REISGIDS Polen

Reizen in Polen

Over Polen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Krakau
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Vliegen naar Polen

Vanuit verschillende luchthavens in Nederland en België kan je vliegen naar verschillende luchthavens in Polen.

Er is geen echte seizoen variatie in prijzen, maar de Polen zijn bijzonder familiaal ingesteld en degenen die in het buitenland wonen of werken, keren naar huis terug op belangrijke (meestal religieuze) feestdagen zoals Kerstmis en vooral Pasen, dus boek tijdig als jij ook in deze periode op vakantie wil in Polen.

Met een rechtstreekse vlucht is ongeveer 2 uur vliegen naar Warschau.

Vliegen in Polen

Zoals in de meeste Europese landen is het treinsysteem tamelijk uitgebreid (althans tussen steden) en gaat het van centrum naar centrum, waardoor lange reizen van en naar luchthavens worden vermeden en dan hebben we het nog niet over tijdig inchecken op de luchthavens.

Luchthavens in Polen

De meeste internationale vluchten komen aan op en vertrekken van de luchthaven Warschau Chopin. Een tweede luchthaven, Warszawa-Modlin International Airport, bedient goedkope luchtvaartmaatschappijen. Andere belangrijke luchthavens zijn in Krakau, Gdańsk, Poznań en Wrocław.

 • Warshau Airport
 • Warschau Modlin Airport
 • Gdansk Airport
 • Krakau Airport
 • Poznan Airport
 • Wroclaw Airport
 • Szczecin-Goleniów Airport

 

Over de weg

Met de eigen auto naar Polen

Je kan eenvoudig vanuit Nederland of België met de eigen wagen naar Polen rijden en dit via Duitsland, er zijn voldoende grensovergangen. Het is ongeveer 10 uur rijden tot centraal Polen  maar dit is afhankelijk van je woonplaats en waar je in Polen moet zijn.

Weginfrastructuur

 • Als je in Polen rijdt, moet je je hoofd erbij houden; dit kan nogal een moeilijke land zijn voor automobilisten, vooral op landwegen en ’s nachts.
 • De kwaliteit van de wegen varieert van vlakke, gloednieuwe snelwegen tot smalle, met putten overladen enkele rijstroken, met paardenkarren, tractoren en andere landbouwmachines in overvloed.
 • Voor belangrijke routes wordt het voorvoegsel ‘E’ gebruikt en voor gewestwegen ‘A’. De meeste benzinestations langs internationale routes zijn 24 uur per dag geopend.

Verkeersregels

 • De minimumleeftijd om te rijden is 18 jaar.
 • Snelheidslimieten zijn 50 km/u in de bebouwde kom, 90-100 km/u  op hoofdwegen en 120-140 km/u op snelwegen.
 • Veiligheidsgordels en gevarendriehoeken zijn verplicht.
 • Trams hebben altijd voorrang.
 • Koplampen moeten steeds branden.

Boorddocumenten

Vakantiegangers die met hun eigen auto reizen, moeten in het bezit zijn van voertuigregistratiedocumenten, hun nationale rijbewijs (rijbewijzen van EU-onderdanen worden geaccepteerd)

Verzekering

 • Het is sterk aangeraden en verplicht om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt. Check zeker even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Moest er een land dat je doorkruist doorstreept zijn of niet vermeld zijn dan neem je best contact met je verzekeraar om te vragen of deze het dekkingsgebied kan uitbreiden.
 • Volgens de Europese wetgeving dient je verzekeraar dekking te geven in het hele grondgebied van de EER, maar kijk toch zeker alles eens na voor je vertrekt om niet voor verrassingen te komen staan.

 

Auto huren

Auto’s zijn beschikbaar op de luchthavens of verschillende kantoren in stadcentra. De meest gekende verhuurbedrijven zijn aanwezig in Polen.

We wijzen er wel graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn wat er in je contract staat, en als je het contract niet kan lezen, raden wij aan om zeker geen contract af te sluiten. Zorg ook voor een goede beschrijving van de wagen voor je vertrekt, geef zelf al je opmerkingen door en eis dat deze opgenomen zijn in de beschrijving.

Taxi’s

Taxi’s zijn gemakkelijk beschikbaar en niet te duur in steden. Je kan ze laten stoppen langs de kant van de weg of ga naar een postój taksówek (taxi stand). Vermijd taxi’s zonder vergunning (in Polen ‘maffia’ genoemd).

Met de fiets in Polen

Polen is een geweldig land om met de fiets rond te reizen, aangezien het grootste deel van het land redelijk vlak is en je je fiets op de trein kan zetten om sneller grote afstanden te overbruggen. Fietspaden zijn zeldzaam in de meeste steden buiten Warschau, Krakau en Wrocław.

Bus

Met de bus naar Polen

Het is mogelijk om goedkoop vanuit verschillende bestemmingen in Nederland en België naar Polen te reizen per bus.

Bus in polen

Polen heeft een uitgebreid busnetwerk dat voornamelijk wordt beheerd door Polonus, dat zelfs het kleinste dorp dat via de weg is verbonden met elkaar verbindt. Maar bussen zijn alleen handi op korte routes; treinen zijn altijd sneller en comfortabeler.

reizen in Polen
Met de trein kan je eenvoudig in Polen rondreizen.

Trein

Met de trein naar Polen

Polskie Koleje Państwowe (Poolse spoorwegen) ) exploiteert EuroCity-treinen tussen Polen en een aantal grote Europese steden. Alle diensten vanuit Nederland of België naar Polen gaan via Duitsland Duitsland en eventueel Tsjechië afhankelijk van waar je juist in Polen moet zijn. De belangrijkste routes verbinden Warschau met Berlijn en Keulen, Boedapest, Praag en Wenen. Er zijn ook treindiensten naar Moskou, Sint-Petersburg, Minsk, Kiev en Vilnius, moest je verder willen reizen.

Trein in polen

Polskie Koleje Państwowe exploiteert goedkope en efficiënte InterCity-treinen en verbindt alle delen van het land in een netwerk met Warschau als centraal punt. Er zijn twee soorten klassen (1e klas is 50% duurder dan 2e) en treinen worden vaak geclassificeerd als intercity, express, ‘snel’ en ‘gewoon’ (of lokaal). Voor comfort en snelheid houdt neem je best de de intercity (IC) of express (Ex) routes.

Treinpassen

InterRail

Interrail biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties.

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.
 • Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Kroatië en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Opmerking interrail

 • De Global Pass kan je enkel gebruiken om je thuisland uit te reizen en weer in te reizen. Deze is niet geldig voor reizen in eigen land.
 • De Interrail One Country Pass kan je niet gebruiken voor reizen in eigen land.
 • Als je geen inwoner bent van Europa dan kan je deze pas niet gebruiken. Maar moet je een Eurail pas kopen.

 

Aandachtspunten trein

 • Er is melding gemaakt van diefstallen in nachttreinen tussen Berlijn en Warschau en tussen Praag en zowel Warschau als Krakau. Reizigers dienen voorzichtig te zijn met persoonlijke bezittingen.
 • Alle grote treinstations hebben 24 uur per dag geopende bagageruimtes waar u uw koffers tot 10 dagen kunt opbergen.

 

Stedelijk transport

Kaartjes voor het openbaar vervoer zijn in alle steden verkrijgbaar bij groene Ruch (verkeers) kiosken, hotels en postkantoren. Het meeste openbaar vervoer rijdt van 0500-2300; Nachtbussen, in de grote steden, rijden van 2300-0500.

In alle grote steden zijn taxi’s beschikbaar. Je kan ze meestal vinden op de taxi stands of telefonisch reserveren. Er geldt een toeslag (tarief 2) tussen 23 en 5 uur, en voor reizen buiten de stad, maar ook in het weekend. Taxichauffeurs verwachten normaal gesproken geen fooi, tenzij de chauffeur behulpzaam is geweest en/of de reis naadloos is verlopen.

reizen in Polen
Tram in Warshau

Warschau

In Warschau is de Gemeentelijke Vervoersdienst (ZTM) verantwoordelijk voor de bus-, metro- en tramdiensten. ZTM-tickets zijn geldig voor alle diensten en kunnen als enkele rit of als dag-, week- of maandpas worden gekocht. Bij sommige bussen is het mogelijk om kaartjes aan boord te kopen, maar deze vereisen gepast geld, het is aangeraden om je kaartje op voorhand te kopen.

Krakau

De MPK is de transportdienst die verantwoordelijk is voor de openbare bussen en trams in Krakau en het systeem werkt op dezelfde manier als dat in Warschau, behalve dat er geen metro is.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar