REISGIDS Schotland

Transport in Schotland

Over Schotland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Schotland

De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die vanuit diverse luchthavens in Nederland of België richting Schotland vertrekken zijn KLM, British Airways, Brussels Airlines, EasyJet en Ryanair. Je doet er goed aan prijzen te vergelijken, daarbij rekening houdend met de service (bijv. op vlak van bagage) die ze aanbieden.

Binnenlandse vluchten

Er zijn verschillende kleine luchthavens in het noorden van Schotland die worden bediend door vluchten vanuit Glasgow en in sommige gevallen ook vanuit Inverness, Edinburgh en Aberdeen. Er zijn ook een aantal luchthavens op de eilanden. Deze laatste zijn ook vlot per veerboot bereikbaar maar als uw tijd beperkt is, kan het de moeite lonen om een vlucht te nemen. Flybe exploiteert de meeste routes.

De grootste luchthaven

Edinburgh
Glasgow
Aberdeen

Over land

Met de auto naar Schotland

Schotland zelf is eigenlijk het beste met de auto te verkennen. Heel wat natuurpracht is immers moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer. Bovendien is er een goede wegeninfrastructuur. Maar met de eigen wagen vanuit België of Nederland reizen is niet eenvoudig, er is geen rechtstreekse verbinding met een veerboot. Maar het is wel mogelijk!

Je zal een overzetboot naar Engeland moeten zoeken en van daaruit naar Schotland rijden. Vanuit België is de verbinding Zeebrugge – Hull de enigste directe overtocht naar Engeland.

Transport Schotland
Door gebruik te maken van een ferry kan je met eigen wagen naar Schotland reizen

Deze overtocht wordt dagelijks aangeboden en duurt ongeveer een kleine 15u. Je komt rond de ochtend in Engeland aan. De prijs van dit ticket hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld het soort kajuit dat je kiest of de afmetingen van de wagen maar in het algemeen zal dit meer kosten dan een vliegticket. Daartegenover staat dan weer dat je niet hoeft te letten op de bagage en dat je de wagen bij manier van spreken kan volproppen … met bijvoorbeeld kampeermateriaal wat dan ter plaatse weer heel wat scheelt in kosten. Bovendien is het ook duurzamer.

Belgen kunnen er eventueel voor opteren om naar Duinkerke of Calais te rijden waar ze de oversteek naar Dover kunnen doen. Er zijn dagelijks meerdere overtochten en deze duren op de koop toe ook maar maximum 2u.

In Nederland kan je de overtocht naar Hull maken vanuit Rotterdam. Ook hier vertrekken er dagelijks overzetboten. De tocht duurt zo’n 11u. In Nederland echter is er een 2de en 3de optie. Je kan vanuit de Hoek van Holland naar Harwich, een tocht die ongeveer 6u30 duurt. En vanuit IJmuiden kan je naar Newcastle. Dit duurt het langste van allemaal, zo’n 17u.

Eenmaal in Engeland aangekomen moet er uiteraard nog naar Schotland gereden worden. Newcastle ligt het dichtste bij de grens, op 190 kilometer. Vervolgens heb je Hull met 420 kilometer en dan Harwich met 690 kilometer. Dover ligt het verste met 750 kilometer wat zeker nog een volledige dag rijden is.

Wie geen zin heeft in de overzetboot kan kiezen voor de Eurotunnel. Per uur vertrekken er meerdere treinen en de oversteek duurt slechts 35 minuten. Maar hier liggen de prijzen wel hoger. Het vertrekpunt is Calais en vanuit Dover is het nog een stevig stukje rijden. Hou er rekening mee dat afstanden in mijl worden uitgedrukt en dat 466 mijl (afstand Dover – grens) een pak langer en verder is dan op het eerste zicht lijkt.

Verkeersregels

  • Links rijden; dit is vooral even wennen bij rotonde
  • Veiligheidsgordels zijn verplicht
  • Het is verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon of een vergelijkbaar apparaat te gebruiken
  • Belgen en Nederlanders moeten -als ze de eigen wagen gebruiken- de koplampen afplakken want deze zijn namelijk anders ingesteld omdat we rechts rijden
  • 48 km/u is de limiet in stedelijke gebieden, 113 km/u op snelwegen
  • Geen regel maar een tip; op afgelegen plaatsen is het aangeraden om te tanken als je een station tegenkomt, je weet immers nooit waar het volgende ligt en of het open zal zijn

Boorddocumenten

Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en paspoort op zak hebt. Ook na de Brexit blijft jouw Belgisch of Nederlands rijbewijs geldig.
Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL- of B-sticker moet duidelijk op het voertuig geplaatst worden).
Het is ten zeerste aangeraden om er voor te zorgen dat je over een ‘groene’ aart (internationaal motorrijtuigverzekeringskaart) beschikt. Dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent.

Auto huren

Wie geen zin heeft in bovenstaande gecompliceerde onderneming kan voor het gemak van het vliegtuig kiezen en ter plaatse een auto huren. Of het nu je eigen wagen is of een huurauto, het geeft je de vrijheid om in eigen tempo het dramatische landschap te verkennen. De wegen zijn in het algemeen vrij rustig en het voordeel van een huurwagen is, dat het stuur aan de ‘juiste kant’ zit, in tegenstelling tot je eigen wagen.

Transport Schotland
Lange ritten in Schotland zijn helemaal geen straf; de infrastructuur is goed en het landschap spectaculair

Je doet er goed aan op de wagen op voorhand vast te leggen. Dit kan al heel wat schelen in de kosten want ter plaatse is het vaak duurder. Vergelijk ook even onderling de prijzen. Er is een prijsverschil tussen hoog- en laagseizoen.

Je moet minimaal 21 jaar zijn. Vaak rekenen autoverhuurbedrijven nog een toeslag aan voor automobilisten onder de 25 jaar. Je moet daarnaast ook al een jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Je hebt (tot nader order, misschien verandert dit nog met de Brexit) geen internationaal rijbewijs nodig. Verder raden we je aan om een all-risk verzekering zonder eigen risico af te sluiten. Schade is snel opgelopen op wegen die je niet kent. En een reparatie aan huurauto kost heel wat meer dan deze verzekering.

Wees steeds voorzichtig met wat er in het contract staat. Neem het volledig, dus ook de kleine lettertjes, door vooraleer je tekent. Neem ook uitvoerig de tijd om de staat van de wagen te bekijken, geef zelf al je opmerkingen en eis dat die opgenomen worden in de beschrijving. Staaf de reeds aanwezige schade met foto’s.

Het tarief van een huurauto stijgt als je het voertuig op een andere locatie inlevert dan waar je ophaalde. Autohuur gaat altijd per 24 uur. Lever je de auto op een later tijdstip in dan je ophaalde, dan kost dit een volledige huurdag extra … ook al scheelt het maar een uurtje. Stem daarom de ophaal- en levertijden goed op elkaar af.

Vergeet in het totaalplaatje niet de kosten van de brandstof en eventuele parkings mee te tellen. Er zijn geen tolwegen in Schotland.

Met de trein naar Schotland

Wie de reis met de trein wil doen, kan zich beroepen op de Eurostar in België. Deze zal je naar Londen brengen, van waaruit je de reis -uiteraard per trein- kan verder zetten. Vanuit Brussel doe je er amper 2u over om in Londen te geraken. Er zijn meerdere verbindingen per dag en de prijs van een ticketje is heel redelijk.

Wie vanuit Nederland vertrekt reist ook met de Eurostar naar Londen maar dan vanuit Amsterdam.

Eenmaal in Londen kan je gemakkelijk een rechtstreekse verbinding nemen naar bijvoorbeeld Edinburgh of Glasgow. De verbindingen zijn er elk uur en er is zelfs een nachttrein. Afhankelijk van welke trein er genomen wordt, duurt deze rit tussen de 5u30 en 8u.

Met de trein in Schotland

De trein biedt ook heel wat mogelijkheden om het land te verkennen. ScotRail exploiteert de treindiensten in het gehele land. Het netwerk strekt zich helemaal uit tot Thurso en Wick in het noorden. Er zijn goede verbindingen tussen alle grote steden, vooral in de regio Edinburgh – Glasgow. Routes die door de Hooglanden gaan zijn op zijn minst spectaculair te noemen.

Treinkaartjes zijn goedkoper als ze van tevoren geboekt worden. Dit tot de avond voordien. Ze kunnen gekocht worden in reisbureaus, treinstations of online. Gezinnen, reizigers ouder dan 60, jongeren en reizigers met een beperking kunnen korting bekomen.

De maatschappij biedt verschillende passen aan om voordeliger rond te reizen.

  • Spirit of Scotland Travelpass: onbeperkt op de trein in Schotland. De pas is in sommige streken ook geldig op de bus, verder ook op alle veerboten van Caledonian MacBrayne en het geeft korting voor de boten van Northlink naar Orkney en Shetland.
  • Highland Rover & Central Scotland Rover: dit zijn eigenlijk flexibele kaartjes waarmee je zoveel je wil met het openbaar vervoer, dus ook de trein, kan reizen.
  • Rail & Sail: een combinatie van trein- en veerboottickets voor een goedkoper tarief. Enkel te koop bij ScotRail of bij de loketten op de havens.

Transport in Schotland

De enige metro van het land is in Glasgow en staat bekend als ‘the clockwork orange’ vanwege de felle kleur van de treinstellen. Het is een goedkope en makkelijke manier om door de stad te reizen. Enkeltjes, retourtjes of dagpassen zijn te koop aan de balie of bij de automaten.

Transport Schotland
De feloranje metro van Glasgow

In grote steden is het gemakkelijk om een taxi op straat aan te houden of er eentje te vinden bij een taxistandplaats. In kleinere steden moet je mogelijk van tevoren reserveren of bellen.

CityLink is de belangrijkste busmaatschappij van het land. Ze verbinden meer dan 200 steden en dorpen doorheen het hele land. Ze bieden een Explorere Pass aan die je flink wat centen kan besparen als je van plan meerdere ritten met de bus te doen.

Schotland heeft ook een schat aan rustige wegen die meer dan geschikt zijn om te fietsen. Een volledig fietsreis is dus zeker een optie. Hoogtepunten zijn onder meer de Border Loop in het zuiden, de noordwestelijke Hooglanden, de route van Barra naar Lewis (met overtochten per veerboot) en het traject Glasgow – Inverness langs Sustrans Route 7. De meeste steden en grotere toeristische steden bieden fietsverhuur aan.

Veerdiensten varen tussen het vasteland en alle eilanden. Caledonian MacBrayne exploiteert het grootste netwerk van veerboten op de rivier Clyde en de westkust. Northlink biedt diensten aan naar Orkney en Shetland. Informeer je op voorhand goed over de vaartijden en of ze al dan niet uitvaren. Dit kan heel erg afhankelijk zijn van het weer.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar