REISGIDS Oostenrijk

Reizen in Oostenrijk

Over Oostenrijk
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Wenen
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig

Met het vliegtuig naar Oostenrijk

Vanaf verschillende luchthavens in Nederland en België zijn er dagelijks vluchten naar diverse bestemmingen in Oostenrijk.

Binnenlandse vluchten

Wenen is verbonden met Graz, Klagenfurt, Linz, Innsbruck en Salzburg door Austrian Airlines

Over de weg

Met de auto naar Oostenrijk

Oostenrijk is slechts enkele uren rijden vanuit Nederland en België (afhankelijk waar je juist woont) en als je veel vrijheid hebben voor je vakantie is de eigen wagen misschien wel de beste oplossing want Oostenrijk is niet al te groot om rond te rijden.

Verkeersregels in Oostenrijk

 • Op alle Oostenrijkse autosnelwegen en ‘S’-wegen moet tol worden betaald. Toeristen kunnen schijven voor 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar kopen die verkrijgbaar zijn bij alle grote grensovergangen, krantenwinkels, benzinestations, automobielclubs, , en bij postkantoren. Vanaf 2018 is er ook een digitaal vignet beschikbaar dat je ook bij automobielclubs in Nederland of België kan bestellen.
 • Veiligheidsgordels moeten worden gedragen en kinderen onder de 12 jaar en kleiner dan 150 cm mogen niet op de voorstoel zitten tenzij er een speciaal kinderzitje is gemonteerd.
 • In alle auto’s moeten een verbanddoos en een gevarendriehoek aanwezig zijn.
 • Alle automobilisten moeten ook goed zichtbare vesten dragen en deze buiten hun voertuig op Oostenrijkse wegen dragen. Zowel bestuurder als passagier op een motorfiets moeten een helm dragen en het voertuig moet te allen tijde lichten hebben.
 • Snelheidslimieten zijn 50 km/u in de bebouwde kom, 100 km/u in buiten de bebouwde kom en 130 km/u in op snelwegen. De wettelijke minimumleeftijd om te rijden is 18 jaar.

 

Boorddocumenten

Zorg steeds dat je je nationaal rijbewijs en je identiteitskaart op zak hebt. Een nationaal (Europees) rijbewijs is voldoende in Oostenrijk. Een internationaal teken dat je land van herkomst aangeeft (bijv. NL of B sticker of nummerplaat), moet duidelijk op het voertuig worden geplaatst. Het is sterk aangeraden om te zorgen dat je over een “groene” kaart (Internationaal moterrijtuigverzekeringskaart) beschikt, dit is een document dat door autoverzekeraars is opgesteld om te bewijzen dat je voldoende verzekerd bent. Je dient ook te zorgen dat je het kentekenbewijs van de auto bij je hebt.

Auto huren

Alle grote autoverhuurbedrijven zijn vertegenwoordigd in Oostenrijk, met kantoren in de meeste steden, maar ook op luchthavens en grote treinstations.

Stadsverkeer

Wenen heeft een uitgebreid openbaar vervoer bestaande uit metro, bus en tram Diensten. De meeste routes hebben een vast tarief en er zijn vooraf gekochte kaartjes en passen voor meerdere reizen. Met de Vienna City Card kan je  24, 48 of 72 uur onbeperkt reizen met metro, bus en tram. Het geeft de houder ook recht op kortingen bij verschillende musea en andere toeristische attracties in de stad, maar ook in sommige winkels en cafés. De meest klassieke manier om door de hoofdstad te reizen is met een paardenkoets, de prijs die je overeengekomen voorafgaand het ritje.

Er zijn busverbindingen in alle andere grote steden, en ook trams in Linz, Innsbruck en Graz, en trolleybussen in Linz, Innsbruck en Salzburg.

Met de trein

Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) )

Exploiteert een breed netwerk van treinen in en buiten Oostenrijk. Internationale verbindingen vanuit Wenen omvatten rechtstreekse treinen naar Bratislava, Praag en Zürich.

Interrail

Vanuit Amsterdam gaat eerst naar Keulen en Frankfurt om vervolgens via München naar Wenen te reizen.

Vanuit Brussel kan je naar Frankfurt reizen en dan via München naar Wenen.

Spoorpassen

InterRail

Biedt onbeperkt reizen in eerste of tweede klas in alle Europese landen voor Europese inwoners twee mogelijke opties. https://www.interrail.eu/nl

 • Met de Global Pass kan je 3, 5 of 7 dagen per maand reizen, 10 of 15 dagen in twee maanden, 15 dagen in twee maanden.
 • De One-Country Pass biedt reizen voor drie, vier, zes of acht dagen per maand in elk van de landen.

 

Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers jonger dan 27 en ouder dan 60. Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis als ze vergezeld zijn van een volwassene met een volwassenenpas. Voor sommige treinen in Europa moet je een zitplaats reserveren, voornamelijk in Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Reserveringskosten worden in rekening gebracht door de spoorwegmaatschappijen en zijn niet inbegrepen in je Interrail Pass. Supplementen zijn ook mogelijk voor sommige hogesnelheidsdiensten en couchettes.

Eurailpass

Biedt onbeperkt reizen met de trein in maar liefst 28 Europese landen. Tickets zijn geldig voor 15 dagen, 21 dagen, een maand, twee maanden, drie maanden, vijf dagen in 10 dagen, 10 dagen in twee maanden of 15 dagen in twee maanden.

 • Met de Global Pass kunnen alle deelnemende landen reizen.
 • De Select Pass is geldig in vier aangrenzende landen.
 • Met de Regionale Pas kun je in twee aangrenzende landen reizen.
 • De One Country Pass biedt reizen in een van de 28 landen. Pasjes voor volwassenen zijn geldig voor reizen in eerste klas, terwijl pasjes voor jongeren (reizigers van 12 tot 27 jaar) geldig zijn voor reizen in tweede klas. Kinderen onder de 12 jaar zijn gratis als ze worden vergezeld door een volwassene die een volwassenenpas gebruikt. De passen kunnen niet worden verkocht aan EU-burgers of ingezetenen. Verkrijgbaar bij Eurail
reizen in oostenrijk
Je kan ook met de Ferry over de Donau en de meren

Over water

Een aantal bedrijven organiseert cruises langs de Donau en via Zwitserland (Bregenz) over het Bodenmeer. Op sommige cruises is een ID kaart nodig; ze duren één tot acht dagen, afhankelijk van het reisschema. Deze diensten lopen tussen de lente en de herfst.

Van half mei tot half september varen er regelmatig passagiersboten langs de Donau en op de meren van Oostenrijk. De Donau-diensten worden beheerd door DDSG Blue Danube Schiffahrt maar er zijn ook privé-initiatieven actief.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar