REISGIDS Malta

Geografie en weer in Malta

Over Malta
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Malta

Beste periode om Malta te bezoeken

De eilanden van de archipel, met hun karakteristieke steden, dorpen en havens, zijn bij voorkeur te verkennen in april, mei en de eerste helft van oktober. Voor een strandvakantie is de zomer, van juni tot september, het beste seizoen.

Malta’s klimaat is typisch mediterraan, met milde, regenachtige winters en hete, zonnige zomers.

In de hoofdstad Valletta varieert de gemiddelde temperatuur van 12,5°C  in februari tot 27°C  in augustus

Lente

In het voorjaar stijgt de temperatuur geleidelijk. De regens worden steeds minder frequent, en al in april beginnen ze zeldzaam te worden. De zon schijnt steeds onbetwist.

Soms kan de Maltese archipel worden beïnvloed door de Sirocco, een hete, droge wind die uit de Sahara-woestijn waait, vaak vergezeld van stof of zand. Deze wind waait vaker in het voor- en najaar en kan de temperatuur enkele graden verhogen.

Zomer

De zomer, van juni tot augustus, is warm en zonnig. Zelfs als de wind waait, maakt de vochtigheid de hitte vaak oncomfortabel. Bovendien kan de wind uit Afrika zeer hete periodes met zich meebrengen, waarin de temperatuur 40°C  kan bereiken of overschrijden.

weer in Malta
De zon schijnt het hele jaar door in Malta

Herfst

In de herfst is de temperatuur aanvankelijk hoog, om daarna geleidelijk af te nemen. In september is er nog steeds zomers weer, vooral in de eerste helft; meestal beginnen de eerste herfsttemperaturen aan het einde van de maand, vergezeld van onweersbuien. In oktober is de temperatuur nog aangenaam, met pieken rond de 25 ° C.

Winter

De winter, van december tot februari, is mild en het dagelijkse temperatuurbereik is beperkt. In dit seizoen worden zonnige periodes afgewisseld met periodes van slecht weer, met regen en wind.

Koude dagen zijn echter zeldzaam: er kunnen hooguit enkele dagen zijn met een maximum temperatuur van 9/10°C. Op de koudste nachten van het jaar daalt de temperatuur doorgaans tot 4/5°C.

Geografie van het Malta

De Maltese archipel ligt in het midden van de Middellandse Zee met drie bewoonde eilanden: Malta, Gozo en Comino.

Malta is het grootste bewoonde eiland en ligt 97 km ten zuiden van Pozzallo (Sicilië) en 363 km ten noorden van Sfax (Tunesië). Valletta, de hoofdstad van het land aan de zuidoostkant, is het culturele en commerciële centrum van Malta. Het eiland heeft een grotendeels ruige kustlijn, met havens, baaien, kreken, zandstranden en rotsachtige baaien. Het heeft geen bergen of rivieren.

Gozo ligt ten noorden van Malta. Het is groener, met veel afgeplatte heuvels en steile kliffen. Je kan een veerboot  nemen van Cirkewwa op Malta naar Mgarr in Gozo (reistijd is ongeveer 20 minuten).

Comino ligt tussen Malta en Gozo en is dunbevolkt. Comino Ferries Co-op exploiteert diensten van Marfa en Cirkewwa (Malta) naar de Blue Lagoon op het eiland Comino. Bella Comino Ferries exploiteert de route tussen Gozo en Comino.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar