REISGIDS Engeland

Engeland

Over Engeland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Londen
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Engeland

In Engeland is het klimaat gematigd en wordt het beïnvloed door de oceaan, en het is het grootste deel van het jaar koel.

Regen in Engeland

Neerslag is overvloediger in het westelijke deel en het overschrijdt 800 mm per jaar in Liverpool en Manchester, terwijl het 1000 mm  bereikt in het zuidwesten, in Plymouth.

In het noordwesten, in Cumbria, is het Lake District, er liggen heuvels die de natte Atlantische luchtmassa’s doen stijgen (inclusief Scafell Pike, de hoogste berg van Engeland, 978 meter) en bijzonder regenachtig maken.  In Seathwaite, de meest regenachtige bewoonde plaats in Engeland, valt 3.550 mm regen per jaar, terwijl in Sprinkling Tarn,  op 600 meter hoogte, 5.000 mm regen valt.

In de oostelijke en zuidelijke vlaktes zijn de regens nog steeds vrij frequent, maar ze zijn niet overvloedig en dalen vaak tot minder dan 700 mm  per jaar, en soms zelfs 600 mm, zoals gebeurt in Ipswich en Cambridge, in het zuidoosten, of in Middlesbrough en Sunderland, die in het noordoosten, oosten van de Pennine Chain liggen.

Mist in Engeland

In het binnenland van Engeland kan ’s nachts mist ontstaan tijdens periodes in de herfst en winter waarin een hogedruksysteem domineert. In plaats daarvan kan zich van april tot september zeemist vormen aan de noordoostkust, in Yorkshire en Northumberland.

Winter in Engeland

De winter in Engeland is koud en bewolkt, soms mistig, soms winderig. De gemiddelde temperaturen in dit seizoen variëren niet veel van noord naar zuid. Iin januari zijn ze ongeveer 3/4°C  in het noorden (Newcastle, Middlesbrough, Sunderland), ongeveer 4/5°C in midden-zuid (Liverpool, Manchester, Birmingham, Londen), en rond 5,5/6°C in het uiterste zuiden (Plymouth, Southampton, Brighton ).

weer in Engeland
Het kan sneeuwen tijdens de winter in Engeland

In feite zijn de meest zuidelijke regio’s het verst van de pool, maar ze zijn ook het dichtst bij het Europese vasteland, vanwaar in de winter koude luchtmassa’s van Russische oorsprong kunnen aankomen. Om deze reden is de oostkant (waaronder Londen) ook vatbaarder voor sneeuwval. Deze periodes met sneeuw of vrieskou zijn echter doorgaans van korte duur. In feite hebben ook hier, net als in Schotland, de westenwinden de neiging om na korte tijd weer terug te keren.

Aangezien koude luchtmassa’s Schotland bereiken vanuit het noorden en Engeland vanuit het oosten, is het niet verwonderlijk dat, naast West-Wales, het mildste gebied het zuidwesten van Engeland is (Devon en Cornwall), waar de gemiddelde temperatuur in januari en februari rond 6°C schommelt.

Op het puntje van Cornwall, op de Scilly-eilanden en de eilandjes van het Engelse Kanaal (zie Jersey, Guernsey), zijn er microklimaten waarin de afwezigheid van vorst de groei van subtropische plantensoorten mogelijk maakt. Aan de andere kant, in het zuidwesten, dat veel wordt blootgesteld aan Atlantische stromingen, is er meer regen.

Lente in Engeland

De lente in Engeland is erg koel en de temperatuur stijgt langzaam. Er valt nog steeds veel regen, maar het is niet zo overvloedig als in de herfst en winter. In maart, en soms zelfs in april, kunnen er koude periodes zijn, met af en toe sneeuwval, waarschijnlijker in het binnenland en in het noorden.

De late lente is de zonnigste periode van het jaar, ondanks de bijna dagelijkse aanwezigheid van bewolking, de wind vermindert ook zijn intensiteit en frequentie. In mei is het land bedekt met bloemen.

Juni is een fijne maand. De dagen zijn lang, de natuur staat in bloei (mede dankzij de passie van de Britten voor tuinieren) en de temperaturen zijn aangenaam. Er kunnen echter, zoals altijd, regen en buien zijn.

Zomer in Engeland

Anders dan in de winter, stijgt de temperatuur in de zomer van het noordwesten naar het zuidoosten, dus de hoogste temperaturen worden gevonden in de omgeving van Londen. In feite variëren de dagtemperaturen in de zomer van 19°C in Newcastle tot 20,5°C  in Manchester, tot 22°C  in Birmingham en tot 23°C  in de omgeving van Londen. In het zuidwesten, dat in de winter het mildste gebied was, is de zomer koeler. Dieptepunten liggen er rond de 13°C en maximumtemperaturen rond de 20°C).

weer in Engeland
Tijdens de zomer heb je veel afwisselend weer

Zelfs in de zomer is het weer in het hele land wisselend, zodat het van dag tot dag kan veranderen, dit zelfs meerdere keren op per dag. Zuid-Engeland is het gebied dat het meest onderhevig is aan hete periodes, wanneer stromingen uit Spanje de mediterrane zomer kunnen proeven en de temperatuur zelfs 28/32°C  kan bereiken. Deze periodes komen echter niet elk jaar voor en duren meestal maar een paar dagen.

Tijdens de zomer zijn de regens frequenter en overvloediger in het noorden dan in het zuiden. In Manchester zijn er gemiddeld 11 dagen met regen in juli, terwijl het “slechts” 8 dagen zijn in Londen.

Soms kunnen in de zomer onweersbuien barsten, vooral in het binnenland en in het zuiden, vaak vergezeld van hevige windstoten.

In Noord-Engeland is de lucht vaak bewolkt. In Liverpool en Manchester schijnt de zon van mei tot juli maximaal 6 uur per dag. Het is een beetje beter in het zuiden, waar het in sommige gebieden (Londen) 7 uur bereikt, en nog meer aan de zuidkust (Plymouth, Brighton, Eastbourne), waar het 7,5 /8 uur zon te zien kan zijn.

Herfst in Engeland

De herfst in Engeland is grijs en regenachtig, soms winderig. In november kan de eerste incidentele sneeuw vallen.

De beste periode om Engeland te bezoeken

De beste periode om Engeland te bezoeken is de zomer, van juni tot augustus. Het is overal vrij regenachtig, maar ook relatief zonnig. Het midzomerseizoen (juli-augustus) is aangenaam warm in het zuiden en tussen de ene bui en de andere kan de zon schijnen.

De zee is zelfs in de zomer koud, in augustus bereikt de temperatuur van de Atlantische Oceaan 17°C  in het Engelse Kanaal en in Cornwall.

Aangezien het Engelse klimaat niet wordt gekenmerkt door extreme weersomstandigheden, is er geen seizoen dat absoluut vermeden moet worden, hoewel het moet worden gezegd dat van november tot januari de dagen erg kort zijn en de lucht vaak grijs of bewolkt is in de winter, van december tot februari, maar soms ook in november en maart kunnen er koude periodes zijn, met sneeuw en vorst.

Geografie van Engeland

Het vasteland van Engeland beslaat bijna de helft van de Britse eilanden. Er zijn ook verschillende kleine eilanden, waaronder het Isle of Wight en de Isles of Scilly, die beide voor de zuidkust liggen.

In het zuiden bestaat een groot deel van het landschap uit glooiende groene heuvels die zijn bestemd voor landbouw, met de South Downs en Cotswolds als uitstekende voorbeelden hiervan.

Het oosten en noorden van Engeland is vlak en laaggelegen, met name in het oosten zijn de Fens, een vlak moerasgebied dat de East Anglian steden Cambridge en Peterborough omgeeft.

De kustlijn is eindeloos gevarieerd, waarbij de kust van Noord-Engeland voornamelijk bestaat uit vlakke zandduinen, terwijl het zuiden opmerkelijk is vanwege de Jurassic Coast van Dorset, een UNESCO werelderfgoed waar de kliffen 153 km lang zijn en 185 miljoen jaar oud, bovendien zijn er talloze fossiele ontdekkingen gedaan.

Verder naar het noorden wordt het landschap ruwer. De bergketens van de Yorkshire Dales en het Lake District in het noordwesten bieden schilderachtige uitzichten op valleien, meren, bossen en bergen, waardoor beide bestemmingen populair zijn bij wandelaars.

Het Pennine-gebergte (ook bekend als de ‘ruggengraat van Engeland’) doorsnijdt de noordelijke regio, waardoor er een natuurlijke kloof ontstaat tussen het noordwesten en het noordoosten. Doorkruist door de Pennine Way, het langste voetpad van het VK, komen wandelaars in één van de mooiste delen van Engeland.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar