REISGIDS Portugal

Geografie en weer in Portugal

Over Portugal
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Lissabon
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Portugal

Beste periode om Portugal te bezoeken

Gezien de nabijheid van Noord-Afrika is het niet verrassend dat Portugal een van de warmste Europese landen is, met een gemiddelde temperatuur van 15°C  in het noorden en 18°C  in het zuiden. De Azoren en Madeira zijn respectievelijk natter en heter. Het kan in de herfst en winter regenachtig en winderig worden, maar in de lente en zomer kunnen de temperaturen in het binnenland oplopen tot 40°C  en in het noorden 35°C.

Het noordwesten heeft milde winters met veel regen en vrij korte zomers. Het noordoosten heeft dan weer langere winters en hete zomers. In het zuiden zijn de zomers (mei tot oktober) warm met heel weinig regen, behalve in het vroege voorjaar en de herfst. Het kan zijn dat het sneeuwt in het noorden, maar het gaat dan meestal over smeltende sneeuw.

Als je echt sneeuw willen in Portugal zal je in de winter de bergen moeten intrekken.

Vereiste kledij in Portugal

Lichte tot goede regenkleding wordt aangeraden, Portugal kent misschien de meeste neerslag van alle landen in Europa, toch van de zuiderse.

In de zomer draag je best zeer lichte stoffen, bij voorkeur linnen, aangezien de temperatuur kan stijgen en erg oncomfortabel kan zijn als je de verkeerde kledij aan. Als je in de lente of herfst op vakantie gaat, neem dan een combinatie van beide mee.

Geografie van Portugal

Portugal maakt deel uit van het Iberisch schiereiland en grenst grotendeels aan de Atlantische oceaan, de kustlijn bedraagt maar liefst 800 km. Het enige land waarmee het een grens deelt, is buurland Spanje in het noorden en het oosten.

Het land omvat ook de Portugese eilanden de Azoren en Madeira. De Azoren liggen ongeveer 1100 km ten westen van Lissabon, terwijl Madeira net ten noorden van de Canarische Eilanden en ten westen van Marokko ligt.

weer in portugal

Buiten de grote stedelijke gebieden is het platteland veel landelijker en schaarser dan in veel andere Europese landen. Portugal wordt doorkruist door verschillende rivieren die hun oorsprong hebben in Spanje. Deze stromen van oost naar west en of van noord naar zuid en monden uit in de Atlantische Oceaan, met als belangrijkste rivieren de Minho en Douro in het noorden en de Taag en Guadiana in het zuiden.

Portugal hoogvlaktes met afwisselende hoogtes die wordt doorsneden door diepe valleien. Het noorden van het land is ruig, bergachtig en bezaaid met wijngaarden. Het hoge noordelijke punt van de Serra da Estrela is een populair skigebied, terwijl de Serra de São Mamede verder naar het zuiden aan de Spaanse grens een lievelingsbestemming is voor zij die graag wandelen.

Achter de prachtige hellingen van de centrale regio’s strekken de uitgestrekte vlaktes van de Alentejo-regio zich uit ten zuiden van Lissabon, met een bergketen die de Alentejo scheidt van de Algarve, waarvan de brede zandstranden en aantrekkelijke baaien langs de zuidkust lopen. Ongeveer de helft van het land wordt gebruikt voor landbouw.

De hoofdstad Lissabon ligt in het Zuidwesten aan de kust. Porto ligt ook aan de kust maar in het noordwesten van het land. Het kleinere Faro ligt aan de zuidkant van het land, en de luchthaven is een druk knooppunt voor zonaanbidders in de Algarve en veel golfers die op zoek zijn naar de zon die het hele jaar door schijnt. Braga, Coimbra en Setubal liggen ook vlakbij de kust en verschillende rivieren.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar