REISGIDS Duitsland

Geografie en weer in Duitsland

Over Duitsland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
München
Berlijn
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Duitsland

Beste periode om Duitsland te bezoeken

Duitsland is het zevende grootste land van Europa en strekt zich uit van de Alpen, over de Noord-Europese vlakte tot aan de Baltische Zee.

Het klimaat varieert echter weinig van noord naar zuid. Het grootste deel van Duitsland heeft een gematigd seizoensklimaat dat wordt beïnvloedt door de Noord-Atlantische Drift.

Over het algemeen is Duitsland het hele jaar door een bestemming met warme zomers en relatief milde winters – langdurige vorst is zeldzaam. Regen valt het hele jaar door, waarbij een groot deel van Duitsland de maximale regenval tijdens de hoge zomermaanden heeft.

De hoogste jaartemperaturen vind je meestal in het zuidwesten, waar het landschap soms bijna mediterraan aanvoelt en waar bijna elk jaar nieuwe warmterecords worden bereikt. Het is niet verwonderlijk dat hier veel van de Duitse wijn wordt verbouwd.

Mei tot en met september zijn de meest populaire maanden in termen van toeristenaantallen, en zeker de aantrekkingskracht voor bezoekers die langere tijd buiten willen doorbrengen.

April en oktober (het tussenseizoen) zijn echter ook een echte attractie voor diegenen die de belofte van mild weer willen zonder de grote toeristische aantallen. De wintervakanties zijn ook een grote trekpleister, aangezien toeristen massaal naar charmante kerstmarkten verspreid over het land gaan. Het hoogseizoen in de skigebieden is van december tot eind maart.

Berlijn

Is de hoofdstad en de grootste stad van Duitsland. Geografisch ligt het in het noordoosten van Duitsland en heeft het een gematigd landklimaat. De zomer in Berlijn is warm met gemiddelde hoge temperaturen van 23°C. Juni en augustus zijn ook regenachtig, dus neem een regenjas mee. De winter in Berlijn is vrij mild met gemiddelde hoge temperaturen van 3°C. Berlijn, de thuisbasis van wereldberoemde attracties, ket niet echt een  ‘laagseizoen’, hoewel de prijzen in de zomermaanden meestal iets hoger zijn.

Keulen

Is één van de warmste steden van Duitsland vanwege de lage ligging. De lente en herfst zijn de beste periodes om Keulen te bezoeken met temperaturen van gemiddeld 14°C  in mei en 15°C  in september. De stad is overspoeld met bezoekers tijdens “Crazy Days” (vóór Vastenavond die valt in februari of maart) waar mensen zich verkleden en deelnemen aan feesten en optochten.

Frankfurt

Is het centrum van Duitsland voor handel en transport. De stad beslaat beide zijden van de rivier de Main en is het hele jaar door een bestemming die bekend staat om zijn handelsbeurzen. De zomer is warm met gemiddelde temperaturen van 25°C. De winter is mild, hoewel het ’s avonds vaak kan vriezen.

weer in Duitsland
Frankfurt ligt in het centrum van Duitsland

Hamburg

Is een belangrijke havenstad in Noord-Duitsland met een gematigd zeeklimaat. Vanwege de ligging is Hamburg iets koeler dan Berlijn, dat ongeveer 500 km ten zuiden ligt. Augustus is de warmste maand en kent een gemiddelde temperatuur van slechts 22°C, terwijl de winter koud is (hoewel het ook milder wordt met minder sneeuwval als gevolg van de opwarming van de aarde). Het daggemiddelde in januari is net boven het vriespunt.

Geografie van Duitsland

Grenzen van Duitsland

Duitsland grenst aan Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Polen en Zwitserland. Het noordwesten heeft een kustlijn aan de Noordzee terwijl de Baltische kustlijn in het noordoosten zich uitstrekt van de Deense tot de Poolse grens.

Regio’s van Duitsland

Het land is verdeeld in 16 staten (Bundesländer) ) en heeft een buitengewoon gevarieerd landschap. In wat eens West-Duitsland heette, zijn de Rijn, Beieren en het Zwarte Woud de drie bekendste kenmerken, terwijl in het oosten het land is bezaaid met glooiende laaglanden.

Rivieren

Stroomgebieden strekken zich uit over een groot deel van de regio en enkele van de meest prominente rivieren van Europa stromen door het land, zoals de Elbe, de Donau en de Rijn.

Hoogste punt van Duitsland

Het hoogste punt van het land is de 2962 meter hoge top van de berg Zugspitze in de Beierse Alpen. Kabelbanen lopen naar de top – deze kan ook worden beklommen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar