REISGIDS Frankrijk

Geografie en weer in Frankrijk

Over Frankrijk
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Nice
Parijs
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Frankrijk

Beste periode om Frankrijk te bezoeken.

Frankrijk is het hele jaar door een populaire bestemming en heeft een aangenaam klimaat met lange hete zomers en koele winters met sneeuw in de hoger gelegen gebieden.

De zomer is warm en zonnig in een grootste deel van het land. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit het hoogseizoen is. Als je tijdens de zomer Frankrijk wil bezoeken, bereid je dan voor op eventuele drukte bij de belangrijkste bezienswaardigheden, attracties en meest bezochte kustplaatsen.

Parijs is het beste bezoeken in de lente omdat het er minder druk is dan in de zomer.

Als je van de hitte houdt, dan zijn Zuid-Frankrijk en de kusten in het zuiden, tijdens de zomermaanden de place-to-be. Tijdens de lente en de herfst zijn de prijzen van accommodaties aanzienlijk goedkoper en is het er bovendien ook nog rustiger.

Bordeaux is een van de meest populaire wijnregio’s van Frankrijk en de grootst groeiende wijnregio van Frankrijk. De herfst is de beste periode om deze regio te bezoeken, omdat de dagen warm zijn en de nachten koeler, bovendien zijn er dan ook tal van oogstfeesten. Mei en juni zijn ook goede maanden de regio om te bezoeken, met aangenaam weer en bloeiende bloemen.

De Alpen en Pyreneeën kennen de drukste periodes tijdens het skiseizoen, wanneer de skisresorts snel volzet zijn. In de zomer zijn de Alpen en de Pyreneeën dan weer perfect om prachtige wandelingen te ondernemen op de ontelbare wandelpaden.

De noordoostelijke gebieden hebben warme zomers en koudere winters met neerslag verspreid over het hele jaar en grote kans op sneeuw in de winter.

De Atlantische Oceaan beïnvloedt het klimaat van de westelijke kustgebieden van de Loire tot het Baskenland, waardoor het weer gematigd en relatief mild is, met neerslag gedurende het hele jaar. De zomers kunnen hier zijn erg warm en zonnig – zonnebrand is een risico als je niet bent voorbereid.

De Provence belooft één van de mooiste natuurspektakels tussen de laatste week van juni en de eerste week van augustus als de lavendelvelden in de Luberon in volle bloei staan. Door deze regio half juni te bezoeken, mis je waarschijnlijk de toeristen, terwijl half augustus de drukste tijd van het jaar is.

Vereiste kleding

Lichte, ademende kleding voor de zomer en het hele jaar door waterdichte (winter) kleding in de bergen. In de winter kan het ook afkoelen aan de Middellandse Zee en voorzie je best een trui of jas voor de koele avonden.

weer in frankrijk
In Guadeloupe kennen ze een ander klimaat dan op het vasteland.

Geografie

Frankrijk, het grootste land van West-Europa, grenst in het noordwesten aan het Kanaal (La Manche), aan het noordoosten aan België en Luxemburg, in het oosten aan Duitsland, Zwitserland en Italië, in het zuiden aan de Middellandse Zee (met Monaco als kustenclave tussen Nice en de Italiaanse grens), in het zuidwesten aan Spanje en Andorra, en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

Het eiland Corsica, ten zuidoosten van Nice, bestaat uit twee departementen.

Frankrijk heeft een verbazingwekkende hoeveelheid aan verschillende landschappen. Van de bergketens van de Alpen en de Pyreneeën, tot de aantrekkelijke riviervalleien van de Loire, Rhône en Dordogne, het platteland van Normandië en de Atlantische kust. Frankrijk heeft ongeveer 2.900 km kustlijn.

Bovendien zijn er ook buiten Europa gelegen departementen en regio’s die door Frankrijk worden bestuurd. Deze omvatten Guadeloupe, een eiland in het Caribisch gebied; Réunion, gelegen in de Indische Oceaan net ten oosten van Madagaskar; Frans-Guyana, aan de noordoostkust van Zuid-Amerika; Martinique, een ander eiland in de Caraïben en Mayotte, een eiland in het Kanaal van Mozambique.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar