REISGIDS Denemarken

Weer in Denemarken

Over Denemarken
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Beste periode om Denemarken te bezoeken

Denemarken heeft, dankzij een warm golfstroom, een zachter klimaat dan andere Scandinavische landen. Het wordt gekenmerkt door relatief koele zomers en matig koude winters. 

De lente (maart-mei) begint koud maar geleidelijk aan wordt het warmer. Dit is tevens het droogste seizoen. De zomer (juni – augustus) is het beste seizoen om Denemarken te bezoeken. Het weer is aangenaam en er is langer daglicht, tot wel 17u in juni en juli. De gemiddelde temperatuur is 21°C in Kopenhagen. Voor steden die noordelijker liggen is dit uiteraard lager. De laatste jaren, onder invloed van de klimaatveranderingen, zijn er in de zomer vaak dagen waar het kwik hoger dan 30°C klimt. In deze periode kan je afkoelen met een frisse duik in het zeewater dat dan een gemiddelde temperatuur van 20°C heeft. 

Weer in Denemarken
Een zomerse dag aan één van de vele stranden van Denemarken

In de herfst (september – november) doe je er goed aan om een regenjas in te pakken. Het is vaak winderig en heel erg nat. De winter (december – februari) is koud en de dagen zijn er erg kort met vaak maar 7u zonlicht per dag. In december begint is het omstreeks 16u al donker. In januari is de gemiddelde temperatuur rond de 2°C maar het kwik kan er ook onder nul dalen. Statistisch gezien is februari de koudste maand. 

Kleding

Denemarken grenst aan de Noordzee en de Baltische zee. Met andere woorden, het weer verandert er vaak en als bezoeker neem je dus best kledij mee voor verschillende weertypes. In de zomer mag je zeker jouw (regen)jas niet vergeten. In de herfst is een waterdichte uitrusting en kledij in verschillende laagjes aan te raden. In de winter is het dan weer aangeraden om je dik in te pakken. 

Geografie

Denemarken, dat zich ten zuiden van Noorwegen en ten zuidwesten van Zweden situeert, is het kleine broertje in Scandinavië. Het land bestaat uit het schiereiland Jutland en meer dan 400 eilanden die enorm variëren in oppervlakte. Sommige zijn bewoond en via een veerboot of een brug met het vasteland, bereikbaar.

Een typisch Deens landschap bestaat uit laaggelegen (ideaal om te fietsen!) vruchtbare landbouwgronden, doorbroken met beukenbossen, kleine meren en fjorden. 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar