REISGIDS Portugal

Reizen in Portugal

Over Portugal
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Lissabon
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Naar Portugal

De nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal is TAP Air Portugal. Vanuit diverse luchthavens uit Nederland en België ter plekke vluchten naar luchthavens in Portugal.

Binnenlandse vluchten

Portugal is niet bijzonder groot, daarom is het misschien verstandiger om, tussen de verschillende steden en regio’s, een ander soort van vervoer te kiezen, of toch tenminste op het vasteland. De eilanden bereiken kan je misschien het beste met het vliegtuig. Als je enkel naar een van de eilanden trekt dan kan je misschien rechtstreeks vanuit Nederland of België vliegen.

De grootste luchthavens

 • Lissabon Airport
 • Porto airport
 • Faro Airport
 • Madeira Airport
 • Ponta Delgada Airport

 

Over de weg

Met de auto naar Portugal

Rechtstreeks vanuit Nederland of België reizen is zeker mogelijk ondanks dat het een langere trip is. Hou er rekening mee dat je door Frankrijk en Spanje passeert en dat er op de snelwegen in deze landen een tolheffing is.

De weginfrastructuur in Portugal

Er is ongeveer 3.000 km  autoestrada (snelwegen) in Portugal die de belangrijkste steden en dorpen in het binnenland met elkaar verbinden, die worden aangeduid met ‘A’ en soms ‘E’ codes. Er zijn er ook negen “itinerários principais “ (hoofd snelwegen) herkenbaar door de ‘IP’ -code en 37 “itinerários complementares” (secundaire snelwegen) met de ‘IC’ -code.

Estradas nacionais (nationale wegen) kunnen worden gelokaliseerd met behulp van de ‘N’ -code, estradas regionais  (regionale wegen) via de ‘R’ -code en estradas municipais  (gemeente wegen) met de ‘M’ -code.

Verkeersregels

 • De minimumleeftijd om te rijden is 18 jaar.
 • Auto’s mogen maximaal zes maanden worden geïmporteerd.
 • Verkeersborden zijn internationaal.
 • Kinderen mogen niet vooraan zitten.
 • Veiligheidsgordels zijn verplicht.
 • Gevarendriehoek is verplicht.
 • Het is verboden benzine jerrycans in voertuigen mee te nemen.

Snelheidslimieten

 • 50 km/u in de bebouwde kom,
 • 90 km/u buiten de bebouwde kom
 • 100-120 km/u op snelwegen.

 

Boorddocumenten

Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Portugal. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst. Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

Auto huren

Verkrijgbaar bij grote en lokale verhuurbedrijven in grote steden en luchthavens, met of zonder chauffeur. Je moet minstens 21 of 25 jaar oud zijn om een auto te huren, afhankelijk van de verhuurmaatschappij.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Taxi

Taxi’s vind je terug in de grote steden maar ook in kleinere steden vind je taxi’s.

Fiets

Er zijn tal van reisagentschappen die tochten aanbieden als je liever in groep wil fietsen.  Je kan ook ter plaatse een fiets huren voor een ochtend, namiddag of een volledige dag.

Bus

Je kan ook lokaal met de bus van de ene stad tot de andere stad reizen http://www.intercentro.pt

Stedelijk vervoer

Transportes de Lisboa verzorgt het openbaar vervoer van Lissabon, waaronder een uitgebreid metrosysteem, trams, bussen en veerboten over de Taag. De voorstedelijke spoorlijnen van de stad, geëxploiteerd door de Portugese Spoorwegen, zijn handig voor het afleggen van langere afstanden. Porto heeft ook een metro (Metro de Porto), trams en bussen. Taxi’s zijn voldoende beschikbaar in beide steden, net als in de rest van het land.

Je vindt ook trams in Porto.

reizen in portugal
Tram in Lissabon

Trein

Naar Portugal met de trein

Het is zeker mogelijk om vanuit Nederland of België met de trein naar Portugal te reizen, hou er echter rekening mee dat het een lange rit is. Maakt Portugal deel uit van een rondreis door Europa, dan is het echter wel een goede optie.

Spoorpassen

InterRail: biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen (ook Portugal), voor Europese inwoners zijn er twee mogelijke opties. https://www.interrail.eu/nl

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Italië en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Tickets in Portugal

Alle informatie op de website van de Portugese spoorwegen http://www.cp.pt

 • Kinderen tussen 5 en 13 jaar en senioren krijgen kortingstarieven tot 50%,
 • Retourtickets met 10% korting
 • Jongeren (Cartão Jovem of ID kaarthouders van Euro <26) krijgen 25% korting
 • Familie-treinkaartjes & groepskortingen zijn ook beschikbaar. C

Over water

Verschillende touroperators organiseren cruises langs de spectaculaire rivier de Douro. Er is geen veerboot meer van het vasteland van Portugal naar Madeira.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar