REISGIDS Spanje

Reizen in Spanje

Over Spanje
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Valencia
Barcelona
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Vliegen naar Spanje

De nationale luchtvaartmaatschappij in Spanje is Iberia. Er zijn verschillende mogelijkheden vanuit Nederland en België naar diverse luchthavens in Spanje.

Vluchten zijn meestal het duurst in de zomer, van juni tot september. De goedkoopste reistijd is vanaf november tot december, de kerstperiode buiten beschouwing gelaten.

Vluchten in Spanje

De meeste grote provinciesteden hebben een luchthaven die wordt bediend door Iberia of één van de  dochterondernemingen. Andere luchtvaartmaatschappijen op binnenlandse routes zijn onder meer Air Europa, , Spanair en budgetoperator Vueling

Vliegreizen binnen Spanje zijn over het algemeen goedkoop en comfortabel. Grote binnenlandse routes zoals Madrid-Barcelona, Madrid-Sevilla en Madrid-Palma de Mallorca vertrekken regelmatig. Als je naar de eilanden reist, is vliegen de beste manier om er te komen, aangezien veerboten veel meer tijd nodig hebben en meer kunnen kosten dan een vlucht. Hoewel reizen per bus en trein goedkoop en comfortabel is, zijn binnenlandse vluchten een goede manier om tijd te besparen als je een strak schema hebt. Op voorhand boeken is aangeraden om zeker te zijn van een plaats op het vliegtuig.

De grootste luchthavens

 • Madrid Barajas Airport
 • Barcelona Airport (Costa Brava, Costa Dorada)
 • Palma de Mallorca Airport (Mallorca)
 • Malaga Airport (Costa Del Sol)
 • Alicante Airport (Costa Blanca)
 • Girona airport (costa brava)
 • Valencia airport (Costa Azahar)
 • Murcia Airport (Costa Almeria, Costa Tropical)
 • Sevilla Airport (Costa de La Luz)

 

Over de weg

Naar Spanje

Afhankelijk in welke regio bijgewoond en waar je op vakantie gaat in Spanje zijn er verschillende routes die je kan volgen. Je zal sowieso Frankrijk moeten doorkruisen. Houd er wel rekening mee dat je niet alleen zal zijn en dat het in juli en augustus, zeker tijdens de weekends, aanschuiven geblazen is op de snelwegen in Frankrijk.

Wegkwaliteit

Over het algemeen zijn de wegen in Spanje goed onderhouden en vormen ze een uitgebreid netwerk door het hele land. Op sommige snelwegen worden privé geëxploiteerd en je moet er dus tol betalen deze kunnen contant of met een kaart worden betaald.

De snelwegen zijn duidelijk aangeduid en de verkeersborden zijn gemakkelijk te lezen, ondanks dat ze meestal alleen Spaans zijn.

Landelijke wegen zijn van een andere kwaliteit en verschillen van regio tot regio. In de stadscentra kunnen de wegen smal en overbelast zijn met verkeer (vooral tijdens de piekuren).

Zelfs zonder veel rijervaring, is het over het algemeen gemakkelijk om door Spanje te rijden.

Verkeersregels

veiligheidsgordels moeten altijd gedragen worden tijdens het rijden. In je wagen dient op elk moment, reservelampen, rode gevarendriehoek en een fluo hesje aanwezig te zijn.

Parkeerregels worden streng gehandhaafd.

Snelheidslimieten zijn:

 • 120 km /u snelwegen
 • 90 km/u tot 100 km/u op hoofdwegen
 • 50 km/u in steden

Pechverhelping

Real Automóvil Club de España (RACE) (tel: +34900112222).

Het kan ook steeds handig zijn om een contract af te sluiten bij je eigen pechverhelpingsdienst in Nederland of België, afhankelijk van het contract zit er zelfs misschien een repatriëring van je wagen in bij pech. In ieder geval ga je zo alvast een rustige vakantie beleven.

Boorddocumenten

Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of plaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst. Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

Autoverhuur

Alle grote autoverhuurbedrijven zoals Avis, Europcar en Hertz zijn vertegenwoordigd in grote steden, resorts en luchthavens. Hoewel de wettelijke minimumleeftijd voor autorijden in Spanje 18 is, eisen de meeste autoverhuurbedrijven dat bestuurders ouder zijn dan 21. Het kan zelfs zijn dat bestuurders jongeren 25 jaar extra kosten aangerekend worden.

Taxi

Taxi’s in Spanje zijn over het algemeen veilig en gemakkelijk te vinden, vooral in de grote steden. In de kleine steden is het een goed idee om op voorhand het telefoonnummer van de plaatselijke taximaatschappij op te zoeken. Taxi’s zijn in Spanje redelijk geprijsd.

Als je taxi neemt vanaf de luchthaven, het busstation of het treinstation kan het zijn dat er een toeslag van toepassing is. Informeer je zeker bij het je taxichauffeur voor je vertrekt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Fiets

Er zijn veel verbeteringen aangebracht in het netwerk van fietspaden in heel Spanje, vooral in Madrid, Barcelona en Sevilla. Fietsen zijn goedkoop en gemakkelijk te huren in de meeste Spaanse steden en sommige hebben een openbaar fietsdeelsysteem.

Bicing (in Barcelona biedt betaalbare verhuur aan het grote publiek. Meld je online aan voor een kaart, met een eenvoudige scan in één van de fietsstations in is die fiets ontgrendeld en klaar voor gebruik.

Sevici in Sevilla werkt op dezelfde manier; een aanbetaling is vereist, maar de huurtarieven zijn zeer goedkoop.

In Madrid kan je BiciMAD uitproberen.

Bus

Een goedkope manier om naar Spanje te reizen is met de Flixbus  Hou er wel rekening mee dat je al snel 20 uren aan het reizen bent en dat je misschien enkele keren moet overstappen.

De meest populaire manier om door Spanje te trekken is misschien wel de bus. De belangrijkste binnenlandse busroutes zijn onder meer Madrid-Sevilla, Madrid-Barcelona en Madrid-Valencia. De belangrijkste busbedrijven zijn Avanza  ALSA en Eurolines.

Openbaar vervoer

Het verkeer in grote Spaanse steden kan chaotisch zijn en het kost wat tijd om hieraan te wennen. Stedelijk openbaar vervoer is over het algemeen betaalbaar en veilig, hoewel het aangeraden is om voorzichtig te zijn met zakkenrollers in de metro.

Barcelona, Bilbao, Madrid, Malaga, Sevilla en Valencia hebben metrosystemen. Alle steden en dorpen hebben busnetwerken, hoewel bussen in kleine steden meestal een beperkte vertrektijden hebben (raadpleeg de dienstregeling).

Andere steden en resorts zijn goed bereikbaar met lokale bussen.

Trein

Naar Spanje met de trein

Het is zeker mogelijk om vanuit Nederland of België met de trein naar Spanje te reizen, hou er echter rekening mee dat het een lange rit is. Maakt Spanje deel uit van een rondreis door Europa, dan is het echter wel een goede optie.

In spanje

Het hogesnelheidsnet van Spanje breidt zich snel uit, waardoor dit een handige, maar dure manier is om het land te verkennen. De belangrijkste nationale spoorlijnen worden meestal bediend door hogesnelheidstreinen: Madrid-Sevilla, Madrid-Valencia en Madrid-Barcelona (nachttrein ook beschikbaar). Een andere hogesnelheidstreinroute loopt van Barcelona naar Girona en Figueras. Bijna alle treindiensten worden uitgevoerd door de nationale spoorwegmaatschappij RENFE.

Spoorpassen

InterRail: biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties. https://www.interrail.eu/nl

Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.

De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Italië en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Over het water

De belangrijkste binnenlandse zeeroutes lopen van Barcelona, Denia en Valencia naar de Balearen. Andere waterroutes gaan van Cádiz tot de Canarische Eilanden en van Algeciras, Almería en Málaga tot de Noord-Afrikaanse enclaves Ceuta en Melilla. Trasmediterranea is één van de belangrijkste operators, terwijl de website https://www.directferries.es/  alle routes bestrijkt. Als je gaat eilanden hoppen zijn ferry’s de perfecte oplossing.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar