REISGIDS Slowakije

Reizen in Slowakije

Over Slowakije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Met het vliegtuig naar Slowakije

De snelste manier om vanuit Nederland of België naar Slowakije te reizen. Afhankelijk van waar je vertrekt zal je waarschijnlijk wel ergens moeten overstappen.

Luchthavens

  • Bratislava Airport
  • Košice Airp

 

Over de weg

Met de eigen auto naar Slowakije

Afhankelijk van waar je woont in Nederland of België is het al dan niet gemakkelijk om via zeg je of Oostenrijk naar Slowakije te reizen. Veel hangt ook af waar je juist moet zijn in Slowakije.

Weginfrastructuur

De belangrijkste routes lopen van Bratislava naar Presov en Kosice, via Kralovany en Poprad. Het land heeft een dicht wegennetwerk. Snelwegen zijn om de kilometer uitgerust voorzien van noodtelefoons.

Het noodsysteem in Slowakije biedt een snel en betrouwbaar netwerk van garages, sleepwagens en medische diensten. Verkeersborden voldoen aan de Europese normen. Het is mogelijk dat je tol moet betalen op sommige snelwegen en andere autowegen.

De wegen verkeren over het algemeen in een goede staat, zeker de hoofd verbindingswegen.

Verkeersregels

Veiligheidsgordels zijn verplicht. Snelheidslimieten zijn 50 km/u in steden, 90 km/u buiten de steden en 130 km/u op snelwegen. De lichten moeten steeds aan van 15 oktober tot 15 maart.

Boorddocumenten

Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Slowakije. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.

De meeste verhuurbedrijven vragen een geldig EU-rijbewijs of een internationaal rijbewijs nodig.

Verzekering

  • Het is sterk aangeraden en verplicht om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
  • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.

 

Auto huren

Je kan eenvoudig een auto huren in de toeristische centra en op Bratislava Airport.

Taxi’s

Deze vind je terug in alle grote steden en hebben meters. Ze zijn goedkoop maar hou er rekening mee dat ze ‘s nachts supplementen aanrekenen.

Fietsen

De omvang van Slowakije en de relatief rustige wegen maken het voor bezoekers relatief gemakkelijk om zich met de fiets te verplaatsen. Fietsen in Slowakije is één van de beste manieren om de bezienswaardigheden te verkennen door het glooiende landschap van bossen, langs meren, rivieren en wijngaarden.

Verschillende bedrijven bieden mountainbiketochten aan, en het is mogelijk om in alle grote steden mountainbikes of racefietsen te huren.

Bus

Bussen zijn duurder dan treinen, hoewel de tarieven voor de weekendbus sterk worden verlaagd. Slovak Lines  is de belangrijkste busdienst van het land met verbindingen naar vele binnenlandse en internationale bestemmingen.

reizen in Slowakije

Met de trein

Met de trein naar Slowakije

De handigste route naar Slowakije vanuit Nederland of België is via Praag of Wenen. Er zijn ook directe verbindingen met Boedapest. Meer informatie is verkrijgbaar bij de Slowaakse Spoorwegen (ŽSR)

Treinpassen

InterRail

InterRail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

  • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
  • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.
  • Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Kroatië en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.
Opmerking
  • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
  • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
  • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

Stedelijk verkeer

Er zijn bussen, trolleybussen en trams in Bratislava en verschillende andere steden. Alle steden werken met vaste-tariefsystemen en er zijn pre-aankooppassen beschikbaar. Tickets moeten bij het betreden van de tram of bus in de daarvoor bestemde automaten worden geponst. Bij het wisselen van route is meestal een apart kaartje nodig. Er zijn boetes voor zwart rijden. Blauwe badges op tram- en bushaltes duiden op een nachtdienst.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar