REISGIDS Montenegro

Uitgaan en shoppen in Montenegro

Over Montenegro
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Montenegro

Montenegro kan je moeilijk een geweldige winkelbestemming noemen, maar er zijn een paar lokale producten die een goed cadeau zijn om mee naar huis te nemen.

Bovenaan je lijst moet wijn staan,  een fles fluweelachtig rood Vranac is een voor de hand liggende keuze. Voor iets sterkers, neem een fles rakija mee. Er zijn talloze soorten, variërend van loza (gemaakt van gedestilleerde druiven) tot šljivovica (gemaakt van pruimen) en kruškovac (gemaakt van peren).

Andere typische etenswaren als cadeau zijn onder meer pršut (gerookte ham) die je misschien best vacuüm verpakt koopt om het mee naar huis nemen te vergemakkelijken, en strengen gedroogde vijgen, geregen op een stuk katoen en afgewisseld met laurierblaadjes.

Montenegrijnen zweren bij de gezondheidsvoordelen van hun lokaal geproduceerde med (honing), die vooral lekker is als het rechtstreeks bij producenten in het bergachtige binnenland wordt gekocht. Sommige imkers verkopen ook andere producten zoals honing met propolis, bijenwaskaarsen en cosmetica op basis van honing.

Gedroogde kruidenthee wordt in Montenegro als medicinaal beschouwd, dus je zou kadulja (Salie) kunnen kopen voor keelpijn en hoesten, metvica (munt) om indigestie en misselijkheid te verzachten, of kamilica (kamille) om het zenuwstelsel te kalmeren voor een gezonde nachtrust.

Kleding en schoenen worden over het algemeen geïmporteerd, dus je zal niets bijzonders vinden Maar voor eigenzinnige eenmalige kledingstukken en accessoires, probeer de kleine luxueuze (en erg dure) boetieks in Porto Montenegro in Tivat, waarvan er verschillende de ontwerpen van jonge opkomende Montenegrijnse en Servische ontwerpers verkopen.

Stadsmarkten verkopen lokaal geproduceerde verse seizoensfruit en -groenten, kaas, vlees en vis, evenals goedkope kleding en huishoudelijke artikelen. De oude binnenstad van Herceg Novi staat bekend om zijn juweliers en kunstenaarsgalerijen. Podgorica heeft een ruim aanbod aan kledingwinkels en winkelcentra.

Uitgaan in Montenegro

Voor de meeste bezoekers draait het nachtleven in Montenegro om dineren, drinken en dansen in de open lucht aan zee. Als je met als koppel reist, zijn er een aantal verbluffend romantische locaties.

Budva heeft het meest glitterende nachtleven, waar rijke jonge Serviërs en Russen op vakantie zijn, die te vinden zijn bij de reeks openluchtbars en clubs langs het kustpad ten oosten van de stad, langs de jachthaven. Hier serveren ze cocktails, spelen ze luide turbofolk (Servische popmuziek met Turkse invloeden, overheersend in de hele Balkan) en laten ze meisjes in bikini’s dansen op podia tot vroeg in de ochtend.

De meest extravagante locatie van het land moet Top Hill zijn. Gelegen op een heuvel, 600 meter boven zeeniveau, op 25 minuten rijden van Budva. Het biedt plaats aan 5000 feestgangers, waardoor het één van de grootste openluchtclubs in Europa is. Top Hill trekt dj’s van wereldklasse aan, die voornamelijk elektronische muziek spelen, plus een glamoureuze, gladgeklede kijk-en-gezien-clientèle.

Aan de kust in Kotor heerst een soortgelijk geroezemoes, met nachtelijke bars die tot in de vroege uurtjes luide techno spelen in de autovrije oude stad. De grootste locatie hier is Maximus, met verschillende dansvloeren verdeeld over drie verdiepingen, en een capaciteit van meer dan 4000. Net als Top Hill, worden hier vind je hier regelmatig bekende dj’s en wordt er ook het jaarlijkse driedaagse Refresh Festival van elektronische muziek gehouden.

Als je op zoek bent naar iets rustiger dan vind je verschillende culturele evenementen in verschillende andere middeleeuwse steden langs de kust, met concerten en theatervoorstellingen onder de sterrenhemel tijdens de zomermaanden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar