REISGIDS Noord-Ierland

Geografie en weer in weer in Noord-Ierland

Over Noord-Ierland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Noord-Ierland

Het klimaat in Noord-Ierland is oceanisch, met vrij koude, regenachtige winters en milde, relatief regenachtige zomers. De regio is een constituerend land van het Verenigd Koninkrijk en beslaat het noordoostelijke deel van het eiland Ierland.

Atlantische weerfronten bewegen meedogenloos, de één na de ander, over het land, wat resulteert in een snelle opeenvolging van bewolking en zonneschijn, regenbuien en daaropvolgende verbeteringen.

Dagen met een volledig heldere lucht zijn zeldzaam. Het weer is waarschijnlijk variabel of onstabiel, en je je aan de ene verstoring na de andere kan verwachten. In plaats van heldere lucht zijn wolken aan de hemel meer waarschijnlijk.

De wind is frequent en levendig, hoewel hij over het algemeen sterker is tussen de late herfst en het vroege voorjaar.

Neerslag is frequent, ook al is het niet erg overvloedig, omdat het grootste deel van de regen wordt tegengehouden door de heuvels van Donegal, in de Republiek Ierland. Neerslag bedraagt ​​850 mm  per jaar in Derry, in het noorden, en 950 mm in Belfast, in het noordoosten, terwijl het meer dan 1000 mm neerslag kan vallen in het westen. De minst regenachtige stad is Armagh, in het zuidelijke binnenland, met 810 mm neerslag per jaar.

Winter

De winter, van december tot februari, is behoorlijk koud, maar het vriest niet. De lucht is vaak bewolkt, de regens zijn frequent en de meest intense lagedruksystemen kunnen stormen veroorzaken.

Koude golven zijn zeldzaam, en zijn meestal van korte duur omdat de westenwinden na een tijdje weer gaan waaien. In de meeste gevallen kan er op heldere nachten lichte vorst zijn en niets meer. Nachttemperaturen dalen tot onder het vriespunt, gedurende ongeveer 20 dagen per jaar in Portrush (aan de noordkust), in Derry (nabij de noordkust), 30 dagen in Belfast (nabij de noordoostkust) en 50 dagen in Castlederg, in het westelijke binnenland.

Sneeuw is ook vrij zeldzaam, deze het valt gemiddeld een paar dagen per jaar en komt misschien niet de elke winter voor.

Af en toe kan er echter een intensere koudegolf zijn dan normaal, waarbij de temperatuur kan dalen tot -10°C of zelfs lager.

Het grootste deel van de regio is vlak, maar er zijn ook heuvels, met name de Sperrin-bergen in het westen, die tot 678 meter reiken, en de Mourne-bergen in het zuidoosten, die tot 850 meter reiken.. Op deze heuvels zijn de temperaturen iets lager dan in de vlaktes, dus de sneeuw, die zeldzaam is op zeeniveau, komt hier vrij frequent van november tot april.

Lente

De lente, van maart tot mei, is aanvankelijk koud en blijft in april en soms in mei erg koel of koud. In ruil daarvoor kent de lente de (relatief) minste regen en is het de zonnigste periode van het jaar.

Zomer

In de zomer, van juni tot augustus, zijn de temperaturen koel. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt rond de 18°C. De regens zijn ook frequent in dit seizoen.

Het kan echter voorkomen dat er periodes zijn, meestal van korte duur, met zonnig weer en aangenaam warme temperaturen, waarin de wind vanuit de Azoren over het land trekt. In deze gevallen kan de temperatuur 25°C  bereiken of overschrijden, hoewel deze bijna nooit 30°C bereikt.

Herfst

De herfst, van september tot november, is bewolkt en regenachtig, soms winderig, met weinig periodes met zonneschijn.

Beste periode om Noord-Ierland te bezoeken

De periode om Noord-Ierland te bezoeken is de zomer, van juni tot augustus, aangezien het de mildste van het jaar is. De regens zijn frequent, de lucht is vaak erg koel (vooral in juni), het is zeker nodig om een jas en paraplu mee te nemen (of liever een regenjas), maar de dagen zijn lang en je kunt hopen de zon door de wolken te zien gluren.

In september zijn de temperaturen nog acceptabel, maar de dagen zijn korter dan in de voorgaande maanden.

Geografie van Noord-Ierland

Noord-Ierland heeft een prachtig landschap, van de ruige kustlijn in het noorden en noordoosten tot de zachte fruitteeltgebieden van Armagh. In het westen liggen het Sperrin-gebergte en het merengebied van Fermanagh, waar de kronkelende rivier de Erne uitstekende vismogelijkheden biedt.

Het hoge heideplateau van Antrim in het oosten maakt plaats voor de glens verder naar het zuiden en naar het Drumlin-land van County Down. Nog verder naar het zuiden strekken de bergen van Mourne zich uit tot aan de zee.

Noord-Ierland bestaat uit zes historische graafschappen: County Antrim, County Armagh, County Down, County Fermanagh, County Derry / Londonderry en County Tyrone. Noord-Ierland wordt nog steeds wel eens Ulster genoemd, ondanks het feit dat het slechts zes van de negen provincies omvat die de historische Ierse provincie vormen (de andere drie liggen over de grens in de Ierse Republiek).

Belfast ligt in het oosten van het land, op het punt waar de rivier de Lagan de zee bereikt. Deze strategische locatie, die gemakkelijk bereikbaar is vanuit verschillende delen van het Verenigd Koninkrijk, was een integraal onderdeel van zijn erfgoed als belangrijke scheepsbouwbestemming. De heuvels rond de stad, waarvan sommigen beweren dat ze op een slapende reus lijken, zouden de inspiratie zijn voor de klassieke roman Gulliver’s Travels van Jonathan Swift.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar