REISGIDS Albanië

Geografie en weer in Albanië

Over Albanië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Albanië

Beste periode om Albanië te bezoeken

De beste periode om naar de Albanese kust te gaan voor een strandvakantie is de zomer. In juli en augustus schijnt de zon overvloedig en is de Adriatische Zee aangenaam warm.

Als je de steden van de vlaktes wilt bezoeken, zoals Tirana of Shkodër, gezien het feit dat ze in de zomer warm kunnen zijn, kan je beter de maanden mei, juni en september kiezen. Oktober heeft ook aangename temperaturen, maar het kan al behoorlijk regenachtig zijn, vooral in de tweede helft.

In Albanië is het klimaat aan de kust mediterraans (met milde, regenachtige winters en hete, zonnige zomers), terwijl het in het binnenland iets meer continentaal is, hoewel het alleen in bergachtige gebieden echt koud is in de winter.

Regenval

Aan de kust valt ongeveer 1.000 millimeter regen per jaar, en komt zelfs nog meer voor in heuvelachtige en bergachtige gebieden in het westen en zuiden, zo veel zelfs dat er vaak meer dan 2.000 mm per jaar valt.

De enige beschutte gebieden, waar het niet zo veel regent, zijn de valleien in het binnenland, zoals die van Korçë, waar gemiddeld 805 mm regen per jaar valt. Langs de kust en in de vlakte valt er “mediterraans regen”, met de meeste regen in de herfst en winter en het minste in de zomer, wanneer het zelden regent. Aan de andere kant kunnen er in bergachtige gebieden in de zomer in de namiddag onweders voorkomen.

Kusten en vlaktes

Langs de kust (Durrës, Vlorë, Sarandë) is het klimaat mild, met weinig kans op koude nachten in de winter en een zalige middagbries in de zomer.

Hoewel het klimaat over het algemeen mild is, kunnen er in de winter koude dagen zijn waarop de wind uit Rusland waait. In de zomer kan het daarentegen erg warm worden als de sirocco uit Afrika waait.

De temperatuur van de zee in Albanië is nog een beetje koel om in juni (22°C) te zwemmen, terwijl het van juli tot september (24-25 °C) acceptabel of aangenaam warm wordt.

Weer in Albanië
Het is perfect weer in de zomer voor een strandvakantie

Tirana

In de hoofdstad Tirana, die ongeveer 30 kilometer van de kust ligt, is het klimaat vergelijkbaar met dat van Rome, ook al zijn de regens overvloediger in de periode van oktober tot juni. De winter is mild en regenachtig, maar het kan ’s nachts soms koud worden, terwijl de zomer warm en zonnig is, met enkele zeer warme dagen. De gemiddelde dagelijkse temperatuur in januari is 6,5°C, terwijl het in juli en augustus ongeveer 24,5°C is.

Andere steden

In steden die op zeeniveau liggen maar verder van de zee, of beschut door bergketens (zoals Shkodër), is het klimaat iets meer continentaal, dat wil zeggen een beetje kouder in de winter, met gemiddelde temperaturen rond de 5°C in januari, en heter in de zomer, met pieken rond de 35°C.

Heuvels en bergen

Naarmate je meer landinwaarts trekt en de hoogte toeneemt, wordt het klimaat veel ruwer, met koude en sneeuwrijke winters en koelere zomers. Bijvoorbeeld, in Korçë, gelegen in het oosten, 900 meter boven zeeniveau, varieert de gemiddelde temperatuur van 0,5°C in januari tot een maximum van 21°C in augustus.

Weer in Albanië
In de bergen kan je in de winter sneeuw verwachten

Geografie van Albanië

Albanië grenst in het noorden aan Montenegro en Kosovo, in het oosten aan Noord-Macedonië en in het zuidoosten aan Griekenland. Italië ligt aan de overkant van de Adriatische Zee in het westen, op het smalste punt, dicht bij waar de Adriatische en Ionische Zee samenkomen, liggen Italië en Albanië slechts 72 km uit elkaar, gescheiden door de Straat van Otranto.

Het hoogste punt van Albanië is de top van Mt Korab (2764 m), op de grens van Noord-Macedonië. Het grootste meer van de Balkan, het Skadarmeer, strekt zich uit over de grens tussen Albanië en Montenegro; in het zuidwesten wordt het meer van Ohrid gedeeld met Noord-Macedonië en de Prespa-meren tussen Albanië, Noord-Macedonië en Griekenland.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar