REISGIDS Hongarije

Geografie en weer in Hongarije

Over Hongarije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Boedapest
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Hongarije

Beste periode om Hongarije te bezoeken.

Hongarije heeft een mild landklimaat. Er zijn vier verschillende seizoenen, met een zeer warme zomer van juni tot augustus, waar de temperatuur kan oplopen tot 35°C. De lente en herfst zijn mild, terwijl de winters erg koud zijn, zo en de temperaturen kunnen dalen tot -10 ° C (14 ° F), en geen goed moment zijn om de landelijke gebieden te bezoeken – hoewel stedentrips op elk moment van het jaar doenbaar zijn.

In het zuiden van het land rond Pécs is het gemiddeld iets warmer, hoewel de regio in de winter nog steeds met sneeuwval te maken heeft. De jaarlijkse regenval is gemiddeld 6 cm en is relatief gelijkmatig verdeeld over het jaar, met sneeuwval in de winter.

Aangeraden kleding

Lichte kleding voor de zomer, dikkere kleding voor de lente en dikke kleding voor herfst en winter. Regenkledij is door het hele jaar aangeraden.

Om je te beschermen tegen mogelijke tekenbeten zijn in de zomer overhemden met lange mouwen, broeken, dichte schoenen en hoeden aangeraden om de blootgestelde huid te bedekken.

Geografie van Hongarije

Hongarije ligt in Centraal-Europa en grenst in het noorden aan Slowakije, in het noordoosten aan Oekraïne, in het oosten aan Roemenië, in het zuiden aan Kroatië en Servië en in het westen aan Oostenrijk en Slovenië.

weer in Hongarije
Balaton meer

Ondanks dat een groot deel van het land lager ligt dan 200 meter boven zeespiegel, zijn er verschillende heuvels, voornamelijk in het noorden en westen. Het hoogste punt van het land is Kékes in het Matra-gebergte ten noordoosten van Boedapest, dat 1.014 meter hoog is.

Andere, relatief lage bergketens zijn de Noord-Hongaarse bergen, de Transdanubische bergen en Mecsek ten noorden van Pécs. Het laagste punt, nabij Szeged in het zuiden van Hongarije, ligt slechts 77 meter boven zeeniveau.

De Grote Hongaarse Laagvlakte, die zich in het noordoosten uitstrekt van de Donau tot de uitlopers van de Karpaten, ten oosten van de bergen van Transsylvanië in Roemenië, en ten zuiden van het Fruška Gora-gebergte in Servië, beslaat meer dan de helft van het totale grondgebied van Hongarije. Het is overal vlak en laag gelegen, nooit hoger dan 183 m boven zeespiegel.

De Kleine Hongaarse Laagvlakte is vergelijkbaar, maar veel kleiner, en ligt in het noordwesten van Hongarije, naast de Oostenrijkse en Slowaakse grens.

Twee grote Europese rivieren lopen door Hongarije, de Donau en de Tisza. De eerste stroomt door Boedapest op weg naar de Zwarte Zee via Kroatië, Servië, Bulgarije en Roemenië. De rivier de Tisza, die ontspringt in Oekraïne, stroomt zuidwaarts door Hongarije naar Vojvodina in het noorden van Servië, waar hij in de Donau stroomt.

Beide rivieren zijn bevaarbaar in Hongarije. Kleinere rivieren zijn de Rába, Szamos, Sío en de Drava, die grotendeels de grens met Kroatië vormen.

Hongarije heeft geen kustlijn, maar het land herbergt het Balatonmeer in het westen van centraal Hongarije, dat ook wel de ‘Hongaarse Zee’ wordt genoemd. Het Balatonmeer is een regionaal belangrijk zoetwatermeer, het grootste in Midden-Europa, met een oppervlakte van 592 vierkante kilometer. Met een lengte van 78 km en een breedte tot 14 km is dit meer het grootste recreatiegebied van Hongarije en een populaire bestemming voor zowel zomeractiviteiten als wintersport.

Hongarije heeft ook twee kleinere meren: het Velencemeer, een vogelreservaat, en het Fertömeer, dat zich uitstrekt over de Oostenrijkse grens bij Sopron.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar