REISGIDS Montenegro

Geografie en weer in Montenegro

Over Montenegro
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Montenegro

Beste periode om Montenegro te bezoeken

Montenegro heeft een mediterraan klimaat aan de kust, met alpiene omstandigheden in de bergen. De gemiddelde kusttemperatuur in de zomer is 27°C, en dit is het hoogseizoen (juli-aug), wanneer de meeste bezoekers Montenegro bezoeken. Degenen die de zomerse hitte niet kunnen verdragen, doen er goed aan het binnenland in te trekken, naar de bergen, waar de zomernachttemperaturen dalen tot wel 12°C.

In het tussenseizoen (mei-juni en september-oktober) kan je zonnige dagen verwachten aan de oevers van de Adriatische Zee en de zee is warm genoeg om te zwemmen, maar zonder de drukte. De de gemiddelde dagtemperaturen zijn 20°C . Dit is de ideale periode voor buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen, maar hou er rekening mee dat het af en toe kan regenen in de bergen.

In het laagseizoen (nov-apr) zijn veel hotels en restaurants langs de kust volledig gesloten. Het weer blijft mild, met een gemiddelde wintertemperatuur overdag van 7°C. Landinwaarts kan het behoorlijk sneeuwen in de bergen, waarbij de gemiddelde wintertemperatuur in Kolašin overdag rond de 0°C schommelt. In feite is december-maart het hoogseizoen voor steden in het binnenland, zoals Kolašin en Žabljak, die populaire skigebieden zijn.

Geografie van Montenegro

Montenegro grenst in het westen aan Kroatië, in het noordoosten aan Bosnië en Herzegovina, in het oosten aan Servië en in het zuiden aan Albanië. In het zuiden liggen de diepblauwe wateren van de Adriatische Zee

Het is de 293 km lange Montenegrijnse kuststrook die de meeste bezoekers trekt, met als topbestemmingen de eeuwenoude kustplaatsen Kotor en Budva. Hier is één van de meest opvallende bezienswaardigheden van Montenegro de prachtige baai van Kotor, een ondergedompelde rivierkloof die lijkt op een fjord.

Landinwaarts wordt het landschap gedomineerd door spectaculaire stijgende alpiene bergen die meer dan 2.000 m reiken, met de hoogste top, Bobotov Kuk, die 2.523 m boven de zeespiegel ligt. Hier vind je dramatische gletsjers, zoals meren en canyons, waarvan de meest indrukwekkende de River Tara Canyon is, en dichte bossen.

In het midden van het land, rond Podgorica en Nikšić, liggen vruchtbare vlaktes die zijn beplant met gewassen en wijngaarden, terwijl in het zuiden, op de grens met Albanië, het Skadarmeer ligt, een uitgestrekt moerasgebied.

Ongeveer 38% van het land is bestemd voor landbouw, maar hiervan wordt slechts 10% bebouwd vanwege moeilijk terrein en arme gronden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar