REISGIDS Finland

Uitgaan en shoppen in Finland

Over Finland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Helsinki
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Finland

Net als alle Scandinavische landen word Finland niet beschouwd als een goedkope plek om te shoppen, maar voor goederen van hoge kwaliteit is het één van de beste ter wereld. Het land heeft internationale bekendheid gekregen op het gebied van design en het glaswerk, huishoudartikelen, keramiek en meubels zijn erg gewild.

Finland is ook beroemd om zijn traditionele ambachten, in het bijzonder Sámi-sieraden, jacht- en vissersmessen en handgeweven ryijy-tapijten die een kunstvorm zijn die uniek is voor het land. Het weven van deze tapijten werd ontwikkeld als folklore in de late 19e eeuw.

Bezoekers zijn ook gecharmeerd door de traditionele Lapse kopjes die uit berkenhout zijn gesneden, bekend als kuksa. Echt handwerk uit Lapland is te herkennen aan het Duodji-label dat aangeeft dat het artikel is geproduceerd in een regionale ambachtelijke werkplaats. Finland staat ook bekend om zijn bont- en dierenhuiden, vooral rendierhuiden.

Vakantiegangers naar Finland kunnen ook gespecialiseerde winterkleding kopen. Dit is voornamelijk handig als je met kinderen naar Finland gaat en je de nodige kledij moet shoppen. De winters kunnen hier streng zijn, maar hoe koud het ook is, je zal je kinderen gelukkig zien ravotten, waar je ook heen gaat, dankzij de uitstekende kleding die beschikbaar is. Hetzelfde geldt voor schoenen, en inderdaad ook voor kleding voor volwassenen.

Openingsuren winkels in Finland

De winkels zijn geopend van maandag tot vrijdag tussen 9 en 18 uur en op zaterdag tot 15 uur. De meeste shopping centers zijn geopend tot 21 uur en 18 uur op zaterdag. Sommigen zijn ook open op zondag.

Uitgaan in Finland

Finnen zijn enthousiaste feestgangers en uitgaan is meestal een levendige aangelegenheid, zelfs in kleine steden. Vrijdag en zaterdag zijn de grote feestavonden, maar veel plaatselijke bewoners breken de week af door uit te gaan op ‘kleine zaterdag’, woensdagavond, wanneer het net zo levendig kan zijn als in het weekend.

De meeste grote steden hebben nachtclubs en zelfs kleine dorpen hebben restaurants die later op de avond bars worden. In clubs zijn er vaak floorshows en live bands, maar ook dj’s die dansmuziek en Finse pop spelen.

Wodkabars zijn populair onder jonge en trendy stedelingen, op het platteland zijn de traditionele ‘countrydansen’ nog steeds een populaire bezigheid. Let op de Finse tango, die de klassieke Argentijnse beat combineert met een Scandinavisch gevoel van melancholie.

De minimumleeftijd voor uitgaansgelegenheden die alcohol schenken is over het algemeen 18 jaar, maar dit kan oplopen tot 25 jaar. Nachtclubs zijn in het weekend doorgaans open tot 2 of tot 4 uur.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar