REISGIDS Roemenië

Geografie en weer in Roemenië

Over Roemenië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Roemenië

Beste periode om Roemenië te bezoeken

Roemenië is het hele jaar door een geweldige toeristische bestemming. De beste perdiode om te bezoeken qua weer zijn eind april tot begin juli en van eind augustus tot eind oktober, aangezien de temperaturen mild en aangenaam zijn.

De zomers kunnen heet zijn, vooral in Zuid-Roemenië, inclusief Boekarest, maar langs de kust van de Zwarte Zee zorgt de zeebries voor gematigde temperaturen.

De winters zijn het koudst in de Karpaten, waar van december tot april sneeuw ligt. In de winter valt er ook in het grootste deel van het land sneeuw.

Het skiseizoen in Roemenië loopt van december tot maart, hoewel hoge resorts zoals Stana de Vale vaak tot eind april open blijven. De prijzen zijn goedkoper aan het begin en het einde van het seizoen, met Kerstmis is het de drukste periode.

Aan de kusten van de Zwarte Zeek bereikt het toerisme zijn hoogtepunt tussen juni en augustus en kunnen de temperaturen tijdens de zomermaanden oplopen tot 40 ° C. Zoek naar deals in mei en september, wanneer het weer nog zacht is, maar het seizoen nog niet in volle gang is.

Andere seizoensgebonden activiteiten zijn vogels spotten (van half april tot half mei in de Donaudelta) en wijnproeven, waarbij de ideale periode een reeks festivals in september en oktober is.

Aangeraden kledij

Lichte kleding in de zomer aan de kust en in het laagland in het binnenland. Warmere kleding is nodig in de winter en het hele jaar door in de hooglanden. Regenkleding is het hele jaar door aanbevolen.

Geografie van Roemenië

Roemenië grenst in het noorden en noordoosten aan Moldavië en Oekraïne; de Zwarte Zee in het oosten; Bulgarije in het zuiden; en Servië en Hongarije in het westen. Het land is verdeeld in 41 provincies, maar in wezen zijn er vier geografische regio’s met beslist verschillende karakters; Transsylvanië, Moldavië, Dobrogea en Muntenia.

weer in Roemenië
Transsylvanië

Transsylvanië en Moldavië vormen de noordelijke helft van het land en worden gekenmerkt door bergmassieven en dichte bossen. De Karpaten lopen langs de grens van deze twee regio’s en bestaan uit 14 bergketens boven 2.000 m met Moldoveanu op 2.544 m het hoogste punt.

Het terrein van Transsylvanië en Moldavië is een mix van uitgedoofde vulkanen, kaal lijkende maanvlaktes, dichte bossen en gletsjermeren. Perfect voor wandelen, fietsen en adrenalinesporten.

Muntenia, ook wel Walachije genoemd, ligt ten zuiden van de Karpaten en is de thuisbasis van de hoofdstad Boekarest. Een relatief vlakke provincie, waarvan de Donau de grens met Bulgarije vormt. In het zuidoosten ligt Dobrogea, de thuisbasis van de Donaudelta. De best bewaarde delta van Europa, het is een toevluchtsoord voor dieren, als biosfeerreservaat uitgeroepen en heeft hierdoor  een plaats gekregen op de UNESCO werelderfgoedlijst dankzij zijn biodiversiteit.

De regio Dobrogea beschikt over bijna 200 km kustlijn aan de Zwarte Zee, met de haven van Constanta en de Donaudelta. De andere grote rivieren van Roemenië zijn de Olt, de Siret en de Mures.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar