REISGIDS Roemenië

Reizen in Roemenië

Over Roemenië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Vliegen naar Roemenië

vanuit Nederland en België zijn er diverse vluchten naar diverse luchthavens in Roemenië, afhankelijk van waar je moet zijn heb je een rechtstreekse vlucht of die je over te stappen. Een rechtstreekse vlucht duurt ongeveer 2-3 uren (afhankelijk van de bestemming).

De goedkoopste periode om te vliegen is tussen januari en maart, terwijl de zomermaanden en Kerstmis de duurste zijn.

Vliegen in Roemenië

Tarom en Blue Air bieden bij de lokale vluchten aan.

Luchthavens in Roemenië

  • Boekarest Henri Coanda Airport
  • Cluj-Napoca Airport
  • Iasi Airport
  • Sibiu Airport
  • Timisoara Airport

 

Over de weg

Veel toeristen reizen over de weg in Roemenië, hoewel roekeloos rijden, overvolle straten en dubbel geparkeerde auto’s veelvoorkomende gevaren en problemen zijn ongeacht het gekozen transportmiddel.

Met de eigen auto naar Roemenië

Als je kiest om met de eigen auto naar Roemenië te rijden dan duurt het vanuit Nederland of België ongeveer 20 uren om centraal Roemenië te bereiken.

De route brengt je via Duitsland naar Oostenrijk waarna je door Hongarije rijdt op een uiteindelijk Roemenië te bereiken.

Weginfrastructuur

Wegen zijn gerangschikt op belangrijkheid, waarbij A een snelweg aangeeft, DX een verbindingsweg, DN een nationale weg, DJ een landweg en DC een lokale weg.

De conditie van de wegen varieert sterk in Roemenië. Hoofdstraten in grotere steden en grote intercitywegen zijn in redelijk tot goede staat, met de goed onderhouden Drum National (DN). Andere wegen zoals de Drum Judetean (DJ) zijn in slechtere staat, slecht verlicht, smal en hebben vaak geen gemarkeerde rijstroken. Chauffeurs moeten alert zijn voor paarden Karen en vee, vooral ’s nachts.

Verkeersregels

Er zijn tolheffingen op snelwegen en hoofdwegen, te betalen in euro’s. Chauffeurs moeten een tolvignet ( rovinieta) ​ deze zijn een week of een maand geldig en verkrijgbaar bij overgangen, postkantoren en bij de meeste benzinestations.

Kinderen onder de 12 jaar mogen niet op de voorstoel reizen en passagiers op de voorstoelen moeten een veiligheidsgordel dragen. Snelheidslimieten zijn 50 km/u in de bebouwde kom, 90-100 km/u op hoofdwegen en 130 km/u op snelwegen. Automobilisten moeten altijd een brandblusser en twee veiligheidsdriehoeken in hun auto hebben.

Als je geen gedoe wil wees dan steeds voorzichtig want het kan zijn dat bij verkeersovertreding de politie je rijbewijs afneemt. Je kan dit terugvragen zodra je het land verlaat en dit moet schriftelijk gebeuren. Dit verzoek moet door een notaris worden ondertekend waarna je zelf het indienen bij de autoriteiten.

Boorddocumenten

Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Roemenië. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst. Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

Auto huren

je kan auto’s huren bij hotels en op de luchthaven van Boekarest bij lokale en internationale bedrijven. De minimumleeftijd voor autohuur is 21 jaar. Autorijden is is soms erg gevaarlijk, dus het kan raadzaam zijn om een auto met chauffeur te huren.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Taxi’s

Je kan goedkope taxi’s op straat aanhouden of ze vanuit hotels bellen. Hoewel de meeste chauffeurs eerlijk zijn, is het raadzaam om vooraf prijzen af te spreken, vooral op de luchthaven.

Fietsen

Je kan eenvoudig fietsen huren voor een redelijke prijs en dit in de meeste grote steden.

reizen in Roemenië

Trein

Met de trein naar Roemenië

Er zijn verschillende diensten tussen verschillende Europese steden en Boekarest. Er zijn eerste en tweede klas slaapwagons beschikbaar. De diensten in Roemenië worden uitgebaat door CFR

In Roemenië

Het hoofdstation van Boekarest is de Gara de Nord op Calea Grivitei. CFR  heeft verschillende soorten treinen, variërend in snelheid van de langzame lokale treindiensten tot snelle intercityverbindingen.

De lokale treindiensten zijn verre van ideaal en misschien geen goede keuze als je naar het platteland wil reizen.

Op expresroutes moet je van tevoren stoelen reserveren. Er zijn geen verhoogde platforms in Roemenië, wat het in- en uitstappen een beetje moeilijk maakt voor ouderen of minder validen.

Spoorpassen

InterRail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

  • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
  • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Bus

Met de bus naar Roemenië

Je kan met de bus naar Roemenië reizen vanuit de grote centra in Nederland en België naar de grote centra in Roemenië.

Met de bus in Roemenië

Het openbaar wegvervoernetwerk bestaat uit een combinatie van bussen, touringcars, minibussen en maxitaxi’s. De dienstregelingen zijn verkrijgbaar bij Autogari

Stedelijk vervoer

De meeste steden bieden efficiënt en goedkoop bus-, trolleybus- of tramvervoer aan. Boekarest heeft een goed bus- en tramsysteem en een metro. Je kan vooraf kaartjes kopen bij reisbureaus en er zijn stempelmachines aan boord van bussen en treinen. Passen en herlaadbare smartcards zijn beschikbaar. Er is ook een apart minibusnetwerk.

Over water

waarschijnlijk ga je niet met de boot vanuit Nederland of België naar Roemenië maar het kan zijn dat het land deel uitmaakt van een grotere reis.  Constanța aan de Zwarte Zee is Roemenië ’s grootste haven.

Cruises

Cruiseschepen meren af en toe aan in Constanța.

Rivieren

Er zijn afvaarten en themacruises van Passau (Duitsland) naar Constanța aan de Zwarte Zee via de Donau. Deze stoppen bij verschillende bezienswaardigheden, waaronder Wenen, Bratislava, Boedapest, Bazias, Giurgiu, Calafat en Boekarest. Sommige maatschappijen bieden reizen aan via het Main-Donau-kanaal tot aan Rotterdam via de Rijn.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar