REISGIDS Noord-Ierland

Uitgaan en shoppen in Noord-Ierland

Over Noord-Ierland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Noord-Ierland

Noord-Ierland staat bekend om zijn ambachten; of het nu gaat om puur Iers linnen, geslepen glazen bekers, romig Belleek-aardewerk, handgemaakte tweed, met de hand geborduurde wandkleden, Carrickmacross-kant of zilveren sieraden.

Voor trendy boetieks vol met designerkleding, kunst en sieraden, is Lisburn Road in Belfast de plek om te bezoeken, terwijl Victoria Square in Belfast een modern winkelcentrum voor mode en speelgoed is, het heeft meer dan 90 winkels, cafés en restaurants. Grote steden zoals Ballymena hebben ook een goede selectie van high street shops.

Voor verse producten en de sudderende sfeer van een traditionele plaats van koophandel trekt St George’s Market al sinds het begin van de 17e eeuw kopers van Belfast. De markt bevindt zich sinds de jaren 1890 in het huidige gebouw en komt elke vrijdag, zaterdag en zondag tot leven voor de Variety Market (vrijdag 6.00 – 15.00), de City Food & Craft Market (zaterdag 09.00 – 15.00) en Sunday Market (zondag 10.00 – 16.00).

Elders is de stad Lisburn, een eindje buiten Belfast gelegen, op zichzelf al een soort winkelattractie geworden, met twee grote winkelcomplexen, Bow Street Mall en het Sprucefield Shopping Centre.

In het zuiden heeft Newry een aantal afwisselende wekelijkse markten, de Newry Market, die elke donderdag en zaterdag wordt gehouden, is een geweldige etalage voor lokale producten, maar ook voor ambachten en antiek.

Uitgaan in Noord-Ierland

Noord-Ierland heeft een sterke traditie op het gebied van muzikaal entertainment, van populaire live folkbands, pubs vol muziek tot de soulvolle teksten van Van Morrison en de wereldberoemde fluitist James Galway. Het punk erfgoed van het land komt tot uiting met legendarische rockbands als The Undertones en Stiff Little Fingers, terwijl moderne rock-alumni onder meer Ash en Snow Patrol zijn.

Bezoekers kunnen daarom over het algemeen iets vinden dat bij hen past, van dansmuziek tot opera of klassieke concerten. Het nachtleven van Belfast heeft een behoorlijk serieuze reputatie opgebouwd, met veel van zijn bars en pubs die lof trekken en een groot aantal nachtclubs die beats uithalen voor schijnbaar onverzadigbare menigten clubbers.

Voor een iets rustiger tempo zorgt traditionele Ierse muziek in ‘zingende pubs’ op veel plaatsen voor een goed avondentertainment, met name in Belfast en Derry/Londonderry. Speciale muzikale evenementen zijn onder meer het Jazz and Big Band Festival in Derry/Londonderry, het Danny Boy Jazz and Blues Festival in Limavady en het Ards Guitar Festival in Newtownards.

Er is ook een schat aan theaters en kunstgalerijen in en rond Belfast, waaronder het beroemde Lyric Theatre, waar Liam Neeson zijn carrière begon. Er zijn zomertheaters in Newcastle en Portrush, plus het Riverside Theatre in Coleraine. Het Belfast Festival bij Queen’s (gewoonlijk drie weken in oktober / november van elk jaar) is het grootste internationale festival van Ierland. Andere belangrijke locaties voor toneelvoorstellingen en concerten zijn het Grand Opera House, Ulster Hall, King’s Hall en de Waterfront Hall (allemaal in Belfast), het Armagh Theatre and Arts Centre en het Millennium Forum in Derry / Londonderry, en tal van regionale theaters. Nadere informatie kan worden verkregen bij de Northern Ireland Arts Council of van de Northern Ireland Tourist Board.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar