hele land valt. In het  tussenseizoen, zoals de maanden september en oktober, kan nog steeds heet zijn, maar deze zijn ook droger zijn dan voorgaande maanden, dus als het mogelijk is, is dit misschien de meest geschikte periode om Tsjechië te bezoeken.

Afhankelijk van waar je in het land op vakantie gaat, kan het klimaat aanzienlijk verschillen. In de bergen is het weer meestal koeler, met meer neerslag op grotere hoogte.

Aangeraden kledij

Voor Tsjechië is geen speciale kleding vereist. Draag dagelijkse kleding, zoals jeans een trui, een jas en stevige schoenen in de winter. Lichte kleding zoals katoen, linnen en dunne wol zijn geschikt voor de zomer, maar vergeet niet om regenkleding kleding mee te nemen, aangezien regenbuien in deze periode vaker voorkomen.

Geografie van Tsjechië

De Tsjechische Republiek is een geheel door land omgeven land in Midden-Europa en deelt grenzen met Duitsland in het westen, Polen in het noorden, de Slowaakse Republiek in het oosten en Oostenrijk in het zuiden. Het is heuvelachtig en pittoresk.

weer in Tsjechië
Moldau in Praag

Het westelijke deel het land staat bekend als Bohemen en bestaat uit een uitgestrekt stroomgebied dat wordt omzoomd door heuvels en bergen.

De langste rivier van Tsjechië, de Labe, ontspringt in het Reuzengebergte in het noordoosten, op de grens met Polen, en stroomt naar het zuiden, vervolgens naar het westen en vervolgens naar het noorden naar Duitsland, waar het overgaat in de rivier de Elbe. Deze bergen zijn ook de thuisbasis van de hoogste top van het land, Sněžka, die 1.602 meter hoog is.

Praag ligt bijna in het midden van Bohemen aan de rivier de Moldau, die net ten noorden van de stad uitmondt in de Labe.  De Moldau stroomt door de beboste heuvels van Šumava bergketen die langs de zuidelijke grens van het land met Oostenrijk loopt. De vlakten ten noorden van Praag worden begrensd door de Krušné Hory (Ertsgebergte, genoemd naar het ijzererts en andere mineralen die daar worden gevonden).

Het oostelijke deel van Tsjechië staat bekend als Moravië. Deze regio is ligt in het stroomgebied van de Morava-rivier, die ontspringt in de noordelijke heuvels nabij de Poolse grens en naar het zuiden stroomt om bij Bratislava bij de Donau te komen. De belangrijkste stad van Moravië is Brno, de op één na grootste stad van Tsjechië.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar