REISGIDS Cyprus

Geografie en weer in Cyprus

Over Cyprus
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Cyprus

Cyprus heeft een mediterraan klimaat langs de kust, met milde en regenachtige winters en hete en zonnige zomers, terwijl in de binnenlandvlakte van Nicosia het klimaat warmer is in de zomer. In de bergachtige gebieden is het klimaat duidelijk kouder.

De kusten

Langs de kust is het klimaat typisch mediterraan, met gemiddelde dagelijkse temperaturen in januari rond de 11/12 graden Celsius. Neerslag is niet overvloedig, ongeveer 350/400 millimeter  per jaar in steden als Larnaca en Limassol, en de meeste regen valt van november tot maart, met een piek in december en januari.

In de winter worden periodes van slecht weer, soms zelfs een beetje koud, afgewisseld met periodes van mooi weer, wanneer de zon schijnt. De zomer langs de kust is lang, aangezien het loopt van eind mei tot begin oktober, het is er dan warm en zonnig, een beetje benauwd maar ook getemperd door een gestage bries. Over het algemeen regent het langs de kusten nooit gedurende een lange periode, van juni tot september, waarin de zon altijd schijnt.

Binnenland

Nicosia

In de Mesaoria-vlakte is de winter nog mild, maar het is iets kouder. De gemiddelde temperatuur in januari is ongeveer 10°C  en de temperatuur ’s nachts kan dalen tot rond het vriespunt. De zomer is erg heet, zo erg zelfs dat de maximumtemperaturen in de hoofdstad Nicosia in juli en augustus ongeveer 37°C  zijn. De aanwezigheid van zo’n heet gebied maakt Cyprus het heetste eiland van de Middellandse Zee. Tijdens hittegolven uit Afrika kan de temperatuur in Nicosia van mei tot oktober 40°C bereiken of zelfs overschrijden.

Het neerslagpatroon is vergelijkbaar met dat van de kust. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is ongeveer 340 mm waarvan het meeste valt in de winter, van december tot februari, terwijl het in de zomer bijna nooit regent.

In Nicosia, en over het algemeen op Cyprus, is de lucht bijna altijd helder in de lange zomer, maar de zon schijnt zelfs in de winter een groot aantal uren.

Prodromos

De reden waarom de zomer in Nicosia zo heet is, ligt in het feit dat de vlakte waar het zich bevindt opgesloten is tussen twee bergketens, die de zeebries belemmeren. In het noorden ligt de keten van Kyrenia (of Girne), terwijl in het zuiden, namelijk in het centrale deel van het eiland, het Troodos-gebergte ligt, met als hoogtepunt de berg Olympus, 1.952 meter hoog. Er is ook een skilift voor wintersport, want ja er kan sneeuw liggen in de winter. De twee bergketens hebben een groener landschap en zijn bedekt met bossen.

weer in Cyprus
Prodromos

Beste periode om Cyprus te bezoeken

Als je de steden van Cyprus, de Grieks-Romeinse ruïnes en de Byzantijnse kloosters wilt bezoeken, zijn de beste periodes de lente en de herfst, en in het bijzonder van half april tot half mei en van half oktober tot half November, wanneer je overdag temperaturen zal vinden rond de 20/25°C met koele nachten, soms een beetje koud in de vlakte van Nicosia, soms kan het echter regenen.

Het voorjaar is meer aan te raden omdat het langere dagen heeft, en ook omdat de natuur in deze periode in bloei staat. Door deze twee periodes te kiezen, kun je de zomerse hitte vermijden, en dit geldt vooral voor de vlakte van Nicosia, waar de hitte vaak intens is.

Voor een strandvakantie kan je van half mei tot half oktober gaan, ook al is de zee in mei nog koel.

Welke kledij meenemen naar Cyprus

  • In de winter: neem lente- / herfstkleding, een trui, een jas en een regenjas of paraplu mee. Breng voor de bergen warme kleding mee, zoals een donsjack en een hoed.
  • In de zomer: neem lichte kleding, zonnebrandcrème, een zonnehoed, een licht sweatshirt voor de avond en een sjaal voor de wind mee. Breng voor de bergen een sweatshirt of trui, een lichte jas en wandelschoenen mee.

 

Geografie van Cyprus

Cyprus is het op twee na grootste eiland in de Middellandse Zee en ligt in het oosten op een punt waar Europese, Aziatische en Midden-Oosterse culturen samenvloeien. Ten oosten van het eiland liggen Syrië en Libanon, terwijl in het zuidoosten Israël ligt en in het westen Griekenland en zijn Dodekanesos eilandengroep. Ten noorden van Cyprus ligt Turkije, ten zuiden van Cyprus ligt Egypte.

Het landschap van het eiland varieert tussen ruige kustlijnen met uitgesneden kloven, baaien en zandstranden, rotsachtige heuvels, vlakke vlaktes, rivierdalen en beboste bergen. Het Troodos-gebergte domineert het binnenland van het eiland. De hoogste top is de berg Olympus op 1.952 meter boven zeeniveau.

Ten noorden van Nicosia en in de richting van het dorre schiereiland Karpasia loopt de bergketen Pentadaktylos, wat naar zijn vorm “vijf vingers” betekent. Tussen de twee ligt de vruchtbare Mesaoria-vlakte waar veel van de lokale producten van het eiland worden verbouwd.

Ten westen van het eiland ligt het schiereiland Akamas, een dichtbebost gebied dat loopt van Agios Georgios rond de landtong tot Latsi bij Polis. Het herbergt een grote verscheidenheid aan flora en fauna, waarvan vele soorten endemisch zijn voor Cyprus. In het noorden van Cyprus loopt het Morphou-bekken rond de kust van Morphou Bay.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar