REISGIDS Servië

Reizen in Servië

Over Servië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Servië vliegen

Afhankelijk van de gekozen luchthaven, periode en tijdstip kan je al dan niet rechtstreeks naar Servië vliegen.

Er zijn geen binnenlandse vluchten in Servië

Belangrijkste luchthavens

 • Belgrado Nikola Tesla Airport
 • Niš Airport

 

Auto

Met de auto naar Servië

Er zijn verschillende routes om naar Servië te rijden en de reistijden verschillen niet een enorm. De route gaat sowieso via Duitsland en afhankelijk waar je exact woont in Nederland of België rij je via Tsjechië, Slowakije en Hongarije naar Servië. Woon je meer zuidwaarts dan kan je best kiezen voor een route via Oostenrijk en Hongarije of Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. De afstand is ongeveer 1.900 km.

In de zomermaanden moet je rekening houden met lange files aan de grenzen bij het binnenrijden en verlaten van Servië, vooral tussen Hongarije en Servië kunnen de wachttijden oplopen tot vele uren. Ook aan de grensovergang tussen Kroatië en Servië zijn er soms lange wachtrijen.

Boorddocumenten

 • Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Servië. Zorg er wel voor dat je rijbewijs het “model van de Europese Gemeenschap” is.
 • Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst.
 • Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

 

Verzekering

 • Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.
 • Het kan ook altijd handig zijn om te zorgen voor een extra verzekering want je bent immers een heel eind van huis en wil niet voor onaangename verrassingen te komen staan bij autopech.

 

OPGELET: zorg zeker dat je verzekering je ook dekt in Servië want het kan zijn dat Servië nog niet is opgenomen op je groene kaart, neem dan zeker contact met je verzekeringsmaatschappij.

reizen in Servië
De hoofdwegen in Servië zijn in goede staat

Met de auto in Servië

 • Autorijden door Servië is relatief veilig, maar je moet controleren of je reisverzekering je in het hele land dekt.
 • Het is niet aan te raden om ’s nachts te rijden op secundaire wegen op het platteland, vanwege de slechte staat van sommige wegen.
 • Langs de snelwegen zijn tolpoorten, waar in het buitenland geregistreerde voertuigen een hogere tol betalen dan lokale voertuigen. De tol hangt ook af van de grootte van een voertuig. Buitenlanders mogen in euro’s betalen, maar tegen een supplement. Je kan de tol ook betalen met je creditcard.

 

Auto huren

Dit is misschien wel de beste optie als je zelf je vrijheid wilt hebben in Servië. Je kan deze eenvoudig huren op de luchthaven. De meeste internationale maatschappijen maar ook lokale maatschappijen zijn actief in Servië.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Verkeersregels in Servië

Je kan best de verkeersregels strikt naleven. Politiecontrole zijn er frequent en behoorlijk streng. De verkeerspolitie controleert ook sterk op snelheidsovertredingen. Boetes kunnen behoorlijk hoog zijn en verkeersrechtszaken worden zeer snel afgehandeld.

 • Snelheidslimieten zijn 120 km/u op snelwegen, 100 km/u op hoofdwegen, 80 km/u op andere wegen en 50 km/u in de bebouwde kom.
 • Verkeersborden zijn mogelijk slecht gemarkeerd en nieuwe borden zijn in sommige delen van het land waarschijnlijk in Cyrillisch schrift.
 • Veiligheidsgordels moeten te allen tijde worden gedragen.
 • Kinderen onder de 12 jaar mogen niet op de passagiersstoel voorin zitten.

 

Taxi

De belangrijkste steden hebben taxi’s met meter. In Belgrado zijn officiële taxi’s herkenbaar aan een blauw taxibord op het dak van de auto. Het is mogelijk om een tarief af te spreken wanneer de meters niet in gebruik zijn, maar spreek in dit geval het tarief af voordat je vertrekt.

Neem bij aankomst op de luchthaven van Belgrado alleen taxi’s vanaf het aangewezen gebied. Pas op voor taxichauffeurs die toeristen proberen op te lichten door hogere tarieven te laten betalen door te zeggen dat een bestemming veel verder weg is dan deze daadwerkelijk is, of door de meter op te drijven.

Fiets

Fietsen is mogelijk in heel Servië en een deel van de lokale bevolking gebruikt de fiets om zich te verplaatsen. De Donau-fietsroute stelt fietsers in staat om een bewegwijzerde route langs de Donau te volgen op aangewezen fietspaden door het hele land en naar de rest van de Balkan.

In Belgrado zijn er speciale fietspaden die langs de rivier en over trottoirs lopen. Fietsverhuur is mogelijk bij een paar gespecialiseerde verhuurwinkels zoals iBikeBelgrade

Bus

Reizen met de bus is één van de meest populaire manieren om door Servië te reizen. Er is een goed netwerk van bussen die kriskras door het land rijden en kleine dorpjes zijn meestal met de bus te bereiken. Lasta is één van de grootste en meest betrouwbare touringcarbedrijven.

Stadsverkeer

Er zijn goede busdiensten in de belangrijkste steden, met tram- en trolleybussen in Belgrado. Je kan kiezen uit meerdaagse passen of een oplaadbare smartcard kopen. Bij sommige trolleybussen zit een begeleider aan de achterkant van het voertuig.

Trein

reizen in Servië

Met de trein naar Servië

Het is mogelijk om de trein naar Servië te nemen hou er echter rekening mee dat je door tal van landen zal moeten reizen om ter plekke te raken.

Met de trein in Servië

De interne treindiensten zijn over het algemeen slecht. Diensten zijn vaak onbetrouwbaar en traag. Bestemmingen die per trein bereikbaar zijn, zijn onder andere Belgrado, Nis, Novi Sad, Subotica en Bar aan de Montenegrijnse kust. Neem voor meer informatie contact op met de Servische Spoorwegen

Treintickets

Interrail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail
 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar