REISGIDS Polen

Uitgaan en shoppen in Polen

Over Polen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Krakau
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Polen

Kunst en kunstnijverheid zijn vooral de belangrijkste dingen om naar te zoeken tijdens het shoppen in Polen. Typisch Poolse artikelen die overal verkrijgbaar zijn, zijn onder meer glas en emailwerk, handgeweven tapijten, zilverwerk, sieraden gemaakt van zilver, poppen in regionale kostuums, houtsnijwerk en sculpturen van klei en metaal.

De plaatselijke keten Cepelia, met vestigingen in de meeste grote steden, is de plek om als eerste te gaan shoppen. De winkels hebben een goed aanbod aan lokaal handwerk.

Een ander geliefd item dat overal verkrijgbaar is, is barnsteen, vooral in het noorden van het land in en rond Gdańsk. Dit kan in vele vormen worden verkocht, van grote brokken tot prachtig bewerkte kettingen.

Voor meer standaard shoppen zijn Warschau en Krakau de beste keuze. Beide steden hebben een groot aantal warenhuizen en kledingwinkels, waarvan vele internationale ketens zijn.

Warschau heeft ook de beste selectie kunst van het land te koop, variërend van uitgebreide en gespecialiseerde kunstgalerijen tot informele kunstmarkten. Je beste gok voor kunst, curiosa en  echt antiek is een winkelketen genaamd Desa Unicum (http://www.desa.pl) . ​ Houd er rekening mee dat de export van alles dat tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 is geproduceerd, strikt wordt gecontroleerd (de mensen bij Desa Unicum zeer vertrouwd zijn met de procedures en zullen helpen met het nodige papierwerk).

Openingsuren

de winkels zijn geopend van maandag tot vrijdag van 10 tot 18/20 uur en op zaterdag van 10 tot 13/16 uur. Grote ketens en supermarkten zijn dagelijks open van 10 tot 19 uur.

Uitgaan in Polen

Het uitgaansleven in Polen is rijk en opwindend, met voor iedereen wat wils van culturele, artistieke tentoonstellingen en uitvoeringen, tot ouderwetse wodkabars waar je goedkoop pierogi (knoedels/dumplings) kan eten en één van de vele uitstekende Poolse bieren kan drinken.

De bekendste theaters van het land bevinden zich in Warschau en Krakau, met daarnaast gevestigde theaters in Wrocław, Poznań, Białystok en Zakopane. Muzikaal gezien zijn de National Philharmonic en een Nationale Opera in Warschau de meest gelauwerde in Polen.

Qua populaire muziek zijn rock en pop hier net zo groots als elders in de wereld,  jazz heeft zijn trouwe volgers. Desondanks is de Poolse hiphop van eigen bodem nu stevig geworteld in de mainstream en wordt hoor je deze overal in Polen

Bioscopen zijn erg populair in Polen en je vindt ze in alle grote steden. In de meeste steden is er een grote selectie aan clubs, bars en locaties voor livemuziek. Clubs kiezen er vaak voor om open te blijven tot de laatste gast vertrekt.

De beste uitgaansgelegenheden vind je in Warschau, Wrocław, Krakau en Gdańsk. Naast het uitgaan, brengen Polen ’s avonds graag door in gezellige bars en herbergen, waar bier en natuurlijk wodka in grote hoeveelheden wordt gedronken. Dit zijn meestal ook de locaties waar je moet zijn voor livemuziek.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar