REISGIDS Polen

Geografie en weer in Polen

Over Polen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Krakau
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Polen

Beste periode om Polen te bezoeken

Het klimaat in Polen is gematigd met warme (soms erg hete) zomers, frisse, zonnige herfst en koude winters. Sneeuw vind je in het bergachtige gebied in het zuiden van Polen  van half december tot april. Regenen doet het gedurende het hele jaar.

De meest aangename periodes om Polen te bezoeken zijn de late lente en vroege zomer (mei-juni) en de late zomer en vroege herfst (september-oktober), wanneer het nog warm is en de massa’s toeristen nog niet zijn aangekomen of al naar huis zijn gegaan.

De extra voordelen van de tussenseizoenen zijn dat je in het voorjaar het aspergeseizoen meemaakt en in het vroege najaar geniet van de beste wandelomstandigheden.

Aangeraden kledij

tijdens de warmere maanden is lichte kledij aangeraden. In de wintermaanden logischerwijs we kledij want het kan gebouwd worden in Polen. Regenkledij voorzie je best het hele jaar door.

Als je van plan bent te gaan wandelen, vergeet dan zeker je wandelschoenen niet maar neem ook goed passende schoenen mee voor wandelingen in de steden.

Over het algemeen kleden Polen zich nonchalant, maar als er een evenement is, dan letten ze op de kleinste details. Als je verwacht uitgenodigd te worden op een feest of een chique restaurant, zorg dan zeker voor de gepaste kledij.

Geografie van Polen

Polen grenst aan Wit-Rusland, Oekraïne, Litouwen en de Russische exclave Kaliningrad in het oosten en noordoosten; Tsjechië en Slowakije in het zuiden; en Duitsland in het westen. In het noorden ligt de Oostzee.

weer in Polen
Słowiński National Park

De Baltische kust biedt bijna 525 km aan zandstranden, baaien en steile kliffen. Tussen Gdańsk en de havenstad Szczecin in het westen vind je veel badplaatsen met niet-verontreinigd water en een aantal mooie stranden, met ligbedden en parasols die te huur zijn. Deze zand- en grindafzettingen vormen ook de verschuivende duinen van het Słowiński National Park, de zandbanken van Hel en de Vistula-lagune.

Het noorden van Polen wordt gedomineerd door meren, eilanden en beboste heuvels, verbonden door vele rivieren en kanalen. Het Mazurische merengebied in het noordoosten is een lappendeken van meren en bossen met hier het Hańcza-meer, het diepste meer van Polen.

De langste rivier, de 1.090 km Vistula, of Wisła, ontspringt in het Tatra-gebergte, mondt uit in de Oostzee en snijdt een brede vallei tussen de hoofdstad Warschau in het hart van het land en Gdańsk aan de kust.

De rest van het land loopt licht op naar het Sudetengebergte, dat langs de grens met Tsjechië loopt, en het Tatra-gebergte, dat Polen van Slowakije scheidt. In het westen vormt de rivier de Oder, met Szczecin aan de monding, de noordwestgrens met Duitsland.

Polen telt bijna twee dozijn nationale parken, met een oppervlakte van 3.200 vierkante kilometer met onder andere het oudste, Białowieża National Park, ten oosten van Warschau op de grens met Wit-Rusland, en één van de grootste, Bieszczady National Park, in het Karpatengebergte.

Deze nationale parken zijn de thuisbasis van Europese bizons (het grootste zoogdier van Europa), bruine beren, lynxen, wolven en zelfs enkele wilde paarden. Białowieża bevat een fragment van het bos dat ooit tijdens de prehistorie heel Europa bedekte, met enkele eiken die enkele honderden jaren oud. Poolse bossen zijn echter grotendeels dennenbossen, goed voor tweederde van het totaal.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar