REISGIDS Finland

Geografie en weer in Finland

Over Finland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Helsinki
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Finland

Beste periode om Finland te bezoeken

Het klimaat van Finland varieert sterk, afhankelijk van de breedtegraad met een relatief gematigd klimaat aan de zuidkust dat heel anders is dan de uitdagende winters in Lapland. De zomer is van juni tot augustus de winter is van november tot maart, maar sneeuw in Lapland kan rond oktober beginnen en blijven liggen tot mei.

De gemiddelde temperatuur in juli is 21°C  in de hoofdstad Helsinki en 20°C in Rovaniemi.  In het uiterste zuiden is er geen middernachtzon, maar desondanks hebben ze in de zomer zo’n 19 uur daglicht. In Lapland kan je tot wel 2 maanden middernachtzon verwachten.

Januari kent temperaturen van gemiddeld -7°C  in Helsinki en -15°C in Rovaniemi. Houd er rekening mee dat de temperaturen dieptepunten kennen tot -35°C en -45°C, ongeacht de regio, en de afgelopen jaren zijn er bijzonder koude winters geweest.

weer in Finland

Rond midwinter komt de zon in Lapland niet op, perfect om het noorderlicht te spotten. Verder naar het zuiden zal er in de wintermaanden ongeveer slechts 6 uur daglicht zijn.

Neerslag is redelijk gelijkmatig verdeeld over het jaar in het zuiden, met gemiddeld ongeveer 18 dagen neerslag in Helsinki per maand. Het noorden mag dan droger zijn, maar in die periode zijn er ook enorm veel muggen.

Aangeraden kledij voor Finland

Zomer

In de zomer kunnen reizigers overdag wegkomen met lichte kleding, maar ’s avonds zijn met lange mouwen en lange broeken of rokken zeker aangeraden. Regenkledij kan je gebruiken gedurende het hele jaar. Als je door bossen wandelt, draag dan waterdichte laarzen, lange mouwen en een broek ter bescherming tegen muggen en teken. In Lapland heb je insecten werend middel nodig.

Winter

Neem in de winter geschikte kleding mee voor sneeuwomstandigheden, inclusief wollen ondergoed, wollen sokken (geen katoen) en snowboots met goede grip. In het noordpoolgebied heb je misschien winterkleding van expeditiekwaliteit nodig. Steden en resorts bieden deze over het algemeen te huur aan en het hotelpersoneel kan aanbevelingen doen over wat je precies nodig hebt.

 

Geografie van Finland

Met Zweden in het westen en Rusland in het oosten, zijn de geschiedenis en politiek van Finland gevormd door zijn ligging. Het nationale karakter van de Finnen is verder gekleurd door het waterrijke landschap, het land wordt omsloten door de Botnische Golf en de Golf van Finland en 10% van zijn landmassa ligt onder water.

Finland heeft meer dan 179.000 eilanden, waaronder de 98.050 eilanden in de 188.000 binnenmeren. Het Saimaa-merenstelsel in het zuidoosten van het land is het vierde grootste meer van Europa.

Naar Europese maatstaven is Finland erg dunbevolkt, en ongeveer 73% van het land is bebost. In het zuiden en zuidwesten bestaat het bos voornamelijk uit dennen, sparren en berken. In Lapland, in het hoge noorden, maken verspreide dwergberkenbossen plaats voor Arctische toendra’s.

De meeste nationale bossen worden in stand gehouden voor hun hout dat wordt gebruikt voor de productie van meubels, papier en vezelplaten en voor het verwarmen  van de twee miljoen sauna’s van Finland. De Finse bossen worden beschouwd als de meest duurzaam beheerde bossen van Europa.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar