REISGIDS Rusland

Geografie en weer in Rusland

Over Rusland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Rusland

Het Europese deel van Rusland ligt ten westen van het Oeralgebergte; vanwege zijn grootte heeft het verschillende klimaten, maar bijna overal vriest het in de winter, terwijl de zomer matig regenachtig is.

De belangrijkste klimaatzones:

  • de arctische en subarctische klimaten in het hoge noorden, met slechts een lange, ijskoude winter en een korte, koude zomer, waarin de gemiddelde temperatuur onder de 10 °C blijft;
  • het landklimaat in het binnenland, met ijskoude winters, terwijl de zomers steeds warmer worden naarmate je verder naar het zuiden trekt;
  • het gematigd landklimaat (of Baltisch klimaat) in de westelijke regio, met ijskoude winters, hoewel gematigder dan in het binnenland, en milde zomers; in de zomer zijn er frequente regenbuien, mogelijk onweer in de middag en koele nachten;
  • het droge landklimaat in het Pontisch-Kaspische steppegebied, met koude winters, hete zomers en weinig jaarlijkse regenval;
  • ten slotte het mediterrane klimaat aan de kust grenzend aan de Zwarte Zee, met milde en regenachtige winters en warme en zonnige zomers.

 

Als we van west naar oost gaan, is er typisch een toename van de continentaliteit (vooral met betrekking tot de winterkou) en een afname van de neerslag. Rusland is het koudste land bij uitstek. Afgezien van de klimatologische verschillen, is het gemeenschappelijke kenmerk van het grootste deel van het land de winterkou.

De Europese kant is niet zo koud als de Aziatische, maar toch worden hier de laagste temperaturen van het Europese continent geregistreerd.

Door de afwezigheid van grote bergketens (met uitzondering van de Kaukasus in het zuiden) wordt dit land blootgesteld aan verschillende invloeden, warm en koud, waardoor het klimaat wordt gekenmerkt door een chronische instabiliteit. De invloed van luchtmassa’s uit de Atlantische Oceaan is niet opmerkelijk, hoewel ze soms mild en nat weer kunnen brengen.

Vanuit de Noordelijke IJszee kan de ijzige wind in de winter grote sneeuwstormen veroorzaken. Uit Siberië kunnen in de winter ijskoude luchtmassa’s aankomen, terwijl uit Centraal-Azië in de zomer warme wind kan waaien, Sukhoviei genaamd.

weer in Rusland
Van sneeuw ben je zeker in de winter.

Het enige gebied met een mild klimaat, beschut tegen de wintervorst, is de zuidelijke kust van de Zwarte Zee, waar het klimaat bijna mediterraan is, met milde en regenachtige winters en warme en zonnige zomers, waarin echter sterke onweersbuien voorkomen.

Beste periode om Rusland te bezoeken

De beste periode om het grootste deel van Europees Rusland te bezoeken is over het algemeen de zomer (eind mei tot begin september in Moskou en St. Petersburg, en alleen juli en augustus in de meest noordelijke gebieden), waardoor het ongemak van koud en slecht weer kan worden vermeden, terwijl in de zuidelijke regio’s (de Kaspische Zee, de steppegebieden, de uitlopers van de Kaukasus), waar de zomer heet is, je misschien de voorkeur geeft aan mei en september.

In St. Petersburg kunnen er zelfs in de zomer koele en regenachtige dagen zijn. In juni kan je hier, net als in andere gebieden op hoge breedte, genieten van de beroemde “witte nachten” (wanneer het nooit helemaal donker wordt).

In Moskou, waar de temperatuur in de winter kan dalen tot -30°C en lager, kan de zomer soms heet zijn, met maximumtemperaturen van ongeveer 30°C en zelfs daarboven. ’s Middags kunnen er enkele onweersbuien zijn, terwijl de dagen soms zelfs midden in de zomer koel kunnen zijn, met maximumtemperaturen onder 20°C.

weer in Rusland
In de zomer kan het mooi weer zijn in het zuiden.

De slechtste periode in Rusland is waarschijnlijk de dooiperiode. Onverharde wegen zijn vaak onbegaanbaar door de modder veroorzaakt door de smeltende sneeuw. Afhankelijk van het gebied en het jaar komt dit fenomeen, rasputitsa genaamd, in verschillende perioden voor. In het noordpoolgebied komt het in de zomer voor, terwijl het in Moskou meestal eind maart of begin april plaatsvindt en ongeveer twee weken duurt. De Russen verkiezen de wintervorst boven deze koude en natte periodes.

Als je van plan bent Rusland te bezoeken in zijn winterse toestand, dan is de tweede helft van februari een goede optie. De dagen zijn langer en de temperatuur is er vaak minder koud, maar nog steeds onder het vriespunt.

Geografie van Rusland

Rusland beslaat bijna twee keer de oppervlakte van de VS en reikt van de enclave Kaliningrad in het westen over de Oeral en de uitgestrekte Siberische vlaktes tot de Zee van Ochotsk in het oosten. De grens tussen Europees Rusland en Siberië (Azië) wordt gevormd door het Oeralgebergte, de Oeral en de Manych. Al bij al heeft Rusland 16 internationale grenzen met onder meer Finland, Litouwen, VS, Japan, Oekraïne, Azerbeidzjan en China.

Europees Rusland strekt zich uit van de Noordpoolzee over de Centraal-Russische hooglanden tot de Zwarte Zee, de noordelijke Kaukasus en de Kaspische Zee. Siberië strekt zich uit van de West-Siberische vlakte over het centrale Siberische plateau tot aan de rivier de Lena en omvat de Sayan- en Yablonovy-gebergten in het zuiden.

Ten oosten van Siberië strekt zich het Russische Verre Oosten uit, een regio die bijna net zo groot is als Siberië zelf, en loopt tot aan de Pacifische kust en omvat de uitgestrekte schiereilanden Chukotka en Kamtsjatka.

Gezien de enorme omvang van het land, is het terrein van Rusland enorm variabel. Van de Siberische toendra tot de bergen van de Oeral, de stranden aan de kust van de Zwarte Zee en de vlakten van West-Rusland, zo’n variabele geografie betekent ook dat je veel “verschillende types Russen” zal tegenkomen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar