REISGIDS Schotland

Geografie & weer in Schotland

Over Schotland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Beste periode om Schotland te bezoeken

Iedereen die Schotland kiest als vakantiebestemming moet voorbereid zijn op veranderlijk en wisselvallig weer. Op één dag kan het meerdere keren omslaan; van regen tot aangename zonneschijn of tot zelfs stormachtige wind. Maar over het algemeen heeft Schotland een gematigd klimaat zonder al te grote extremen. Het is gewoon nogal onstabiel.

De winters zijn zacht te noemen, met temperaturen die (zeker overdag) niet snel onder het vriespunt zakken. De zomers zijn eerder koel, hoewel het kwik occasioneel wel es kan oplopen tot 20 graden of meer.

Wanneer nu de beste reistijd is, hangt een beetje af van de bestemming maar in principe kun je in elk seizoen op vakantie in Schotland. Vanwege de geografische ligging van het land kan het weer in het westen wel wat verschillen van dat in het oosten. In het westen zal er meer regen vallen, vooral in de Schotse Hooglanden. Het oosten is een pak zonniger.

De lente brengt vrolijke kleuren en groene scheuten met zich mee. Het landschap heeft, dankzij de gele brem, een gouden gloed. Temperaturen liggen tussen de 7 en 13°C. Deze lopen tijdens de zomer op tot zo’n 17°C in het noorden en 22°C in het zuiden. De dagen zijn lang, de nachten kort. Tijdens de herfst variëren de kleuren van groen, naar vlammend rood, tot oranje en geel. De heide staat in bloei en de hooglanden kleuren paars. Het perfecte seizoen voor fotografen. Je mag je verwachten aan temperaturen tussen de 8 en 14°C. December, januari en februari zijn de koudste maanden met maxima die rond de 5°C schommelen. Sneeuw ligt in de hoger gelegen gebieden. Je kan zelfs skiën in Schotland.

Weer in Schotland
De frisse kleuren van de lente

Traditioneel loopt het hoogseizoenvan april tot en met oktober met prijzen en drukte die pieken in juli en augustus als de scholen gesloten zijn. Daarom kiezen steeds meer mensen er voor om te reizen in mei of september, waarbij in regel september zelfs warmer is dan mei. De Hooglanden zijn te vermijden tijdens de zomer. Muggen zijn er dan bijzonder actief en ontwikkelen zich in augustus en september zelfs tot een heuse plaag.

Met andere woorden, elk jaargetijde heeft zijn eigen charme en is er geen echte slechte periode voor een reis naar Schotland.

Kleding

Vier seizoenen op één dag zijn geen uitzondering in Schotland en dat maakt inpakken er niet makkelijker op. Wat er nu juist in die koffer gaat is uiteraard ook in grote mate afhankelijk van het uitgestippelde programma. Een paraplu biedt voldoende bescherming tijdens een citytrip in Glasgow maar is waardeloos tijdens een wandeltocht in de Hooglanden.

In de herfst, winter en tot ver in de lente, kan een warme jas goed van pas komen net zoals een sjaal, een muts en handschoenen. In de zomer raden we je aan om met dunne kleding in laagjes te werken (of een afritsbare broek). Vergeet de zonnebrand crème en zonnebril niet maar evengoed een lichte trui en lichte jas. Voorzie steevast regenkledij. Stofjes die snel drogen kunnen ook uitkomst bieden voor de regenbuien. Een flesje muggenspray is goud waard tijdens de zomer.

Geografie

Met een oppervlakte van bijna 79 000 vierkante kilometer is Schotland net iets groter dan de Benelux. Het land kan in drie geografische gebieden ingedeeld worden: het bergachtige noorden dat bekend staat als de Hooglanden, het laaggelegen zuiden waar het grootste deel van de bevolking zich concentreert en een heuvelachtig gebied dat grenst aan Engeland. Meteen ook de enigste landgrens van Schotland. De overige grenzen bestaan uit water, met name de Atlantische Oceaan in het westen en de Noordzee in het oosten.

De kustlijn is ruim 9000 kilometer lang, inclusief alle eilanden loopt dit zelfs op tot 16 490 kilometer. De westkust heeft diepe inhammen en is verbluffend mooi. De oostkust is gelijkmatiger. Schotland telt zo’n 790 eilanden waarvan de meeste voor de noord- en westkust liggen. Ze worden onderverdeeld in 3 groepen; de Shetlandeilande, de Hebriden en de Orkneyeilanden. Lewis is het grootste eiland met Skye op de 2de plaats.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar