REISGIDS Rusland

Uitgaan en shoppen in Rusland

Over Rusland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Rusland

Rusland heeft een lange weg afgelegd sinds de dagen van lange wachtrijen en balieservice in Sovjetstijl, en het land is nu een soort winkelparadijs. Of je nu een dure smaak hebt is of meer geneigd bent om een koopje te vinden, iedereen wordt in gelijke mate verzorgd.

Rusland heeft de markteconomie krachtig omarmd, en dus is het mogelijk om de meeste dingen meestal te krijgen. Een breed scala aan goederen kan worden gekocht op buitenmarkten, winkelcentra, buurtwinkels en hypermarkten. Horloges, camera’s, wijnen en gedistilleerde dranken, keramiek en glas, sieraden, speelgoed en een goede selectie porselein kunnen in Moskou en Sint-Petersburg worden gekocht, evenals kaviaar en wodka tegen zeer redelijke prijzen.

Sommige producten, zoals parfum en make-up, moeten worden vermeden, omdat ze vaak duur en van slechte kwaliteit zijn. In winkels betaal je met roebels en best met een creditcard. Het is niet altijd gemakkelijk om Engelssprekende hulp te vinden en het is raadzaam om rond te shoppen, aangezien de prijzen aanzienlijk variëren.

shoppen in Rusland
Matroesjka poppen, typisch Russisch.

Kholui en Palekh gelakte dozen zijn aantrekkelijke souvenirs, terwijl traditionele matroesjka poppen (houten poppen in poppen) overal verkrijgbaar zijn, maar ook weer sterk in prijs variëren. Bezoek zeker de kiosken die zich vaak in metro’s rond metrostations bevinden voor de beste deals voor potentiële souvenirs. Houten kopjes, aardewerk beeldjes, gegraveerd barnsteen en kant zijn ook populaire opties. Metalen thee-samovars zijn ook leuke souvenirs.

Aandachtspunt

Antiek, kostbaarheden, kunstwerken en manuscripten anders dan die in souvenirwinkels te koop worden aangeboden, mogen zonder uitvoervergunning niet uit de Russische Federatie worden meegenomen.

Uitgaan in Rusland

De reputatie van Rusland voor het bieden van een ongeëvenaard hedonistisch nachtleven is rijkelijk verdiend. Er is een schat aan nachtclubs en bars om aan alle behoeften te voldoen, vooral in Moskou, Sint-Petersburg en andere grotere steden.

Nieuwe locaties duiken op met dezelfde snelheid als andere verdwijnen, maar momenteel in Moskou worden de volgende ten zeerste aanbevolen: Solyanka (trekt een heel cool publiek aan), Rodnya (jong edgy publiek), Simachev Bar (biedt smaakvolle decadentie) en de Strelka Bar (trekt de oudere intellectuele set aan). Ga in Sint-Petersburg naar Groboedov (nu legendarisch en zeer modieus), Purga (waar het elke dag van het jaar oudejaarsavond is) en Dom Beat (voor de hipsters).

Er zijn tal van alternatieven voor wie op zoek is naar een meer bezadigde ervaring. Theater-, circus-, concert- en variétévoorstellingen zorgen voor meer traditioneel avondamusement. Tickets zijn in de voorverkoop verkrijgbaar of kunnen direct voor de optredens aan de kassa worden gekocht. Bezoekers moeten er rekening mee houden dat de prijzen soms hoger kunnen zijn dan die voor Russische staatsburgers. De programma’s kunnen van dag tot dag nacht veranderen en in de loop van een maand kunnen 30 verschillende producties worden gepresenteerd door het Bolshoi Ballet en Opera. Bezoekers kunnen meer informatie krijgen bij de servicedesk van hun hotel.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar