REISGIDS Zwitserland

Reizen in Zwitserland

Over Zwitserland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Met het vliegtuig naar Zwitserland

Vanaf verschillende luchthavens in Nederland en België zijn er dagelijks vluchten naar diverse bestemmingen in Zwitserland.

Vluchten in Zwitserland

Het is mogelijk om binnenlandse vluchten te nemen in Zwitserland, de vraag is enkel of het de moeite waard is in een dergelijk klein land.

De grootste luchthavens in Zwitserland

 • Zürich Airport
 • Genève Airport
 • Basel Mulhouse Freiburg Airport
 • Bern Airport
 • Lugano Airport

Over de weg

Met de auto naar Zwitserland

Zwitserland is slechts enkele uren rijden vanuit Nederland en België en als je veel vrijheid hebben voor je vakantie is de eigen wagen misschien wel de beste oplossing want Zwitserland is niet al te groot om rond te rijden.

Weginfrastructuur in Zwitserland

 • De kwaliteit van de wegen is over het algemeen goed. Veel bergwegen zijn kronkelig en smal, en vaak afgesloten in zware winterse omstandigheden, sneeuwkettingen en winterbanden kunnen nodig zijn bij sneeuwval. Verkeersopstoppingen komen ook veel voor in Zwitserland. Wegen kunnen in de winter zelfs worden afgesloten bij hevige sneeuwval.
 • Als je de autosnelwegen wil nemen in Zwitserland dan dien je een tolvignet te kopen. Het vignet is een jaar geldig en moet zichtbaar aan de binnenzijde van de voorruit (linkerkant) aangevraagd worden. Je kan een vignet kopen aan de Zwitserse grens, kostkantoren of tankstations in heel Zwitserland. Het is ook mogelijk om het vignet voorafgaand aan je vakantie online te kopen bij (Nederlandse & Belgische) organisaties.
 • Hou er rekening mee dat je voor een aanhangwagen een afzonderlijk vignet moet kopen, dus als je van plan bent van met de caravan te reizen dien je over twee vignetten te beschikken. Ook voor voertuigen boven de 3500 kg (dus ook voor eventueel zware campers) moet je een belasting, Schwerverkehrsabgabe,
 • Er wordt ook tol geheven aan de Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel.

Boorddocumenten

Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Zwitserland. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst. Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt..

Auto huren

In alle steden, veel hotels, maar ook bemande treinstations en uiteraard de luchthavens kan je eenvoudig een auto huren. Alle grote verhuurbedrijven zijn vertegenwoordigd.

Taxi

Geregistreerde taxi’s zijn beschikbaar in de meeste grote steden in Zwitserland. Alle taxi’s hebben meters voor korte en lange ritten, hoewel het raadzaam is om een tarief af te spreken voor langere afstanden buiten de stad.

Fiets

Als je met de eigen wagen naar Zwitserland reist en je kan je eigen fiets meenemen dan is dit zeker mooi meegenomen. Je kan echter ook een fiets huren in de treinstations via Rent a Bike

Voor de avontuurlijke onder ons, het is ook mogelijk om vanuit Nederland of België met de fiets naar Zwitserland te reizen.

Bus

Naar Zwitserland

Er zijn maatschappijen zoals Flixbus die ook naar Zwitserland rijden.

Binnenland

Postbus heeft regelmatige busverbindingen tussen de meeste regio’s in Zwitserland

Stadsvervoer

Zeer efficiënte en geïntegreerde stedelijke openbaarvervoersystemen staan model voor andere landen. Er zijn trams en light rails services in Basel, Bern, Genève, Neuchâtel en Zürich. Deze en nog een tal van andere steden hebben ook trolleybussen. Vervoer is ook beschikbaar per boot, en sommige spoorwegen rijden ook door de vele Zwitserse bergen als toeristische attractie.

Tariefsystemen zijn over het algemeen geautomatiseerd met automaten die enkelvoudige of meervoudige kaartjes langs de weg verkopen. Tickets zijn ook verkrijgbaar bij toeristische informatiekantoren. De tarieven worden over het algemeen bepaald over het aantal zones waarin je reist.

Er is een dagkaart voor reizen in één of meer Zwitserse steden op een willekeurige dag tegen een standaardtarief. Taxi’s zijn overal verkrijgbaar, maar duur, en bij veel daarvan zijn servicekosten in de ritprijs inbegrepen. Extra tips worden echter op prijs gesteld.

Trein

Naar Zwitserland met de trein

Tegenwoordig kan je ook terug met de nachttrein naar Zwitserland, maar indien Zwitserland deel uitmaakt van een lange reis kan je ook perfect met reguliere trein naar Zwitserland, al dan niet met meerdere tussenstops.

In Zwitserland

Het spoorvervoer is bijzonder goed uitgebouwd in Zwitserland, met uitstekende diensten geleverd door Schweizerische Bundesbahnen en vele andere dienstverleners. Het gebruik van een SwissPass is een uitstekende manier om het landschap te bekijken, hoewel de hoofddiensten zijn afgestemd op de behoeften van de gehaaste zakenreiziger.

Treinen rijden minstens elk uur vanuit de grote centra en er is een landelijke dienstregeling voor verschillende diensten. In veel treinen zijn restauratierijtuigen waardoor er snacks en versnaperingen verkrijgbaar zijn. Onafhankelijke spoorwegen, zoals de Rhätische Bahn in Graubünden en de Berner-Oberland-Bahn, verlenen diensten in bepaalde delen van het land. De SBB beschikt ook over regionale treinen voor rolstoelgebruikers door middel van gespecialiseerde wagens met verlaagde vloer.

Er zijn ook een groot aantal spoorwegen, die soms de enige manier zijn om toegang te krijgen tot winterresorts. Sommige hiervan zijn op zichzelf al attracties: de Gornergrat-Bahn in Zermatt is één van de oudste spoorwegen, klimt tot een hoogte van meer dan 3.000 meter boven zeeniveau en biedt een spectaculair panorama van de Matterhorn en de omgeving. De panoramatrein Gotthard Panorama Express-trein verbindt Flüelen met Lugano.

reizen in Zwitserland
De trein is het gemakkelijkste transportmiddel en soms enigste.

Spoorpassen

Swiss travel pass

Geldig voor drie, vier, acht of 15 opeenvolgende dagen op trein-, bus- en bootdiensten door heel Zwitserland. Passen geven ook gratis toegang tot meer dan 480 musea en bieden 50% korting op de meeste bergspoorwegen. Kinderen onder de zes jaar reizen gratis onder begeleiding van ten minste één volwassene. Kinderen tussen zes en 16 jaar kunnen een kaartje voor de halve prijs of een Junior Travelcard kopen voor gebruik in het Zwitserse openbaar vervoer. De Half-Fare Travelcard, die aan SwissPasses kan worden toegevoegd, halveert de reisprijzen voor SBB-spoorlijnen en de meeste SBB-boten, bussen en trams. Verkrijgbaar bij SBB

Interrail

InterRail: biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen (ook Zwitserland), voor Europese inwoners zijn er twee mogelijke opties. https://www.interrail.eu/nl

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Italië en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Per boot

Vanaf Luzern kan je, met Gotthar Panorama, Flüelen per schip bereiken terwijl je geniet van het prachtige uitzicht op het Meer van Luzern (Vierwoudstedenmeer).

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar