REISGIDS Engeland

Uitgaan en shoppen in Engeland

Over Engeland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Londen
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Engeland

Winkelen is een nationale favoriete bezigheid in Engeland, en er is veel om uit te kiezen, of het nu gaat om eten, mode of iets anders dat je eetlust opwekt. De Engelse winkelstraat is één van de meest diverse ter wereld, met veel internationale merken in het hele land.

Traditionele Britse merken zoals John Lewis en Marks & Spencer staan synoniem voor kwaliteit en evenzo mag het iconische Harrods-gebouw in Knightsbridge niet worden gemist en zou het op de lijst met to-do’s van elke enthousiaste shopper moeten staan.

Chique warenhuizen zoals Selfridges en Harvey Nichols hebben hun vleugels uitgespreid buiten de hoofdstad naar noordelijke steden als Leeds, Birmingham en Manchester, terwijl bekende merken zoals Topshop trendy mode produceren tegen betaalbare prijzen.

Afgezien van deze bekende merken, zijn er nog veel plaatsen waar onafhankelijke labels en boetieks gedijen. Vind vintage en retro kleding in de charmante boetieks van Totnes in Devon, Custard Factory in Birmingham of de Brighton Lanes. Londen heeft vanzelfsprekend winkels voor elk wat wils.

Op het gebied van eten zijn specialiteiten onder meer jam, marmelade en fruitchutneys, terwijl legendarische cakes zoals Victoria-sponge en peperkoek eeuwige favorieten zijn, en natuurlijk is thee de nationale drank.

Boerenmarkten in het hele land zijn de plaatsen om schatten van eigen bodem te kopen. Borough Market in Londen en de Bristol Farmers Market in Corn Street zijn goede “koopjesjachtgebieden”, terwijl de boerenmarkt van Winchester de grootste is in Engeland.

Engeland heeft ook een sterke boekhandelcultuur met kleine en speciaalzaken die overal in het land te vinden zijn. De oude universiteitssteden Oxford en Cambridge zijn bijzonder goede plekken om eigenzinnige boekhandels te vinden met obscure juweeltjes van boeken.

Tax-free

Veel winkels in het hele land hebben nu een belastingvrij winkelprogramma voor buitenlandse bezoekers. De winkel biedt een formulier dat moet worden ingevuld op het moment van aankoop. Bij aankomst bij de douane dien je de goederen en de formulieren aan te bieden (binnen drie maanden) om recht te hebben op teruggaaf van de Belasting Toegevoegde Waarde (btw) die momenteel is vastgesteld op 20%.

shoppen in Engeland
Een traditionele pub moet je zeker bezoeken tijdens je vakantie in Engeland

Uitgaan in Engeland

Van bioscoop en concerten tot theater en ballet, bezoekers hebben keuze te over als het gaat om entertainment in Engeland en natuurlijk is geen bezoek compleet zonder een bezoek aan de pub.

De meeste steden hebben een theater, Londen zit er tot de nok toe vol mee. Musicals en toneelstukken met een groot budget zijn de taak van West End, terwijl nieuwer materiaal wordt opgevoerd in het National en het Royal Court. Bristol, Bath, Manchester, Sheffield en Hull hebben ook sterke drama tradities en goed aangeschreven theaters.

Naar de bioscoop gaan is ook populair. De meeste bioscopen behoren tot populaire ketens, maar kijk voor een andere ervaring naar Picturehouse-bioscopen, die de neiging hebben om meer arthouse-films te vertonen. Je kan ook één van de weinige overgebleven onafhankelijke bioscopen vinden, die zich meestal in een glorieuze omgeving bevinden. De oudste bioscoop van het VK, The Electric in Birmingham, dateert uit 1909 en is een juweeltje in art-decostijl.

De meeste grote steden hebben een club of twee voor nachtbrakers die tot laat willen dansen. Muzikale genres variëren, maar de meeste clubs zullen een behoorlijke variëteit aan stijlen spelen. Een avondje uit begint echter meestal in de kroeg.

Het hele land is doorspekt met historische pubs en een bezoek is een typisch Britse ervaring. Een ‘trip down the local’ moet bestaan uit een pint lokaal gebrouwen bier, een pakje pinda’s of varkenskrabben en een lang gesprek met de lokale bevolking. Ga weg van de toeristische paden niet want het oudste deel van een stad is vaak de beste keuze voor goede, ouderwetse pubs. Probeer een pint te drinken in de grachtengordel van Birmingham, of bezoek de oudste pub in het historische, middeleeuwse Norwich, de gezellige Adam and Eve, gebouwd in 1248.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar