REISGIDS Roemenië

Veiligheid en gezondheid in Roemenië

Over Roemenië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Roemenië

De medische voorzieningen in Roemenië zijn slecht en er is een ernstig tekort aan medische basisbenodigdheden en gekwalificeerd personeel. Wees vooral voorzichtig als je op het platteland reist, aangezien er gevallen zijn geweest van overdracht van hepatitis B en HIV via onvoldoende gesteriliseerde apparatuur.

Indien nodig kan je plaatselijke ambassade of consulaat een arts aanbevelen.

Het is ook aangeraden om een degelijke reisapotheek mee te nemen als je op vakantie gaat in Roemenië.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot meer is noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel, ook in Roemenië.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Roemenië. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

gezondheid in Roemenië
Vergeet je Europese ziekteverzekeringskaart niet voor je gezondheid in Roemenië maar neem best ook nog een bijkomende reisverzekering

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Roemenië, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Eten en drinken

Leidingwater wordt normaal gesproken gechloreerd, en hoewel het relatief veilig is, kan het buikpijn veroorzaken. Flessenwater is beschikbaar en aangeraden.

Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten worden over het algemeen als veilig beschouwd om te eten.

Criminaliteit

Net zoals elders die je gewoon voorzichtig te zijn. In de grote steden is er een risico op kleine criminaliteit, wees voorzichtig voor zakkenrollers op drukke plaatsen zoals markten, toeristische attracties en het openbaar vervoer.

Laat geen waardevolle spullen achter in je auto en parkeerde deze in een drukke omgeving of een bewaakte parkeerplaats.

Volg onderstaande voorzorgsmaatregelen

 • wees voorzichtig en op je hoede en vermijd sloppenwijken
 • bewaar waardevolle spullen en documenten op een veilige plek (kluis van je hotel) of heuptasje
 • draag geen opvallende juwelen of sieraden
 • biedt zeker geen verzet bij een overval of beroving, verzet lijkt dikwijls tot geweld.

Gratis noodnummer in Roemenië

112 is het Europese noodnummer dat je kan gebruiken in geval van een ongeluk, agressie of andere noodsituatie, ook in Roemenië. Dit nummer is gratis. Hou er wel rekening mee dat je in eerste instantie zal geholpen worden in de taal van het land waar je je bevindt. Gewoonlijk kunnen de telefonisten je ook wel verder helpen in het Engels.

Andere risico’s

 • Hepatitis C en tuberculose komen voor en hepatitis B is endemisch.
 • Zwerfhonden kunnen de door teken overgedragen Afrikaanse tyfusziekte dragen en hondsdolheid is ook aanwezig. Als je gebeten bent, dien je onmiddellijk medisch advies in te winnen.
 • Er zijn bevestigde uitbraken van vogelgriep (vogelgriep) in de Donaudelta, Transsylvanië en Boekarest. De Roemeense autoriteiten hebben maatregelen genomen om de uitbraken in te dammen en er zijn geen meldingen van menselijke besmettingen of sterfgevallen.
 • In 2012 werden verschillende gevallen van het West-Nijlvirus gemeld door het Roemeense National Institute of Health, en reizigers naar de Donaudelta wordt aangeraden overhemden en broeken met lange mouwen te dragen en insecten werend middel aan te brengen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar