REISGIDS Roemenië

Uitgaan en shoppen in Roemenië

Over Roemenië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Roemenië

Zoals de meeste landen heeft Roemenië een behoorlijk aantal commerciële winkelcentra, maar het is veel lonender om bij de lokale bevolking te winkelen op de dichtstbijzijnde markt. Zelfs het kleinste Roemeense dorp heeft meestal een gewone markt, en in sommige gebieden worden de waren nog steeds met paard en wagen van de ene plaats naar de andere vervoerd.

Lokale kaas, fruit en verse groenten zijn allemaal dagelijkse kost, terwijl sommige markten ook nationale specialiteiten verkopen zoals borduurwerk, aardewerk, porselein, zilverwerk, tapijten, keramiek, kristal, glaswerk, stoffen, wollen truien, houtsnijwerk, metaal, lederwaren, tapijten , glasschilderijen en zijden jurken. Transacties op markten vinden bijna altijd contant plaats – en wees niet bang om te onderhandelen als de prijs niet goed is.

Boekarest is het winkelhart van het land. Naast verschillende winkelcentra in het stadscentrum, heeft het een kleurrijke bloemenmarkt, regelmatig kunst- en ambachtsevenementen en een bloeiende antiekindustrie. Ga op zoek naar een juweeltje in Str Hanul cu Tei, een smal geplaveid steegje in het historische stadscentrum met galerijen en antiekwinkels. Of, als je smaak naar luxe gaat, maak dan een wandeling langs Calea Victoriei, waar je een uitgebreide (dure) selectie sieraden en designerboetieks vindt.

De prijzen in Roemenië zijn de afgelopen jaren gestegen, maar in sommige gebieden is het nog steeds mogelijk om handgemaakte sieraden van hoge kwaliteit voor een appel en ei te kopen. Hala Centrala in Iaşi heeft tientallen sieradenkraampjes. Voor een traditioneel, goedkoop souvenir, zoek naar stukken gemaakt van Roemeens barnsteen en in Turks zilver.

Aan de andere kant van het land is Timişoara beroemd om zijn kunst- en ambachtscene en herbergt een uitgebreide selectie winkels met lokale kunstwerken, keramiek en handgemaakte sieraden.

Openingsuren van de winkels in Roemenië

De winkels zijn geopend tussen 9 en 18 uur, en dit van maandag tot zaterdag, alhoewel het ook afhankelijk is van het seizoen en de regio. In de stedelijke centra zijn supermarkten tot laat open.

Uitgaan in Roemenië

Boekarest heeft een groeiend aantal nachtclubs die alles aanbieden, van hiphop en dance tot jazzacts en stijldansen. Toegangsprijzen zijn vaak goedkoop, zelfs in de hoofdstad, en buiten de grotere steden bieden veel clubs gratis toegang.

Restaurants, in de meeste grote hotels doen ook dienst als nachtclubs en Boekarest heeft verschillende cafés in Parijse stijl, hoewel de lokale bevolking de voorkeur geeft aan cocktailbars in de zomer en gezellige ondergrondse pubs in de winter.

Je vindt ook een aantal blitse casino’s geclusterd rond de chique Calea Victoriei. Opera wordt uitgevoerd in het Roemeense Operahuis en het Roemeense Atheneum heeft twee symfonieorkesten, terwijl volksentertainment wordt uitgevoerd in de Rapsodia Romana Artistic Ensemble Hall. Het Nationaal Theater Boekarest organiseert regelmatig evenementen en shows, dus het is de moeite waard om te kijken wat er aan de hand is voordat je op vakantie gaat.

De beste uitgaansgelegenheden buiten Boekarest zijn Brasov, Craiova, Sighisoara, Mamaia, Iasi, Constanţa, Galaţi, Ploieşti en Timisoara. Cluj-Napoca, met zijn grote studentenpopulatie en funky minimal techno-scene, heeft ook een groeiende reputatie als feeststad.

Verwacht niet de hele nacht te dansen als je in een kleinere stad bent, hoewel kleine pubs en theehuizen een veel betere gelegenheid kunnen bieden om de lokale bevolking te leren kennen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar