REISGIDS Tsjechië

Reizen in Tsjechië

Over Tsjechië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Praag
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Met het vliegtuig naar Tsjechië

De meeste vluchten vanuit Nederland of België gaan naar Praag, lage kosten maatschappijen vliegen naar Brno. Het is slechts een uurtje vliegen naar Praag.

Binnenlandse vluchten

Er zijn regelmatige binnenlandse vluchten van Praag naar Ostrava en Karlovy Vary. Omdat dit echter maar een klein land is, is het nemen van een bus, trein of auto over het algemeen het gemakkelijkste en goedkopere alternatief.

Over de weg

Met de auto naar Tsjechië

Je kan vanuit Nederland of België naar Tsjechië rijden via Duitsland. Elke grensovergang heeft een grote snelweg van redelijke kwaliteit die rechtstreeks naar Praag in het westen of Brno in het oosten leidt.

Tsjechië met de auto bezoeken is een geweldige manier om het land te verkennen, met name de oostelijke regio van Moravië. De snelwegen in het land zijn redelijk goed onderhouden en de borden zijn eenvoudig te volgen.

Weginfrastructuur

De hoofdwegen binnen Tsjechië zijn redelijk goed onderhouden. Houd er echter rekening mee dat kleinere wegen door dorpen of minder bewoonde gebieden een beetje hobbelig kunnen zijn met kuilen en onverwachte obstakels. Overstromingen zijn ook een mogelijk tijdens de winter.

Verkeersregels

 • Om gebruik te kunnen maken van de snelwegen binnen Tsjechië moet je een sticker kopen om op je voorruit te kleven. Er zijn drie stickers verkrijgbaar die tien dagen, een maand of een jaar geldig zijn. Je kan ze kopen bij postkantoren of benzinestations.
 • De minimum rijleeftijd is 18 jaar. Snelheidslimieten zijn 50 km/u in de bebouwde kom, 90 k km/u buiten de bebouwde kom en 130 km/u op snelwegen.
 • Veiligheidsgordels zijn verplicht en personen onder de 12 jaar moeten achterin de auto zitten. Drinken en rijden is verboden, evenals het gebruik van een mobiele telefoon in de hand.
 • Koplampen moeten tijdens het rijden te allen tijde zijn ingeschakeld.

Boorddocumenten

Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Tsjechië. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.

Verzekering

 • Het is sterk aangeraden en verplicht om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.

Auto huren

Auto’s kunnen worden gehuurd op luchthavens, treinstations en op andere verschillende locaties in Praag en andere steden. De grote internationaal en betrouwbaar spelers vind je ook in Tsjechië.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Taxi

Het is gemakkelijk en veilig om een taxi in Tsjechië aan te houden en de tarieven zijn naar westerse maatstaven zeer betaalbaar. Ook is het gemakkelijk om vooraf een taxi te huren. De meeste taxikantoren in Praag, Brno of andere grote steden hebben personeel dat Engels spreekt. ’s Nachts zijn de tarieven hoger.

Fietsen

Fietsverhuur is niet gebruikelijk in Tsjechische steden, aangezien het openbaar vervoer uitstekend is. Je kan echter fichemuren in toeristische bestemmingen zoals Krkonoše en de Moravische wijnstreek.

Bus

Er zijn tal van binnenlandse routes tussen Praag en de meeste grote Tsjechische steden en dorpen, en ze zijn allemaal zeer betaalbaar. Populaire routes zijn onder meer Praag naar Plzen (Pilsen), Praag naar Brno en Brno naar Ostrava.

Stadsverkeer

Het openbaar vervoer in de steden van Tsjechië is uitstekend. Dopravní Podník exploiteert het openbaar vervoer in Praag, en de metrolijn van de stad rijdt bijna 24 uur per dag, van 05:00 tot 00:00 uur. Er zijn ook tram- en busdiensten (waarvoor kaartjes vooraf moeten worden gekocht bij automaten, tabakswinkels, krantenwinkels, metro stations, informatiecentra of reisbureaus). Nachttrams en bussen rijden in Praag van 00.00 tot 04.30 uur.

reizen in Tsjechië
Metro in Praag

Er zijn ook bussen, trolleybussen en trams in Brno, Ostrava en verschillende andere steden, die allemaal van ’s ochtends vroeg tot middernacht rijden.

Alle steden hanteren forfaitaire systemen en passen die geldig zijn voor een bepaald aantal reizen of een bepaalde periode en kunnen van tevoren worden gekocht. Tickets moeten worden gevalideerd in de juiste automaat bij het betreden van de tram, bus of, in het geval van Praag, metrostation. Er is een boete voor zwartrijders.

Trein

Met de trein naar Tsjechië

Tsjechië maakt deel uit van het Europese InterCity-netwerk, waardoor het gemakkelijk is om met de trein het land in te reizen. De handigste routes naar Tsjechië vanuit Nederland of België lopen, afhankelijk van waar je juist komt,  via Berlijn, Keulen, Frankfurt, Neurenberg.

Treinen in Tsjechië

Het spoorwegnet wordt voornamelijk beheerd door de Tsjechische Spoorwegen. ​ Er rijden dagelijks verschillende sneltreinen tussen Praag en de belangrijkste steden en resorts.

Reserveringen moeten van tevoren worden gemaakt op de belangrijkste routes; ​ De tarieven zijn laag, maar er moet een toeslag worden betaald voor reizen met sneltreinen.

Treinpassen

InterRail

Biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties. https://www.interrail.eu/nl

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.
 • Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Kroatië en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking

 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar