REISGIDS Noorwegen

Reizen in Noorwegen

Over Noorwegen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Vliegtuig 

Naar Noorwegen 

De drie grote aanbieders van vluchten naar Noorwegen vanuit België en Nederland zijn Scandinavian Airlines, Norwegian en KLM. Vanuit Brussel of Amsterdam bieden zij rechtstreekse vluchten naar Oslo aan. Ook Lufthansa en Swiss vliegen op Noorwegen, zij het met een tussenstop. 

Binnenlandse vluchten 

Het binnenlandse net is zeer uitgebreid. Wist je dat Noorwegen meer dan 50 luchthavens telt? Dit zorgt er voor dat ook het uiterste noorden en moeilijk bereikbare plaatsen zoals de Lofoten toegankelijk zijn. SAS, Wideroe en Norwegian zijn de belangrijkste aanbieders. 

De Noren zelf maken volop gebruik van deze korte vluchten. De afstanden over land zijn immers niet te onderschatten en het terrein leent zich niet altijd voor een comfortabele autorit. Er ligt altijd wel een fjord of een berg in de weg. 

Voor de prijs moet je het niet laten, tickets kan je al krijgen vanaf 10 euro. Sommige maatschappijen, zoals bijvoorbeeld Wideroe, bieden tijdens de zomermaanden zelfs passen aan die je toelaten om 2 weken ongelimiteerd te reizen binnen Noorwegen. 

De grootste luchthavens

 • Oslo
 • Bergen
 • Stavanger
 • Tromsœ
 • Ælesund
 • Trondheim
 • Haugesund
 • Sandefjord

Over land 

Met de auto naar Noorwegen 

Om met de wagen in Noorwegen te geraken zal je sowieso gebruik moeten maken van een ferry. De meest gebruikte route is die tussen Kiel (Denemarken) en Gothenburg (Zweden) die al snel zo’n 16u in beslag neemt. Tijdens de zomermaanden raden we je aan om een plekje te reserveren. De prijzen voor deze overtocht kunnen aardig oplopen. Voor wie het land toch graag per wagen verkent, is een huurwagen misschien een betere optie. 

Onderschat echter de afstanden en reistijden in het langste land van Europa niet. De natuurlijke omstandigheden van het land hebben een grote invloed op de infrastructuur. Autosnelwegen zijn er zeldzaam en voorbehouden voor de grote steden. Vaak zijn verbindingen afhankelijk van andere middelen zoals bijvoorbeeld veerboten langs de westkust om de vele fjorden over te steken. Er worden wel steeds meer tunnels en bruggen gebouwd. 

Reizen in Noorwegen
Laerdaltunnel, de langste van Europa met zijn bijna 25 km

Rondom de steden zijn de autowegen goed te noemen maar provinciale wegen zijn vaak slecht onderhouden en lijden hard onder de erg strenge winters. Hou er rekening mee dat de wegen niet breed zijn en dat er veel, heel veel bochten aan te pas komen. De maximale snelheid ligt meestal op 80 km per uur. 

Gezien de rijke natuur in het land moet je op de wegen ook rekening houden met groot wild, zoals elanden of herten die plotseling de weg oversteken. Schapen die de weg volledig versperren is zeker geen zeldzaamheid. 

Veel wegen zijn tolwegen. De inkomsten worden gebruikt om de infrastructuur verder uit te bouwen. Enkele wegen zijn bekend omwille van de mooie vergezichten en zijn dan ook populair bij toeristen (www.nasjonaleturistveger.no). Sommige zijn alleen tijdens de zomer geopend omdat ze dan sneeuwvrij zijn. 

 • Peer Gyntweg
 • Atlantische route
 • Trollstigen
 • Lysebotnvegen
 • Jotunheimvegen
 • Gamle Strynefjellsvegen
 • Kystsriksveien
 • Sognefjellsweg
Reizen in Noorwegen
Lysebotnvegen

Verkeersregels 

 • Minimale leeftijd om te mogen rijden is 18 jaar
 • Rijden onder invloed wordt zwaar bestraft
 • Hoge boetes voor foutparkeerders en snelheidsduivels
 • Veiligheidsgordels zijn verplicht
 • Kinderen kleiner dan 135 cm moeten verplicht achteraan in de wagen plaats nemen in een aangepast zitje
 • Chauffeurs moeten hun dimlichten altijd inschakelen, ook overdag

Auto huren

Het huren van een auto kan de ideale manier zijn om het ruige landschap van Noorwegen te ontdekken. Het geeft je de vrijheid om in eigen tempo de spectaculaire fjorden en dramatische bergen te verkennen. Noren zijn gedisciplineerde chauffeurs die zich netjes aan de verkeersregels houden en het is absoluut niet druk op de wegen, met uitzondering van Oslo waar dagelijks files te vinden zijn. 

Er hangt wel een stevig prijskaartje aan vast. Het is één van de duurste landen van Europa om een auto te huren. Je doet er dus goed aan om ruim op voorhand de prijzen onderling te vergelijken. Wie vooraf iets reserveert zal goedkoper uitkomen dan iemand die dit ter plaatse nog doet. Er is ook een groot prijsverschil tussen hoog- en laagseizoen. Laat de prijs je niet afschrikken, Noorwegen is nu eenmaal geen goedkoop vakantieland. Wie alleen maar met de bus of de trein reist zal ook een smak geld kwijt zijn. 

Je moet minimaal 21 jaar zijn. Vaak rekenen autoverhuurbedrijven nog een toeslag aan voor automobilisten onder de 25. Je moet daarnaast ook al een jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Verder raden we je aan om een all-risk verzekering zonder eigen risico af te sluiten. Schade is snel opgelopen op wegen die je niet kent. En een reparatie aan een huurauto kost heel wat meer dan deze verzekering. 

We wijzen je er ook graag op dat je steeds voorzichtig moet zijn met wat er in het contract staat. Neem dit volledig door vooraleer je tekent. Neem uitvoerig de tijd om de staat van de wagen te bekijken, geef zelf al je opmerkingen en eis dat die opgenomen worden in de beschrijving. Staaf de reeds aanwezige schade met foto’s. 

Het tarief van een huurauto stijgt verder als je het voertuig op een andere locatie inlevert dan waar je ophaalde. Verder is het goed om te weten dat autohuur altijd per 24 uur gaat. Lever je de auto op een later tijdstip in dan je ophaalde, dan kost dit een volledige huurdag extra, ook al scheelt het maar een uurtje. Stem daarom de ophaal- en levertijden goed op elkaar af. 

Eenmaal op de weg heb je te maken met de kosten van lokale ferry’s en tolkosten. Vergeet niet de kosten van de brandstof mee te rekenen. Tot slot moet je op veel plaatsen betalen voor parkeren. 

Met de trein naar Noorwegen 

Eén van de leukere manieren om in Noorwegen te komen is per trein. Tijdens de reis, die je volledig of gedeeltelijk per trein kan afleggen, is het volop genieten van prachtige uitzichten. Hou er wel rekening mee dat het best wel wat tijd in beslag neemt. 

Wij raden aan om per trein tot in Kopenhagen te reizen en daar gebruik te maken van de ferry naar Oslo. Kopenhagen is met alle grote Europese steden verbonden, dus ook met Brussel en Amsterdam. Een rit duurt 10 tot 13u, afhankelijk van waar je vertrekt. 

Reizen kan met een Eurailpass (https://www.eurail.com/en). Deze pas biedt onbeperkt reizen met de trein in 33 Europese landen aan. Er zijn diverse tickets en tarieven mogelijk. Kortingen zijn beschikbaar voor reizigers onder de 27 jaar en ouder dan 60 jaar. 

Transport in Noorwegen 

In Noorwegen is er een goed onderhouden spoornet dat beheerd wordt door de NSB (www.nsb.no). Het gaat voornamelijk om verbindingen tussen Oslo en een aantal grotere plaatsen. Fietsen kunnen als bagage meegenomen worden op de trein. De Flæmsbana staat bekend als één van de mooiste spoorwegen van Noorwegen.

Oslo zelf beschikt over een uitgebreid netwerk bussen, trams, metro’s en ferry’s. Wie kleinere plaatsen wil bereiken zal gebruik moeten maken van de bus. Zo goed als ieder stadje heeft een eigen busnetwerk, dat ook de omliggende gebieden bedient. 

Reizen in Noorwegen
Ontdek Noorwegen vanop een boot

Wie in Noorwegen rondreist zal ook regelmatig gebruik moeten maken van ferry’s. De fjorden snijden diep in het landschap en soms is het gewoon onmogelijk om langs de kust te rijden. Je doet er goed aan om op voorhand te controleren of jouw veerboot ook wagens meeneemt of niet, in geval je dit nodig mocht hebben. Soms zijn de veerboten gewoon te klein. In de zomer zijn er ook vaak wachtrijen, een reservatie (indien mogelijk) kan handig zijn.

Hurtigruten, de kuststoomboot die meer dan 30 havens langs de Noorse kust aandoet, vertrekt nog steeds dagelijks vanuit Bergen. De reis Bergen – Kirkenes – Bergen neemt 11 dagen in beslag. Deze zeereis laat je de natuurpracht van de kust op een uitzonderlijke manier ervaren. Het wordt dan ook niet voor niets ‘de mooiste zeereis ter wereld’ genoemd. Vooral de kleine dorpjes waar de boot onderweg halt houdt zijn voor veel bezoekers ronduit spectaculair. De schepen vervoeren ook auto’s wat het makkelijk maakt om deze ‘cruise’ te combineren met een stop op verschillende plaatsen aan de kust. Of om de reis zo lang of kort te maken zoals je zelf wil.

Er zijn ook diverse snelbootdiensten langs de kust voor trajecten die niet per trein of bus gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld van Stavanger tot Bergen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar