REISGIDS Rusland

Reizen in Rusland

Over Rusland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Rusland vliegen

Vanuit Nederland en België kan je naar verschillende luchthavens in Rusland vliegen. Afhankelijk van je vertrekplaats maar ook de exacte bestemming, de periode en de maatschappij gaat de reis al dan niet rechtstreeks.

Rusland is een enorm groot land dus het is moeilijk te zeggen hoe lang je onderweg bent want het hangt ook af van waar je precies naar welke luchthaven je vliegt.

Vliegen in Rusland

Het interne vliegnetwerk vertrekt voornamelijk vanaf de drie belangrijkste luchthavens van Moskou: Domodedovo, Vnukovo Airport en Sheremetyevo Airport. Er zijn meer dan 100 regionale luchtvaartmaatschappijen in Rusland, waarvan de meeste vanuit Moskou naar hun regio vliegen.

De veiligheid van vliegtuigen is de afgelopen jaren verbeterd, hoewel de veiligheidsstandaard toch nog vaak te wensen overlaat. Door de aankoop van nieuwere vaartuigen en herziene veiligheidsvoorschriften wordt het langzaam beter.

Voor reizen vanuit Rusland naar andere bestemmingen niet in Europa gelegen dien je voorzichtig zijn met de keuze van de maatschappij want het kan zijn dat deze op de zwarte lijst van de EU staan.

Belangrijkste luchthavens in Rusland

 • Moscow Domodedovo International Airport
 • Moscow Sheremetyevo International Airport
 • Moscow Vnukovo International Airport
 • St Petersburg Pulkovo Airport
 • Ekaterinburg Koltsovo Airport
 • Irkutsk Airport
 • Krasnodar Airport
 • Sotsji Airport
 • Novosibirsk Tolmachevo Airport

 

Trein

Met de trein naar Rusland

Er zijn verschillende verbindingen vanuit Nederland of België. De hoofdroute is vie-Keulen-Warschau-Moskou/Sint-Petersburg. Er is een slaaptrein van Keulen naar Warschau en een andere van Warschau naar Moskou.

De Allegro hogesnelheidstrein verbindt St. Petersburg en Helsinki en duurt 3 uur en 30 minuten. Er zijn doorgaande treinen of touringcars uit andere West- en bijna alle Oost-Europese hoofdsteden, uit GOS-landen (CIS – Commonwealth of Independent States) en uit China, Mongolië en Turkije.

Hou er rekening mee dat als je met trein door Wit Rusland reist je misschien een transitvisum nodig hebt.

reizen in Rusland

Met de trein in Rusland

De trein is verreweg de beste (zo niet snelste) manier om in Rusland te reizen. De spoorwegen zijn een essentieel onderdeel van de infrastructuur van Rusland vanwege de afstanden die nodig zijn om van A naar B te komen en het soms slechte wegennet. Er zijn regelmatige diensten tussen Moskou en Sint-Petersburg, waaronder meerdere nachttreinen.

Kinderen onder de vijf jaar reizen gratis, kinderen van vijf tot negen jaar betalen de helft van het tarief.

Treinreizigers wordt aangeraden waardevolle spullen op te bergen in het compartiment onder het bed of de stoel en het compartiment niet onbeheerd achter te laten. Zorg er ook voor dat je coupé afgesloten is als je gaat slaan.

Treintickets in Rusland

Toeristen kunnen kaartjes kopen in de stations of online via de staatsspoorweg. Treintickets zijn 45 dagen op voorhand ter beschikking.

Auto

Met de auto naar Rusland

Er zijn verschillende routes naar Rusland. Vanuit Estland is het mogelijk om bij Narva de grens over te steken. Vanuit Finland zijn er grensovergangen bij Nujamaa en Vaalimaa.

Vanuit Georgië in het zuiden is het mogelijk om de Georgian Military Highway te volgen, maar deze route is vaak afgesloten voor buitenlanders. In Oekraïne loopt de autoroute M3 van Kiev (Kiev) naar Moskou.

Eenmaal over de grens is autorijden in Rusland niet voor angsthazen: naast tal van frustraties zijn de wegen slecht onderhouden, is de benzine van lage kwaliteit en is de verkeerspolitie bijzonder enthousiast. Reizigers moeten zich ervan bewust zijn dat er talloze meldingen zijn van bandieten die op deze weg actief zijn.

Boorddocumenten

 • Een internationaal rijbewijs en een nationaal rijbewijs met geautoriseerde vertalingen zijn noodzakelijk.
 • Bezoekers die met hun eigen auto reizen, moeten ook te allen tijde in het bezit zijn van de volgende documenten: paspoort en visum; autoregistratienummer en volledige details van de reisroute
 • Formulier verstrekt door de douane bij aankomst dat garandeert dat de auto bij vertrek uit Rusland wordt gehaald
 • Een visum is vereist om Rusland binnen te komen en visums worden niet uitgereikt aan de grens. Het is dus verstandig om aan te nemen dat de toegang wordt geweigerd als je er geen hebt. Het is ook de moeite waard om in gedachten te houden dat zelfs met de juiste documentatie, het oversteken van de Russische grens met de auto een frustrerende en tijdrovende ervaring kan zijn.
 • Als je met de auto van Estland naar Rusland reist, kan je best je auto vooraf online registreren om wachttijden aan de grens te beperken.
 • Bij binnenkomst in het land moet je wegenbelasting betalen. Een autoverzekering voor reizen binnen Rusland moet voor vertrek of bij binnenkomst in Rusland worden geregeld bij het kantoor van Ingosstrakh, de Russische buitenlandse verzekeringsmaatschappij. Neem voor meer informatie contact op met de ambassade of een gespecialiseerde touroperator.

reizen in Rusland

Met de auto in Rusland

Het wegennet door heel Rusland wordt zeker beter, maar niet snel genoeg om het een ontspannende optie te zijn om binnen het land te reizen, en de frustraties wegen nog steeds niet op tegen de voordelen. Bovendien mogen de afstanden in Rusland niet worden onderschat, aangezien Rusland een uitgestrekt land is en reizen over de weg aanzienlijk meer tijd kost dan per trein of vliegtuig.

Het Europese deel van Rusland is sterk afhankelijk van zijn wegennet. Over het algemeen zijn de weinige wegen in Siberië en verder naar het oosten in de winter onbegaanbaar. Het wordt niet aanbevolen om in Rusland te rijden, omdat de intimidatie door de verkeerspolitie eindeloos is.

Als je besluit om met de auto te reizen in Rusland, is het raadzaam om de reisroute en accommodatievereisten vooraf te plannen. Op de meeste toeristische routes zijn wegwijzers ook in het Latijnse alfabet geschreven. Voorbeeldafstanden: Moskou naar Sint-Petersburg, 713 km; Moskou naar Minsk, 718 km; Moskou naar Rostov aan de Don, 1.076 km; Moskou naar Odessa, 1340 km (833 mijl).

‘s Nachts rijden moet je zoveel mogelijk vermijden.

Auto huren

Je kan in Rusland auto’s huren bij de gebruikelijke internationale bedrijven maar ook bij plaatselijke verhuur firma’s. In de meeste steden kan je een auto huren met chauffeur, wat zeker aangeraden is.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Bus in Rusland

Bussen zijn een iets goedkopere manier zijn om door het land te reizen. Ze zijn echter veel langzamer, zonder de romantiek of het comfort van de trein. Als het budget het toelaat, is de trein meestal de betere optie. Flixbus is een goede optie voor om te reizen in het westen van Rusland.

Fietsen in Rusland

Fietsen is een extreem tijdverdrijf in Rusland. Als je echter het uithoudingsvermogen hebt, is het een geweldige manier om het land tijdens de zomermaanden te zien. Het is bovendien gevaarlijk door het gebrek aan fietspaden, verlichting, dronken en roekeloos rijden door de autobestuurders.

Taxi in Rusland

Taxi’s zijn relatief goedkoop en gemakkelijk beschikbaar in alle steden. Tegen een kleine vergoeding wordt bovendien zowat elke automobilist graag taxichauffeur, maar wees er toch voorzichtig mee. Het is aangeraden om officiële taxi’s te nemen en zeker geen taxi te delen met onbekenden.

Stadsverkeer in Rusland

Het openbaar vervoer in de steden is uitgebreid en goedkoop. Veel diensten zijn elektrisch (metro, tram, trolleybus). Stations in de metro’s van Moskou en Sint-Petersburg zijn altijd elegant en vaak vorstelijk.

Toegang tot de metro is met eenmalig gebruik van jetons of een meervoudig papieren ticket, die beide in de ticket barrière worden gestoken. Tarieven zijn standaard voor de verschillende vormen van vervoer; week- en maandpassen zijn beschikbaar.

Bussen rijden van 5 tot middernacht. Tickets zijn verkrijgbaar in winkeltjes van mensen buiten het metrostation of rechtstreeks bij de chauffeurs of bus conducteurs (let op de rode armband). Tickets moeten in de automaat van de bus worden geponst. Er zijn ook herlaadbare smartcards beschikbaar.

Taxi’s zijn ook beschikbaar; ze kunnen op straat worden aangehouden, op een standplaats worden genomen of telefonisch worden geboekt. Het is veiliger maar veel duurder om officieel gemarkeerde taxi’s te gebruiken; ze zijn geel met geblokte borden op de deuren, hoewel het in de praktijk volkomen veilig is om elke auto te nemen, een bestemming en prijs af te spreken en in te stappen. Gebruik echter altijd je gezond verstand.

Over water

Naar Rusland per boot

De St Peter Line Ferries hebben tussen maart en december regelmatig diensten naar Sint-Petersburg, vanuit Stockholm, Tallinn en Helsinki. Het is ook mogelijk om een veerboot te nemen van Trabzon in Turkije naar Sochi en Novorossiysk.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar