REISGIDS Spanje

Geografie en weer in Spanje

Over Spanje
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Valencia
Barcelona
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Spanje

Beste periode om Spanje te bezoeken

Het klimaat in Spanje varieert van gematigd in het noorden tot droog en heet in het zuiden. Omdat het een groot land is met wisselende terrein en hoogten, kan het klimaat van de ene hoek naar de andere extreem verschillen.

Algemeen genomen kan je stellen dat het land drie verschillende klimaatzones heeft:

  • Het mediterrane klimaat van de zuidelijke Atlantische kuststreek tot aan Andalusië. Gezegend met milde temperaturen en lange dagen, deze regio kan je eigenlijk het hele jaar door bezoeken.
  • Het half dorre klimaat in het zuidoosten van het land waar het droog en heet kan worden.
  • Het zeeklimaat in de Atlantische regio (Baskenland, Cantabrië, Asturië en gedeeltelijk Galicië, Castilië-León en de Pyreneese valleien).

De beste periode om op vakantie te gaan in Spanje, is afhankelijk van de regio, en de soort vakantie waarnaar je op zoek bent. Voor een strandvakantie zijn uiteraard de zomermaanden van juni tot augustus de meest ideale periode. Deze zijn uiteraard ook de drukste maanden aan de kuststreken en op de Spaanse eilanden, houden dus ook rekening met hogere prijzen en eventueel lange wachttijden aan de attracties en bezienswaardigheden die je wilt bezoeken.

Weer in Spanje
In het Noordoosten is het het hele jaar door regenachtig.

Als je wil ontsnappen aan de grootste drukte tijdens de zomermaanden, dan trek je best landinwaarts naar steden zoals Sevilla en Granada, het is er dan wel enorm heet maar niet zo druk als aan de stranden.

Een ideale periode om op vakantie te gaan Spanje is het tussenseizoen, in zowel de lente als de herfst. Op dat moment zijn de toeristische bestemmingen minder druk en is het weer nog aangenaam.

Januari tot februari is de beste tijd om te skiën, er zijn ongeveer 35 skigebieden in Spanje en die hebben over het algemeen een goede hoeveelheid sneeuw maar ook een behoorlijke hoeveelheid zonneschijn. In de Sierra Nevada kan de zon zelfs binnen behoorlijk sterk schijnen op de sneeuw, vergeet dus zeker geen skibril en zonnebrandcrème.

Vereiste kleding in Spanje

Van juni tot augustus aan de kustgebieden, casual strandkleding zoals flip-flops, t-shirts, loszittende kleding en korte broeken is al voldoende.

Tijdens de zomermaanden kan het ondraaglijk heet worden in de steden, zorg dus voor voldoende drinkwater, hoofddeksel en voldoende zonnebrandcrème.

In het tussenseizoen, kan het klimaat in bepaalde delen van het land onvoorspelbaar zijn. Zorg zeker dat je je paraplu of regenjas meeneemt. Deze laatste is ook handig voor de avonden die snel kunnen afkoelen.

Geografie van Spanje

Spanje deelt het Iberisch schiereiland met zijn kleinere buur, Portugal, en grenst in het noordoosten aan de Pyreneeën die dwars door Frankrijk en Andorra loopt. Omringd door de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, heeft Spanje dus veel talloze kuststroken die erg druk zijn, vooral in de zomer.

Spanje heeft twee eilendgroepen die populair zijn bij toeristen: de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) gelegen op 193 km  ten zuidoosten van Barcelona, ​​en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en La Palma) aan de westkust van Afrika.

Op het Afrikaanse continent vind je dan ook nog de kleine enclaves Ceuta en Melilla die ook deel uitmaken van Spanje.

Het vasteland van Spanje is het op één na hoogste en meest bergachtige land van Europa, met een gemiddelde hoogte van 610 meter. De Pyreneeën strekken zich uit over ongeveer 400 km van de Atlantische kust van Baskenland. Het hoogste punt van de Pyreneeën ligt 3.404 m boven de zeespiegel.

Het belangrijkste fysieke kenmerk van Spanje is het uitgestrekte centrale plateau, of Meseta Central, gedeeld door verschillende ketens van sierras. Het hogere noordelijke deel omvat Castilië en León en het zuidelijke deel omvat Castilië-La Mancha en Extremadura.

In het zuiden rijzen de hoogvlakten verder op bij de Sierra Morena voordat ze abrupt overgaan naar de grote vallei van de Guadalquivir.

Weer in Spanje
Pico del Teide, het hoogste punt van Spanje

Ten zuidoosten van Granada ligt de Sierra Nevada, die parallel loopt aan de Middellandse Zee. De top Mulhacen, op 3.482 m, is het hoogste punt van het Spaanse schiereiland. De hoogste top van Spanje is de Pico del Teide op Tenerife op de Canarische Eilanden, met een hoogte van 3.718 meter.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar