REISGIDS Zweden

Reizen in Zweden

Over Zweden
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Vliegen naar Zweden

Er zijn verschillende maatschappijen die vanuit Nederland en België vliegen naar verschillende bestemmingen in Zweden.

De goedkoopste periode om naar Zweden te vliegen is tijdens de herfst- en wintermaanden, wanneer het koude weer en de beperkte uren daglicht het bekijken van de bezienswaardigheden en het opdoen van kleermakersinspiratie niet meer zo evident zijn.

Als je echter bereid bent om de kou en het donker te trotseren of absoluut het aurora borealis (noorderlicht/poolicht) wil zien, is het de moeite waard om tegen goedkopere wintertarieven te vliegen en er eventueel zelfs een weekend op uit te trekken. De tarieven in het hoogseizoen, van juni tot augustus, zijn doorgaans aanzienlijk hoger.

Vliegen in Zweden

De enorme omvang van Zweden betekent dat vliegen een gemakkelijke en handige optie is voor lange afstanden, en de meer dan 40 luchthavens van het land bieden je een ruime keuze.

Er zijn veel binnenlandsez vluchten ter beschikking.

Luchthavens in Zweden

Zweden telt tal van luchthavens, zowel internationale als lokale, deze allemaal opnoemen zou onbegonnen werk zijn. Onder vind je de belangrijkste luchthavens waarnaar je kan vliegen vanuit Nederland of België.

 • Göteborg Landvetter Airport
 • Malmö airport
 • Stockholm Arlanda Airport
 • Stockholm Bromma Airport
 • Stockholm Skavsta Airport
 • Stockholm Västerås Airport

 

Over de weg

Met de auto naar Zweden

je reist via Duitsland en Denemarken naar Zweden. Het duurt afhankelijk van waar je woont 8 tot 10 uren om in Malmö te geraken. Houd er echter rekening mee dat je dan slechts in het zuidelijke puntje van Zweden bent.

Weginfrastructuur in Zweden

Zweden heeft een uitgebreid wegennet, met meer dan 210.000 km beschikbaar voor openbaar gebruik. In zeer landelijke gebieden is vervoer met de auto vaak de enige beschikbare optie, terwijl in steden je de stad best kan vermijden tijdens de spitsuren.

Afgezien van de Sont- en Svinesund-bruggen en de bruggen over Sundsvallsfjärden en Motalaviken, zijn de Zweedse wegen tolvrij.

Congestiebelastingen zijn verschuldigd in Stockholm en in Göteborg. Wat betreft voertuigen die in het buitenland zijn geregistreerd, heeft het Zweedse Transportagentschap een kennisgevingspartner toevertrouwd om de voertuigeigenaren te identificeren, hen facturen te sturen en betalingen te ontvangen via EPASS24. Je hoeft in principe op voorhand niets te ondernemen.

Verkeersborden volgen meestal de Europese normen. In Zweden vind je veel borden met elanden, rendieren of herten. Deze betekenen dat er veel dieren in de buurt zijn en dat een botsing mogelijk is. Het risico is vooral groot ’s morgens vroeg tussen 05 en 10 uur en’ s nachts, wanneer het zicht beperkt is.

De overgrote meerderheid van de wegen in Zweden is goed onderhouden, hoewel de kwaliteit in zeer landelijke gebieden doorgaans van iets mindere kwaliteit zijn. Buiten de spitsuren in de stad is het verkeer meestal zeer beperkt.

Wegen zijn ofwel europavägar (Europese snelwegen), riksvägar (nationale wegen) of länsvägar (landwegen).

Verkeersregels

 • Snelheidslimieten zijn 110/120 km/u op snelwegen, afhankelijk van de kwaliteit van de weg, 70 km/u op andere wegen buiten de bebouwde kom en 50 km/u in steden. Er zijn ter plaatse boetes voor verkeersovertredingen.
 • Het gebruik van dimlicht is overdag verplicht voor auto’s en motorfietsen
 • Winterbanden moeten zij verplicht van begin december tot eind maart.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Zweden.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

Auto huren

Alle grote internationale agentschappen, hebben kantoren in Zweden. Speciale weekenddeals zijn meestal beschikbaar, maar gezien de lange afstanden van Zweden, zijn opties met onbeperkte kilometers meestal de beste keuze.

Taxi

Beschikbaar in alle steden en op luchthavens. Intercitytaxi’s zijn ook beschikbaar. Taxichauffeurs verwachten ongeveer 10% fooi.

Fiets

in de grote steden zoals Stockholm, Göteborg en Malmö kan je fietsen huren diverse organisaties. Het is ook de moeite waard om rekening te houden met de overvloed aan fietsverhuurbedrijven in de buurt van Kopenhagen (Denemarken) als je van plan bent om Malmö op twee wielen te verkennen. Buiten de grote steden kan je fietsen huren bij sommige campings, hotels en hostels.

Bus

Een oplossing voor zij die met een budget reizen. Je kan eenvoudig met de bus naar Zweden reizen maar het is ook een ideale oplossing op Zweden tijd.

Stedelijk vervoer

 • Het openbaar vervoer is efficiënt, uitgebreid en goed geïntegreerd. Stockholm heeft bus, trams, metro (T-banan) en lokale treindiensten. ​ De meeste tickets zijn geladen op de SL Access-smartcard, die ook kan worden gebruikt op kleine veerboten rond de eilanden van Stockholm.
 • Västtrafik beheert de bussen en trams van Göteborg.
 • Taxi’s zijn overal verkrijgbaar, grote taxibedrijven zijn goedkoper dan onafhankelijke taxibedrijven.
 • Verschillende van de belangrijkste steden, met name Stockholm, hebben bootexcursies en diensten.
reizen in Zweden
Zweden heeft een uitgebouwd netwerk van treinen

Trein

Met de trein naar Zweden

Het makkelijkste is als je de trein naar Hamburg (Duitsland) neemt. Vanuit Hamburg, kan je een ICE-TD-trein naar Kopenhagen nemen en vervolgens een trein nemen van Kopenhagen naar Stockholm, Malmö of Göteborg.

Met de Zweedse nationale spoorwegmaatschappij SJ heeft de X2-sneltreinen tussen Kopenhagen en Stockholm, met een reistijd van iets minder dan 5 uur. Een comfortabele stoel, gratis wifi en stopcontacten zijn standaard inbegrepen bij je ticket.

Andere verbindingen zijn onder meer het nemen van de veerboot vanuit Denemarken of het gebruik van doorgaande spoorroutes vanuit Noorwegen (Oslo, Narvik en Trondheim). Fietsen kunnen in de treinen worden meegenomen.

Met de trein in Zweden

Het uitstekende en uitgebreide spoorwegsysteem wordt beheerd door de Zweedse Staatsspoorwegen (SJ), Tagkompaniet (TKAB), Snälltaget, MTR Express en Inlandsbanan.

​Het netwerk is meer geconcentreerd in het zuiden, waar diensten tussen de belangrijkste steden lopen, maar routes strekken zich uit tot het beboste en dunbevolkte noorden, dat een schilderachtige en populaire vakantiebestemming is.

Nachttreinen die het noorden en het zuiden met elkaar verbinden, zijn een populaire keuze voor budgetreizigers en studenten, omdat zitplaatsen vaak niet duur zijn voor de lange reizen. In veel treinen zijn restauratiewagens en couchettes aanwezig. Reserveringen zijn essentieel voor de meeste expresdiensten.

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail

 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

 

Over water

De verschillende archipels aan de zuidoostkust worden bediend door kleine veerboten, waarvan het meest uitgebreide netwerk zich binnen de archipel van Stockholm bevindt, waarvoor je een bootpas kan kopen. Ontdek de archipel en neem een veerboot bij de bootterminal Saltholmen om bij de zuidelijke eilanden te komen of neem een veerboot bij Lilla Varholmen om de noordelijke eilanden te zien.

Er zijn frequente afvaarten langs de kust naar alle havens en naar de honderden meren door het hele land, vooral in het noorden. Neem voor details contact op met de lokale autoriteiten.

Een andere populaire bestemming met de ferry is Gotland. Dit vanuit zowel Nynäshamn als Oskarshamn. Beide zijn erg populaire routes in de zomer; reserveren is sterk aanbevolen.

Cruises

Hoewel de pittoreske fjorden van Noorwegen ontbreken, is Zweden een populaire cruisebestemming, waarvan de meeste naar Stockholm, Visby, Göteborg en Halmstad gaan.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar