REISGIDS Andorra

Geografie en weer in Andorra

Over Andorra
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Andorra

Andorra heeft een gematigd klimaat in de lagere valleien en een bergklimaat op grote hoogte. Neerslag is vrij frequent, aangezien Atlantische frontale systemen het land vele maanden per jaar treffen, terwijl in de zomer, wanneer de Azoren-anticycloon de overhand heeft, en daarom goed weer, in de middag onweersbuien kunnen uitbreken.

Zon

De hoeveelheid zonneschijn in Andorra is redelijk goed in de zomer, wanneer er vaak zonnige dagen zijn, terwijl het in de andere maanden gewoon is vanwege de frequente storingen.

Andorra La Vella

De hoofdstad, Andorra la Vella, ligt op 1.000 meter boven zeeniveau, in de Valira-vallei, op één van de laagste punten van het land, met als laagste punt Sant Julia de Loria, 840 meter  boven zeeniveau, in het zuiden, vlakbij de grens met Spanje. Hier is het klimaat niet te koud: de gemiddelde temperatuur in januari is 2,5 °C, terwijl het in juli en augustus 19 °C is.

De winter is koud maar het vriest niet echt, hoewel de nachttemperatuur nogal eens enkele graden onder het vriespunt kan dalen. De wind uit het noorden heeft “föhn-achtige” kenmerken, een warme, droge wind die uit de bergen komt. Er kan echter af en toe hevige sneeuwval en vorst optreden.

De zomer is overdag vrij warm, met de 25°C, maar de relatieve vochtigheid is niet hoog en de nachten zijn koel. In de middag kunnen er onweersbuien ontstaan.

In Andorra La Vella bedraagt de neerslag 800 millimeter per jaar, en het is goed verdeeld over het hele jaar, hoewel er een relatief minimum is in de winter en het vroege voorjaar, terwijl de regenachtigste maanden mei en juni zijn vanwege onweersbuien in de middag.

Soldeu

In Soldeu, op 1.800 meter boven zeeniveau, is het klimaat veel kouder: de gemiddelde temperatuur bereikt in januari en februari minimaal -3° en maximaal 12 °C in juli en augustus. Jaarlijks valt gemiddeld 1.300 mm regen (of sneeuw, van november tot april). Er is geen droog seizoen, omdat ook hier ’s middags in de zomer onweersbuien kunnen voorkomen.

weer in Andorra

In de winter ben je zeker van sneeuw Andorra

Beste periode om Andorra te bezoeken

De beste periode om Andorra te bezoeken loopt van juni tot half september, omdat het dan het minst koud is in de bergen, terwijl het in de vallei warm is maar niet te heet. Je moet je wel voorbereiden voor koele temperaturen ’s nachts in de valleien, en zelfs voor de kou op grote hoogte, evenals voor onweersbuien in de middag.

Zoals gezegd zijn juli en augustus de warmste maanden. In juli zijn onweersbuien over het algemeen niet zo frequent als in augustus.

Geografie van Andorra

Andorra ligt in de oostelijke Pyreneeën, begrensd door Frankrijk in het noorden en oosten, en Spanje in het zuiden en westen. Het ligt ongeveer halverwege tussen Barcelona en Toulouse. Het landschap bestaat uit kloven en smalle valleien omringd door bergen. Een groot deel van het landschap is bebost, maar er zijn verschillende gebieden met rijke weilanden in de valleien. Er zijn vier rivieren en verschillende bergmeren. Skigebieden en het kuuroord Les Escaldes zijn de belangrijkste attracties van Andorra.

De gemiddelde hoogte van het land is 1900 meter. Op de hoogste bergen is er in de winter hevige sneeuwval. Op de hoogste toppen kan tot juli sneeuw op de grond blijven liggen. Het hoogste punt van het land is Coma Pedrosa, 2.942 meter hoog.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar