REISGIDS Slovenië

Reizen in Slovenië

Over Slovenië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Slovenië vliegen

De kan vanuit Nederland of België naar Slovenië vliegen, de luchthaven is Ljubljana Airport.

 • Als je één van de Sloveense kustplaatsen bezoekt, is Triëst in Italië dichterbij dan Ljubljana.
 • Als je naar het oosten van het land gaat, is vliegen naar Zagreb (Kroatië) misschien een betere optie.
 • Als je naar skipistes op vakantie gaat, dan is vliegen naar Graz in Oostenrijk een optie, met een korte rit van slecht 50 minuten rijden naar Maribor.

 

Over de weg

Met de eigen auto naar Slovenië

Nederland en België bereik je Slovenië via Duitsland en Oostenrijk. Hou er wel rekening mee dat er mogelijke tolheffingen zijn in Oostenrijk en Slovenië afhankelijk van je route.

Voor het rijden op de snelweg moet je een week, maand of jaarvignet op de voorruit (inclusief motorfietsen) aanbrengen. Deze koop je bij benzinestations als je de grens nadert of in winkels bij de grensovergang.

Bovendien is er een tol van ongeveer 7 EUR bij het passeren van de Karavanke-tunnel, die tussen Oostenrijk en Slovenië ligt. Alle prijzen van de tol vind je op de tolwebsite van Slovenië.

Weginfrastructuur

Er is een uitgebreid netwerk van kwaliteitsvolle wegen in Slovenië, die duidelijk met borden zijn aangegeven.

Avtocesta (A) zijn snelwegen, Hitra cesta (H) zijn verbindingswegen, Glavna cesta (G) zijn hoofdwegen en Regionalna cesta (R) zijn regionale wegen. Europese wegen zijn aangegeven met E.

reizen in Slovenië
De snelwegen in Slovenië zijn relatief rustig

Veel van de snelwegen zijn aangelegd sinds Slovenië tot de EU is toegetreden en zijn relatief rustig, vooral op zon- en feestdagen wanneer vrachtwagens verboden zijn. Verkeersopstoppingen komen enkel voor aan de grensovergangen aan de kust in de weekenden en in de zomer.

Verkeersregels

 • Winterbanden (met minstens 3 mm profieldiepte) zijn verplicht van 15 november tot 15 maart.
 • Snelheidslimieten in Slovenië zijn 110-130 km/u (snelwegen, 90 km/u op niet-stedelijke wegen en 50 km/u in de bebouwde kom, soms verlaagd tot 30 km/u.
 • Veiligheidsgordels zijn verplicht (ook achterin, indien aanwezig). Gedimde koplampen moeten tijdens het rijden altijd ingeschakeld zijn (ook overdag). Vignetten moeten steeds zichtbaar aangebracht zijn.
 • Er zijn forse boetes ter plaatse te betalen als automobilisten worden betrapt zonder vignet, te hard rijden, rijden onder invloed van alcohol (meer dan 0,05%) of het gebruik van een mobiele telefoon.
 • Bestuurders moeten een reflecterende jas, gevarendriehoek, brandblusser, reservelampen en een Europese standaard EHBO-doos in hun auto hebben.

 

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Slovenië.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

Auto huren

Er zijn autoverhuurbedrijven, waaronder veel internationale bedrijven, op de luchthaven van Ljubljana en in de stad, maar je het beste een auto online reserveren voordat je aankomt.

Als je ter plaatse een auto huurt wijzen we er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Taxi

Taxi’s zijn relatief gemakkelijk te vinden in de grote steden, vooral rond het treinstation. In steden kan je ze meestal boeken bij hotels en restaurants. Taxi’s hebben normaal gezien een meter.

Fiets

Slovenië neemt fietsen serieus met zijn eigen sterrensysteem om accommodatie te identificeren die is gericht op fietstoerisme.

Hotels, hostels en guesthouses hebben hun eigen fietsen of kunnen je doorverwijzen naar een verhuurwinkel. Toeristeninformatiecentra (TIC’s) kunnen ook helpen met fietsverhuur en routekaarten. Er zijn gemarkeerde routes door het hele land.

Je kan Ljubljana ook verkennen met het geautomatiseerde fietsdeelsysteem van de hoofdstad.

Trein

Reizen met de trein is over het algemeen goedkoop en plezierig. Het wordt gerund door Slovenske Železnice . ​ Er rijden verschillende soorten treinen op dit netwerk.

De Intercity Slovenia (ICS) heeft een hogesnelheidstrein tussen Ljubljana en Maribor en enkele internationale bestemmingen; Intercitytreinen (IC) die binnenlandse en internationale diensten over langere afstanden rijden; EuroCity (EC) een internationale langeafstandstrein; en regionale (R) en passagierstreinen (LP) die binnenlandse steden met elkaar verbinden.

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail

 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

 

Bus

Met de bus naar Slovenië

Het is mogelijk om met de bus naar Slovenië te reizen, dit is misschien zelfs de goedkoopste optie.

In Slovenië met de bus reizen

Efficiënte busdiensten zijn actief in de steden, toeristische trekpleisters en vanaf de luchthaven van Ljubljana naar het stadscentrum of het meer van Bled. De auto of de trein zijn waarschijnlijk makkelijkere en snellere opties om rond te reizen in Slovenië.

Boot

Cruises

De havenstad Koper is het aanmeerpunt voor de meeste cruiseschepen die langs de Middellandse Zeekust varen. Piran is een andere populaire optie.

Ferry’s

Triestelines exploiteert verschillende routes van Piran naar Italië en Kroatië

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar