REISGIDS Nederland

Geografie & weer in Nederland

Over Nederland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Beste periode om Nederland te bezoeken 

Er is nooit een slechte tijd om Nederland te bezoeken dat een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters en warme zomers kent. De zomermaanden kennen een gemiddelde temperatuur van 20°C en de wintermaanden van 3°C. De koudste maand is januari, de warmste juli. 

Ondanks het imago van een regenland, regent het gemiddeld nog geen 10% van de tijd. De Veluwe is één van de natste plaatsen van Nederland terwijl het centrale gedeelte van Limburg de droogste plaats is. In de zomer zijn de buien wel steviger en valt er een grotere hoeveelheid. Deze onweersbuien kunnen gemakkelijk tot wateroverlast leiden. 

Vanaf midden april tot ongeveer half oktober is aangenaam vertoeven in Nederland. Hou er wel rekening mee dat, in grote steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam, het heel druk kan worden tijdens de vakantiemaanden juli en augustus. De hoge vraag weerspiegelt zich die maanden dan ook in hogere prijzen. Wie de beroemde tulpenvelden wil zien, plant zijn of haar reis het best tussen half april en half mei. Succes gegarandeerd! 

Weer in Nederland
Een zomerse dag langs de Amsterdamse grachten

Kleding 

De zomers zijn over het algemeen warm met wisselende periodes. Extreem warm weer is eerder zeldzaam. Met andere woorden, pak zelfs midden in de zomer een lichte (regen)jas of trui in. De wintermaanden brengen de kans op sneeuw met zich mee. Voorzie dan ook een waterdichte uitrusting en eventueel kledij in verschillende laagjes. 

 

Geografie 

 Nederland grenst in het noorden en westen aan de Noordzee. Deze positie is zowel een zegen als een vloek gebleken. Eeuwenlang al moeten Nederlanders zich inspannen om de voeten droog te houden. Bewijs daarvan zijn de terpen (kunstmatige heuvels om zich te beschermen tegen hoogwater) in Friesland. In moderne tijden is vooral het Deltaproject bekend dat er gekomen is na de watersnood van 1953. Ongeveer 1800 mensen hebben toen het leven gelaten en een veelvoud daarvan zijn dakloos geworden. Nu is de provincie Zeeland beschermd door een netwerk van dijken en dammen. 

Weer in Nederland
Zicht op de Deltawerken, die je overigens kan bezoeken in de provincie Zeeland

Maar de positie aan de zee zorgde bijvoorbeeld ook voor een florerende overzeese handel, Rotterdam is de grootste haven ter wereld en men slaagde er eveneens in om landbouwgrond te winnen op de zee. Deze polders zijn enorm vruchtbaar. 

Toch blijft het gevaar altijd bestaan want van het land ligt onder zeeniveau. Nederland is een vlak land dat doorkruist is met rivieren en kanaaltjes. Het landschap wordt doorbroken door het Arnhemse woud, de bloemenvelden in het westen, de meren in het midden en het noorden en door de meest indrukwekkende kustduinen van Europa. 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar