REISGIDS Andorra

Shoppen en uitgaan in Andorra

Over Andorra
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Andorra

De staat Andorra is een klein paradijs voor winkelliefhebbers omdat het land een belastingvrije zone is. Dit betekent dat je er hoogwaardige producten kan kopen van zowel lokale als wereldberoemde merken voor meer dan uitstekende prijzen. Dat is de reden waarom Andorra soms wordt gezien als een bestemming voor “winkeltoerisme”, en dat is helemaal niet erg aangezien de lokale bevolking een speciale en zeer positieve houding heeft ontwikkeld ten opzichte van winkelende bezoekers, ze zullen zorgvuldig met je overleggen en ze zullen je graag helpen me je keuze.

Andorra heeft een van de laagste btw-tarieven in de hele EU: slechts 4,5%. In theorie zou dit het een paradijs voor shoppers moeten maken. In werkelijkheid, hoewel het goed is, is het niet echt een paradijs voor shoppers.

Het is een goede plek om artikelen te kopen die zwaar worden belast – sigaretten, alcohol en parfum bijvoorbeeld. Er is echter een limiet aan de hoeveelheid sigaretten en alcohol die je er kan kopen, daarom vertrekken mensen die puur voor de boodschappen naar Andorra komen vaak teleurgesteld (en slechts met een paar honderd sigaretten).

Tijdens de uitverkoopperiode hebben de meeste kledingwinkels een uitverkoop. Helaas vind je hier niet alle grote merken zoals Gucci en Prada vertegenwoordigd. Zara is meestal de winkel waar de meeste mensen de beste koopjes krijgen, samen met sportkledingmerken zoals Adidas en Nike.

Andere dingen die meestal een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben, zijn benzine, autobanden, motoruitrusting.

Waar shoppen in Andorra

De beste manier om de omvang van het winkelen in Andorra te vatten, is door op te merken dat er ongeveer 2.000 winkels zijn gepakt in een land waar je in ongeveer een uur doorgeen kan rijden. Die cijfers worden nog opvallender als je merkt dat de meeste winkelcentra van Andorra geconcentreerd zijn in de hoofdstad, Andorra la Vella. De stad van slechts 22.000 mensen slaagt erin om ongeveer 400 winkels en winkels van alle soorten te huisvesten, dus het is duidelijk dat sommige puur opgericht zijn om tegemoet te komen aan toeristen.

Twee keer per jaar, rond eind april en begin november, wordt in Andorra een winkelfestival gehouden om bezoekers naar de winkels in de hoofdstad te lokken. De aantrekkingskracht van deze evenementen zijn voornamelijk sterk verlaagde prijzen, maar ook speciaal entertainment (voor volwassenen en gezinnen), versieringen en wedstrijden helpen allemaal.

Winkelcentra (of commerciële centra) zijn geclusterd in de twee belangrijkste winkelstraten in Andorra la Vella, Avenue Meritxell en Avenue Carlemany. Illa Carlemany en Pyrenees Andorra zijn de twee bekendste en meest bezochte luxe winkelcentra in Andorra. Beide hebben een breed scala aan internationale luxe- en modemerken, eetgelegenheden op het terrein en voldoende parkeergelegenheid. Evenzo zijn er tal van zelfstandige boetieks voor lokale, Europese en wereldwijde merken.

In vergelijking met andere winkelbestemmingen zijn er minder vintage en tweedehands winkelmogelijkheden in Andorra. Af en toe organiseert één van de lokale overheden van Andorra een jaarlijkse rommelmarkt.

Uitgaan in Andorra

De karakteristieke veilige straten van Andorra dragen bij aan een bloeiend nachtleven. Veel bars en hotels bieden een verscheidenheid aan avondentertainment. Clubs zijn zowel in de zomer als in de winter geopend.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar