REISGIDS Schotland

Veiligheid en gezondheid in Schotland

Over Schotland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorziening in Schotland

De nationale gezondheidsdienst (NHS) voorziet gratis bijstand in geval van ziekte of andere medische problemen voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Voor bezoekers beperken ze zich tot eerste hulp en spoedeisende ingrepen. Alle verzorging daarna wordt aangerekend tenzij er tussen beide landen een overeenkomst bestaat.

Ten gevolge van de Brexit zal de Europese ziekteverzekeringskaart niet meer geldig zijn in het Verenigd Koninkrijk en dus ook niet in Schotland. Of er een akkoord gesloten zal worden, is nu nog niet geweten.

Je doet er dus goed aan om, voor je vertrek, je zelf te informeren bij je mutualiteit of verzekeraar of er dekking voorzien is in Schotland of niet. Zij zullen op de hoogte zijn van de meest actuele situatie. We raden je sowieso aan, om los van de actuele situatie, altijd een bijkomende en goede reisverzekering af te sluiten.

Aan reizen in Schotland zijn echter wel geen specifieke risico’s verbonden. De algemene staat van de gezondheidsvoorzieningen is uitstekend. Dokterspraktijken en gezondheidsvoorzieningen beschikken over de nodige apparatuur en het personeel is goed opgeleid. Voorzie steeds een ruime dosis van de geneesmiddelen die je nodig hebt en breng deze steeds in originele verpakking mee.

Eten en drinken in Schotland

Het niveau van hygiëne is hoog in Schotland, dus specifieke maatregelen zijn niet nodig. Er is geen groot gevaar om besmet te worden door onderkoeld of ongekookt voedsel. Kraantjeswater is er drinkbaar hoewel we wel afraden om water uit meren of riviertjes te drinken. Dat water moet altijd gefilterd of gekookt worden.

Criminaliteit

In Schotland zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met die van in eigen land. Wees voorzichtig net zoals je dat in België of Nederland zou doen. Wees op je hoede voor zakkenrollers op drukke plaatsen.

Natuur

Rondreizen in Schotland houdt geen specifieke risico’s in. Het gebrek aan extreme temperaturen betekent dat zelfs een zonnesteek zelden een probleem is. Mocht de temperatuur occasioneel toch es oplopen, gebruik dan een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème en beperk de blootstelling in direct zonlicht. Wandelaars en fietsers doen er goed aan om geschikte kleding en voldoende water bij te hebben. Breng ook een kaart en kompas mee.

Neem voldoende maatregelen tegen teken; zoals het dragen van lange mouwen, insectenwerend middel smeren en broek in de sokken steken. Controleer na een wandeling altijd het volledig lichaam want teken kunnen de ziekte van Lyme verspreiden. Het zullen echter de muggen en kleine steekvliegjes zijn die jouw grootste vijand zullen worden tijdens wandeltochten. Ze zijn venijnig en geraken door de allerkleinste opening.

En vergeet nooit, het weer in Schotland kan in een oogwenk omslaan.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar