REISGIDS Schotland

Verblijven in Schotland

Over Schotland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Van iconische kastelen bezoeken, whiskey proeven en wandelen langs ruige kustlijnen word je uiteraard moe. Daarom heb je tijdens je vakantie ook nood aan een goed verblijf. We zetten alvast even enkele opties op een rijtje. Of je nu op zoek bent naar luxe, warme lokale bevolking of een nacht onder de sterrenhemel, er is voor ieders smaak en budget wat wils.

Hotels in Schotland

Hotels in Schotland variëren van pure luxe, voornamelijk in Edinburgh en Glasgow, tot eigenzinnige, individuele, kleine, pittoreske (familie)hotels in de Hooglanden. Een land met zoveel historie en natuurschoon kent prachtige plaatsen om te verblijven.

De dienstverlening in de hotels is van uitstekende kwaliteit en allen worden ze geroemd omwille van hun gastvrijheid. Buiten de steden zal je merken dat heel wat particuliere hotels extra inspanningen leveren om tegemoet te komen aan de noden van wandelaars en fietsers. Een aantal bieden zelfs extra voorziening voor je trouwe viervoeter aan.

Bed and Breakfast in Schotland

Waar beter ontwaken dan in een herenhuis in de stad, een boerderijtje op het platteland of een kasteel om je daarna te goed te doen aan een traditioneel Schots ontbijt met spek, eieren, toast en misschien zelfs haggis. Het kan allemaal in een B&B die gerund worden door een lokale familie.

Verblijven in Schotland
Eén van de vele gezellige B&B’s die doorheen het hele land te vinden zijn

Doe beroep op de lokale kennis van jouw vriendelijke gastheer of gastvrouw en krijg tips over de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving. De voorzieningen zijn vaak uitmuntend. En het prachtige uitzicht over de lochs, de heide of de bergen krijgt u er gratis bij.

Kamperen in Schotland

Kamperen is in de winter een koude optie, maar voor diegenen die houden van het buitenleven, kan slapen onder een canvas een koopje zijn. Bovendien zorgt het ervoor dat je uiterst flexibel kan rondreizen, de ultieme vrijheid voor velen.

Schotse campings variëren van eenvoudig tot ware resorts, inclusief alle moderne gemakken en zwembaden. Het huren van een camper wordt steeds populairder. Het landschap langs de weg kan dramatisch zijn en over het algemeen is er veel minder verkeer dan in Engeland.

Wildkamperen wordt in Schotland toegelaten. Men vraagt je wel om open vuren zoveel mogelijk te vermijden, zeker in periodes van droogte of in een bos. Het spreekt voor zich dat je altijd alles opruimt en dat je een toegankelijke plaats kiest. Het is niet de bedoeling dat je nog moet gaan graven of vegetatie gaat verwijderen om je tent te kunnen plaatsen.

Andere accommodatie

Hutten en lodges met eigen kookgelegenheid zijn een goede optie voor diegenen die op een afgelegen locatie willen verblijven. Ze variëren van eenvoudig tot luxe. Sommige met wifi, dvd-spelers en open haarden, andere met niets meer dan een houten platform voor een matje en een slaapzak. Dit zijn de echte ‘bothies’ oftewel berghutten. Letterlijk niets meer dan een dak boven je hoofd. Je moet eigenlijk alles meenemen wat je zou meenemen om te gaan kamperen, met uitzondering van de tent.

Schotse hostels zijn goed ingeburgerd met goede locaties in het stadscentrum en ook op afgelegen plaatsen, gericht op wandelaars. De faciliteiten variëren maar veel bieden wifi en gemeenschappelijke kamers. Soms is er ook ontbijt te verkrijgen en, mits reservering, ook wel es avondmaaltijden.

Schotland heeft ook heel wat ongewone plekken waar je kan logeren. Wat dacht je van een omgebouwde kerk, een vuurtoren, of een yurt. Geschiedenis, romantiek en hemelbedden zijn dan weer te vinden in kastelen. Uiteraard met de bijhorende vijfsterrenservice.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar