REISGIDS Schotland

Geld in Schotland

Over Schotland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Munteenheid van Schotland

Schotland is sinds 1 januari 2021 geen lid meer van de Europese Unie, dus je kan er niet betalen met de euro. Dat was voordien ook al niet het geval.

Er wordt betaald met de pond (GBP). Er zijn bankbiljetten van 50, 20, 10 en 5. Scotland heeft afzonderlijk nog biljetten van 1 pond in omloop gebracht. Deze worden overal aanvaard, ook in Engeland. Muntjes komen in stukken van 2, 1, 0.50, 0.20, 0.10, 0.05 en 0.02. Ze worden pence genoemd. Check voor je vertrekt altijd de meest recente wisselkoersen.

Bankpassen en kredietkaarten (Visa en Mastercard) worden zo goed als overal geaccepteerd. Je zal in de grote steden ook voldoende geldautomaten vinden om geld af te halen. Niettemin is het altijd een goed idee om wat contant geld op zak te hebben. Wisselen kan in de bank of een postkantoor. Of thuis, vooraf bij je eigen bank ponden bestellen kan uiteraard ook.

Omdat Schotland niet met de euro werkt, kost het geld om te betalen via de kaart of om een bedrag op te nemen; zowel voor een debetkaart als voor een kredietkaart. Het kan nooit kwaad om vooraf even na te gaan of je je debetkaart voor België of Nederland kan gebruiken in Schotland.

Informeer dan meteen even naar de bijkomende kosten want die verschillen van bank tot bank. Sommige banken maken gebruik van een percentage, andere rekenen dan weer een vaste kost per betaling. Standaard liggen de kosten voor een kredietkaart ook hoger dan voor een debetkaart. De gouden regel is om bij voorkeur direct te betalen met je debetkaart of kredietkaart. Moet je toch geld opnemen, vermijd dan de kredietkaart.

Tips

  • Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Schotland en zeker ook een kleine hoeveelheid cash. Je weet immers nooit wat er allemaal gebeurt. Bewaar dit steeds op verschillende plaatsen.
  • Kijk even na of je kaart niet gaat vervallen, maar ook of je jouw handtekening op de achterzijde hebt geplaatst.
    Zorg dat er voldoende geld op de rekening staat.
  • Op debet- en kredietkaarten staan er maximumbedragen, zowel per dag als per week. Informeer je hier vooraf over want dit kan verschillen van bank tot bank. Indien nodig kan je de bank vragen om je maxima tijdelijk te verhogen.
  • Als je bepaalde zaken reserveert via een kredietkaart gaat het niet meteen van je rekening maar het telt intussen wel mee voor de gebruikslimiet.
  • Neem een kopie van je kaarten mee en bewaar deze op een andere plaats dan de originele documenten. Je kan eventueel ook zorgen voor een digitale kopie.
  • Zorg dat je het telefoonnummer om je kaart te blokkeren bij de hand hebt.
  • Aan sommige kredietkaarten is een reisverzekering verbonden. Zorg dat je weet waarvoor je gedekt bent en wat de annuleringsvoorwaarden zijn. Houd er rekening mee dat deze verzekering vaak alleen maar tussenkomt als de reis met de desbetreffende kredietkaart werd betaald.

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar