REISGIDS Italië

Uitgaan en shoppen in Italië

Over Italië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Milaan
Rome
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Italië

Veel Italiaanse producten, vooral kleding, schoenen en tassen, zijn wereldberoemd om hun ontwerp en kwaliteit. Florence, Milaan en Rome zijn belangrijke modecentra.

Sommige steden of regio’s staan ​​gekend om bepaalde producten, zoals Carrara in Toscane voor marmer of Venetië voor Murano-glas. Como is nog steeds beroemd als een centrum van zijdeproductie en drukwerken, en Cremona in Lombardije staat bekend om zijn handgemaakte violen.

In tegenstelling tot andere geïndustrialiseerde landen hebben de Italiaanse ambachtslieden hun erfgoedambachten en vaardigheden bewaard in kleine familiebedrijven. De wijk Brianza, ten noorden van Milaan, staat gekend voor zijn geschoolde arbeidskrachten die hun diensten aanbieden aan de modeontwerpers in Milaan, terwijl grote evenementen zoals Triennale in Milaan en Fiera Roma kleinschalige fabrikanten toegang geven tot de wereldmarkt.

Hoewel grote merken, zoals Alessi, shoppers lokken omwille van hun design, is het echte plezier de ambachtelijke studio’s te bezoeken, waar je nog kan zien hoe de oude technieken in de praktijk worden omgezet.

In Venetië vind je glasblazers, in Milaan hoedenmakers, in Padua schoenmakers, in Florence goudsmeden en leerbewerkers, in Sardinië messenslijpers en in Sicilië keramisten. In een land met zoveel designspecialisten kan je er zeker van zijn dat je ambachtelijke Italiaanse aankoop iets unieks is als je thuiskomt.

Aandachtspunt

In de meeste toeristische steden in Italië vind je straatverkopers die namaak producten verkopen, van zonnebrillen tot handtassen. Dit soort straatverkoop is illegaal in heel Italië en het kan je een flinke boete opleveren.

Producten gemaakt in Italië moeten het label ‘Made in Italy’ dragen. Ook gespecialiseerde producten zoals Murano-glas dragen dragen vaak ook etiketten dat hun authenticiteit bewijst.

Koraalsieraden zijn populair in Zuid-Italië; koop verantwoord en koop het daarom alleen bij gerenommeerde verkopers die hun koraal uit legale oogsten halen.

Uitgaan in Italië

Italië heeft een rijk en divers nachtleven. In de eugdige universiteitssteden zoals Milaan, Padua, Bologna, Rome, Napels en Catania kan je genieten van een ruige nachtscène met bars die rond 21 uur opengaan en clubs die tot in de vroege uurtjes open blijven

Veel clubs zijn tijdens de wintermaanden in steden actief en verhuizen naar de dichtstbijzijnde badplaats tijdens de zomer, vandaar de enorme zomerfeesten in Rimini en Grado.

Gezien de enorme culturele erfenis van Italië, is livemuziek in al zijn vormen (klassiek, jazz, rock, indie, folk en techno) regelmatig terug te vinden op de kalender van de openluchtconcerten die worden georganiseerd in de meeste grote steden en toeristische hotspots zoals Rome, Verona, Venetië, Bologna, Florence en Napels.

In Rome worden in de zomer openluchtconcerten georganiseerd door de Academie van St Cecilia en het Opera House, terwijl er een openluchttheater is in de Thermen van Caracalla. Wereldberoemde operahuizen zijn La Scala in Milaan, La Fenice in Venetië, Teatro San Carlo in Napels en Teatro Massimo in Palermo.

uitgaan in Italië
Aperitivo in Italië

In de zomer kan je bij de meeste restaurants buiten zitten, en in veel cafeetjes kan je om 18 uur terecht voor een Happy hour (aperitivo) die wel eens durft duren tot 21 uur. Tijdens deze Aperitivo worden drankjes vergezeld van gratis hapjes. In de winter kan je in de bergen ook terecht voor een levendige après-ski.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar