REISGIDS Griekenland

Geografie en weer in Griekenland

Over Griekenland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Athene
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Griekenland

Beste periode om Griekenland te bezoeken

Griekenland heeft een warm mediterraan klimaat. In de zomer (juni tot augustus) worden droge hete dagen vaak verlicht door een stevige avondbries, vooral in het noorden, op de eilanden en in kustgebieden.  Athene kan verstikkend heet zijn, met temperaturen die in juli af en toe hoger zijn dan 40°C.

De winters zijn mild in het zuiden, maar veel kouder in het bergachtige noorden, waar het niet ongebruikelijk is om sneeuw en temperaturen tot ver onder nul te zien dalen.

November tot maart is het regenseizoen, met name op de Ionische eilanden.

Als je een strandvakantie plant, is de zee warm genoeg om van juni tot september te zwemmen, en de “warmbloedige” onder ons zullen het ook redden in mei en oktober. Hotels aan zee zijn over het algemeen geopend van Pasen tot eind oktober, evenals watersportfaciliteiten.

De lente (maart tot mei) en de herfst (september tot november) zijn de ideale seizoenen om te wandelen en mountainbiken, wanneer de dagen zonnig maar niet overdreven heet zijn. In de lente is het Griekse platteland bezaaid met wilde bloemen, terwijl in de herfst de bomen roodbruine tinten krijgen.

Hoewel weinig mensen Griekenland als een winterbestemming beschouwen, is het hier wel degelijk mogelijk om te skiën en snowboarden. Twee van de meest populaire skigebieden in de bergen zijn Arahova (bij Delphi) en Kalavrita (op de Peloponnesos).

Aangeraden kledij

Lichte kleding (katoen is het beste) tijdens de zomermaanden, inclusief beschermende kledij tegen de middagzon en zonnebrillen. Voor de avonden zijn lichte truien nodig, vooral op de eilanden. Regenkledij is aangeraden in de lente en herfst.

De wintermaanden kunnen behoorlijk koud zijn, vooral op het noordelijke vasteland, dus winterkleding is vereist.

Geografie van Griekenland

Griekenland ligt in Zuidoost-Europa en grenst in het noorden aan Albanië, Macedonië en Bulgarije, in het oosten aan Turkije en in het zuiden en westen aan de Middellandse Zee.

weer in Griekenland
Olympus – de hoogste berg van Griekenland

Het vasteland bestaat uit de volgende regio’s: Centraal Griekenland, Peloponnesos, Thessalië, Epirus, Macedonië (dat overigens grenst aan het land Republiek Macedonië, ook wel bekend als de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië of FYR Macedonië) en Thracië. Hoge bergen, vruchtbare vlaktes, dennenbossen en met struikgewas bedekte uitlopers zijn allemaal te vinden op het Griekse vasteland.

De grootste bergketen is de Pindus, die van noord naar zuid door het centrale vasteland van Griekenland loopt en de regio’s Thessalië en Epirus van elkaar scheidt. De hoogste berg is Olympus, die 2.917 meter hoog is, volgens de oude Griekse mythologie woonden hier de 12 Olympische goden.

De eilanden zijn goed voor een vijfde van het landoppervlak van Griekenland. De meeste zijn dicht geclusterd in de Egeïsche Zee tussen de Griekse en Turkse kusten. De Ionische eilanden zijn de uitzondering; ze zijn verspreid langs de westkust in de Ionische Zee, kijkend (zowel geografisch als cultureel) naar Italië.

De Egeïsche archipel omvat:

  • De Dodekanesos, gelegen voor de Turkse kust, waarvan Rhodos de bekendste is;
  • De noordoostelijke Egeïsche groep, waaronder Chios, Ikaria, Lemnos, Lesbos en Samos;
  • De Sporaden, buiten het centrale vasteland;
  • De Cycladen, bestaande uit 39 eilanden (waarvan er slechts 24 bewoond zijn).

 

Kreta, het grootste eiland van Griekenland, met een verbazingwekkende kustlijn van 1.000 km en een inwonersaantal van ongeveer 650.000, maakt geen deel uit van een eilandengroep.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar