REISGIDS Wales

Reizen in Wales

Over Wales
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Wales vliegen

De internationale luchthaven van Wales is Cardiff, afhankelijk van de luchthaven van vertrek in Nederland of België, de periode en de maatschappij vlieg je al dan niet rechtstreeks naar Cardiff.

Je kan ook eens kijken voor vluchten naar Engeland (Londen, Bristol, Birmingham, Manchester, …)  en vandaar eventueel over de weg verder reizen naar Wales. Dit laatste is geen enkel probleem wanneer het aankomt op reisdocumenten want Wales maakt net als Engeland deel uit van het Verenigd Koninkrijk en hanteren dezelfde regelgeving als het aankomt op reisdocumenten. Je vindt alle informatie over hoe je naar Engeland vliegt op de transportpagina van Engeland.

Er zijn geen binnenlandse vluchten in Wales.

Trein

Met de trein naar Wales

Als je ervoor kiest om met de trein naar Wales te reizen neem dan zeker ook een kijkje op onze transportpagina van Engeland  want je moet sowieso door Engeland.

Er zijn twee hoofdroutes naar Wales. De ene loopt van London Paddington naar Fishguard langs de kust van Zuid-Wales (vertakt zich in Whitland om Haverford West en Milford Haven te bedienen), terwijl de andere Holyhead verbindt met Chester en Noordwest-Engeland alvorens verbinding te maken met London Euston. Bovendien verbindt de lijn van Cardiff naar Chester (via Newport, Hereford en Shrewsbury) de steden in Zuid-Wales met Abergavenny in Gwent en Wrexham in Clwyd.

Er zijn ook twee kleinere spoorlijnen. Deze lopen van Shrewsbury naar Welshpool, Barmouth, Harlech, Porthmadog en Pwllheli; van Shrewsbury via Welshpool naar Aberystwyth; en van Craven Arms (op de lijn Shrewsbury-Ludlow) via Llandrindod Wells en Llandovery naar Swansea. Neem voor meer informatie contact op met National Rail Inquiries.

Met de trein in Wales

Er is een groot aantal lokale stoomtreinen, gered door spoorwegliefhebbers van het Beeching-tijdperk, gezamenlijk bekend als The Great Little Trains of Wales. De bekendste hiervan is die in Ffestiniog, Porthmadog in Snowdonia, waar met liefde locomotieven en rijtuigen uit de vorige eeuw zijn gerestaureerd.

Andere zijn de Welshpool en Llanfair Railway (in het noorden van Powys), de Talyllyn Railway (nabij Barmouth in Cardigan Bay) en de Bala Lake Railway. Er zijn kaartjes verkrijgbaar, die het hele seizoen toegang geven tot alle spoorwegen.

reizen in Wales
Neem de plaatselijke stoomtreinen voor een unieke ervaring.

Treintikckets

Britrail pass

Een BritRail-pas maakt onbeperkt reizen met de trein door het Verenigd Koninkrijk mogelijk gedurende een bepaald aantal dagen en binnen een bepaalde tijdsperiode. Er zijn verschillende opties mogelijk. Deze passen zijn niet beschikbaar voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail
 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

 

Auto

Met de auto naar Wales

Je rijdt steeds via Engeland naar Wales.

Eenmaal in het Verenigd Koninkrijk is rijden naar Wales één van de gemakkelijkste en meest toegankelijke manieren om het land te bereiken. Als je vanuit Nederland of België rijdt, is de Kanaaltunnel de beste manier om het vrij koninkrijk te bereiken. Vanaf hier aan de zuidkust gaat de meest directe route via Londen en vervolgens in westelijke richting over de snelweg M4 die doorsteekt naar Zuid-Wales. De A470 is één van de hoofdwegen die van Cardiff naar het noorden gaat richting Snowdonia en Llandudno.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Engeland.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Vraag wel even na bij je verzekeringsmaatschappij of je kaart geldig is in het Verenigd Koninkrijk.
 • Een extra verzekering met pechbijstand is altijd een goed idee want je bent toch een eind van huis.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.
reizen in Wales
Met de auto reizen in Wales is eenvoudig.

Met de auto in Wales

Rijden door Wales is goed te doen, met bijna alle wegen van een behoorlijke standaard, onderhevig aan af en toe kuilen en wegwerkzaamheden. Veel van de kleinere wegen zijn traag en in hooggelegen gebieden kunnen bij slecht weer onbegaanbaar worden. De meest recente verkeersinformatie is verkrijgbaar bij Traffic Wales.

Auto huren

Op de luchthaven en in alle belangrijke steden kan je een auto huren.

Verkeersregels

 • Zoals je waarschijnlijk al weet rijden ze in Engeland aan de linkerkant.
 • De maximumsnelheid voor auto’s is 112 km/u (70 mph) op snel- en vierbaanswegen, 96 km/u (60 mph) voor enkele rijbanen en 48 km/u (30 mph) op wegen met beperkte toegang in de bebouwde kom. Op alle andere wegen 80 km/u (50 mph).
 • Veiligheidsgordels zijn verplicht.
 • Het is verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon of een vergelijkbaar apparaat te gebruiken.

 

Taxi’s

Taxi’s zijn meestal verkrijgbaar bij de standplaatsen op stadstreinstations. Neem steeds minicabs met een erkende vergunning. Buiten steden kunnen taxiritten duur zijn als je lange afstanden aflegt, en je moet meestal van tevoren reserveren. Jeugdherbergen of hotels kunnen je meestal het nummer geven van een betrouwbaar lokaal taxibedrijf.

Fiets

Wales is een uitstekend fietsland en hoewel forensenfietsen niet gebruikelijk is, is recreatief fietsen een populaire bezigheid langs de steegjes en paden van het prachtige platteland van Wales. In de meeste grote steden kunnen fietsen worden gehuurd.

Bus

Met de bus naar Wales

Busdiensten vanuit heel Europa reizen via de de Eurotunnel naar niet alleen Wales maar het volledige Verenigd Koninkrijk, en velen bieden expres- en stopdiensten in heel Wales en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Met de bus in Wales

Er is een uitgebried busnetwerk dat de grote steden in heel het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbindt. National Express en megabus  geven je meer informatie over de verbindingen.

Stedelijk verkeer

Alle grote centra hebben lokale busdiensten. Er is een goed netwerk van lokale treindiensten vanuit Cardiff.

Over water

Ferry’s

Holyhead, Fishguard en Pembroke hebben veerverbindingen met de Republiek Ierland, met veerboten van Irish Ferries en Stena Line.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar