REISGIDS Letland

Geografie en weer in Letland

Over Letland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Letland

Beste periode om Letland te bezoeken

In het westen profiteert de Letse kust van een zeeklimaat, terwijl het achterland in het oosten een landklimaat heeft. Tussen juni en september zijn de dagen aangenaam warm en vaak zonnig.

De winters zijn lang en hard, met temperaturen in Riga die tussen december en maart zelden boven het vriespunt uitkomen. Zelfs in april kunnen halen ze amper 5°C. Neerslag is er gedurende het hele jaar met de zwaarste regenval in augustus. Sneeuw is een zekerheid de wintermaanden.

Aangeraden kledij

Grote temperatuurverschillen in de zomer / winter betekenen dat de Letse “straatmode” sterk seizoensgebonden is.

Zomerkleding kan schraal zijn, maar moet nog steeds de bovenbenen en de romp bedekken. Alles wat minder is, is alleen acceptabel om te zwemmen en te zonnebaden. Naakt / topless zijn is alleen gebruikelijk op naaktstranden / sauna’s, waarvan sommige geslachtsgebonden zijn.

Tijdens de lente en de herfst is het aangeraden om steeds warmere kleding te dragen dat je thuis gewoon bent in deze seizoenen.

Tijdens de winter dragen Letten veel lagen kleding in om de koude te verdragen: bont, sjaals, handschoenen, petten, sokken … De meeste van deze warmste kleding wordt uitgetrokken in verwarmde interieurs (bij sommige instellingen is dit zelfs verplicht), met de gebruikelijke lente / herfstkleding eronder.

Geografie van Letland

Letland ligt aan de Baltische kust en grenst in het noorden aan Estland, in het zuiden aan Litouwen, in het oosten aan Rusland en in het zuidoosten aan Wit-Rusland. Het land is verdeeld in vijf brede regio’s: Riga in het noorden, Kurzeme en Zemgale in het westen en Vidzeme en Latgale in het oosten.

Het land is redelijk vlak. Een lange zandige kustlijn wordt op sommige plaatsen “ondersteund” door golvende zandduinen en lage zeekliffen. In Latgale, in het oosten, is het landschap merkbaar anders met glooiende heuvels en talloze meren.

Waar je ook bent in Letland, je hoeft niet ver te reizen om dichtbegroeide bossen te vinden. Daarnaast telt het land ongeveer 12.000 rivieren. De langste rivier van Letland, de Daugava, stroomt door Riga. De rivier de Gauja stroomt door het hart van het bekendste natuurreservaat van het land, het Gauja Nationaal Park.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar